• Foto Esther Coumans

Tiel verbiedt topact bij afsluiting Appelpop

TIEL Appelpop mag dit jaar op zaterdag niet meer worden afgesloten met een topact.

Gemeente Tiel legt dat voorstel deze maand neer bij de gemeenteraad als onderdeel van een serie aangescherpte veiligheidsmaatregelen voor zowel Appelpop als het Fruitcorso. Een topact zorgt ervoor dat er na Appelpop grote massa's Tiel moeten verlaten en dat is volgens het college van b en w onwenselijk. Burgemeester Hans Beenakker wil een soepele uitstroom van bezoekers. Hij zal jaarlijks beoordelen of de laatst geprogrammeerde band of muzikant is toegestaan.

Verder stelt Tiel een maximum aan het aantal toeschouwers dat gelijktijdig op de Waalkade aanwezig is. Dat mogen er hoogstens 40.000 zijn. Voorlopig gaat het om een theoretische grens. Appelpop verrichtte vorig jaar voor het eerst metingen naar de drukte. Toen waren er op de drukste momenten bijna 30.000 bezoekers gelijktijdig op de Waalkade.

Geen last-minute wijzigingen

Een andere maatregel is dat de organiserende Stichting Muziekstad Tiel geen last-minute wijzigingen mag doorvoeren in het programma. Uiterlijk op 10 augustus mogen er nog onderdelen worden toegevoegd. Verder moet de stichting ten opzichte van eerdere edities meer meters vluchtweg creëren om zo meer ruimte maken voor een mogelijke ontruiming. Net als vorig jaar worden er op de Waalkade vluchttrappen aangelegd.

Tiel scherpt de normen aan na een reeks incidenten in binnen- en buitenland met (muziek)evenementen zoals in Hoek van Holland, Duisburg en Haaksbergen. Daar liepen evenementen om verschillende redenen uit de hand, met doden tot gevolg. De aangescherpte evenementenvergunning zal nauwgezet gecontroleerd worden. Bij overtreding ervan treedt Tiel handhavend op.

Fruitcorso

Ook het Fruitcorso krijgt met strengere regels te maken. Alle relevante gegevens, zoals programma, het weer en bezoekersaantallen, moeten vooraf worden gedeeld met het coördinatieteam. Ook hier geldt dat er niet op het allerlaatst aan het programma gesleuteld mag worden en dat de gemeente in actie komt bij overtreding van de vergunning. De Nieuwe Tielseweg mag in de route worden opgenomen.

De gemeenteraad is deze week geïnformeerd over de aangescherpte veiligheidsnormen. Volgende maand vindt hierover in de raad een debat plaats.

Label:

Appelpop