• 2015-07-21 14:28:07 DRIEBERGEN - Pistolen, revolvers, automatische wapens, munitie en handgranaten liggen uitgespreid op een tafel in het kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. De wapens zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein. ANP KOEN VAN WEEL

    Koen van Weel

Tielenaar aangehouden na grote wapenvondst in opslagruimte

TIEL De politie en het Openbaar Ministerie hebben vorige week woensdag in een opslagruimte in Nieuwegein een ongekend grote hoeveelheid vuurwapens aangetroffen. Het arsenaal in twee kluizen in twee opslagboxen bestaat uit zeker 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten, 36 automatische wapens, en grote hoeveelheden munitie. In de boxen is ook een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen.

De wapenvondst werd gedaan in een onderzoek naar een groep verdachten die zich bezig lijkt te houden met de voorbereiding van een of meerdere zéér ernstige delicten. In het onderzoek zijn acht mannen aangehouden uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein

Bij de doorzoeking van de woningen en garageboxen van de verdachten en andere betrokkenen is beslag gelegd op telefoons, sim-kaarten, usb-sticks en computers, notitieboekjes, een kilo cocaïne en zeven ons hasj, xtc pillen, twee gestolen snelle personenauto's , drie vuurwapens met munitie, waaronder een mini-Uzi machinepistool en een zelfgemaakte fragmentatiebom.

Aan de doorzoekingen is bijstand geleverd door Defensie. De gespecialiseerde zoekteams kunnen met geavanceerde radarapparatuur in de bodem en achter muren verborgen ruimtes ontdekken.

Het Landelijk Parket van het OM en de landelijke recherche van de politie richten zich al enige tijd op criminele groepen die met gestolen auto's en automatische vuurwapens liquidaties mogelijk maken. In toenemende mate wordt bij liquidaties gebruik gemaakt van automatische vuurwapens zoals Kalasjnikovs.

Zeven van de verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Amsterdam voor twee weken in bewaring gesteld. Het OM heeft de verdachten beperkingen opgelegd. In het belang van het onderzoek mogen zij alleen contact hebben met hun advocaat.