• Aafje van IJzendoorn

Tielenaar bouwt ruim vijftig jaar aan miniatuur circus

TIEL Chris de Wit heeft al jaren een bijzondere hobby; het bouwen van een miniatuur circus. Vanaf zijn zesde is hij onder de indruk van het circus en alles wat in miniatuur gebouwd is. ,,Als ik de kans kreeg, was ik dag en nacht te vinden op het circusterrein."

door Aafje van IJzendoorn

Chris de Wit is al 52 jaar bezig met het bouwen van het Duitse miniatuurcircus Regina uit eind jaren vijftig, begin jaren zestig. De Wit heeft een duidelijke verklaring voor het gekozen tijdvak. ,,Het is een stukje nostalgie uit mijn jeugd. De circussen uit Duitsland waren altijd groot, van goede kwaliteit en alles werd getransporteerd via treinen." Met zijn miniatuur circus gebouwd op een schaal van 1:20 is hij een van de weinigen in Nederland.

PASSIE Met zijn oma is De Wit vroeger eens naar een circus geweest en daar was hij zo van onder de indruk, dat het altijd is blijven hangen. ,,Er kon geen circus in de stad zijn of ik was daar te vinden", vertelt hij. ,,Vooral de opbouw en de afbouw, dat vond ik fascinerend. Het hele proces dat me eindeloos kon blijven boeien. Omdat dit 's nachts plaatsvond mocht ik hier natuurlijk niet naartoe van mijn ouders."

De Wit legt uit dat het circus een groot 'bedrijf' is waar verschillende takken onder vallen. Hijzelf was vooral geïnteresseerd in het transport, de logistiek. ,,Ik was altijd al heel erg onder de indruk van alles wat in miniatuur was, daar was ik helemaal weg van. Ooit heb ik toen ergens een circus in miniatuur gezien en besloot dat zelf ook heel graag te willen." Maar er was een probleem: hij kon het niet maken. De Wit is vervolgens begonnen met het opbouwen van auto's en maakte tenten van zakdoeken met stokken eronder. Hij las informatie erover in boeken en leerde zichzelf technieken aan als figuurzagen en solderen en werkte langzaam maar zeker ergens naar toe.

,,Op mijn achttiende vond ik dat ik eindelijk genoeg ervaring had opgedaan om iets groots te gaan maken", zegt hij. ,,Ik was er klaar voor om het te gaan doen zoals het moest."

Het circus bevat dieren, artiesten, bijbehorende wagens - waarvan op dit moment 95 -, stallen en cafés. En bijna alles maakt hij zelf. ,,Dat is voor mij de uitdaging. Het is niet de kunst om op internet onderdelen te bestellen, maar om te kijken wat je in huis hebt en kunt gebruiken."

CONTACTEN De Wit staat ingeschreven op verschillende forums. Op die manier heeft en onderhoudt hij contact met andere modelbouwers en mensen uit de bedrijfstak. ,,Ik vind dat erg belangrijk. Laatst was er bijvoorbeeld iemand die mij tipte hoe ik wieltjes voor onder de wagens kon maken waar ik zelf nog niet op was gekomen. Andersom is ook weleens gebeurd. Er bestaat niks beters dan elkaar aan te vullen en te versterken."

EXPOSITIE Het bouwwerk staat nu weer opgedeeld in twintig dozen op zolder bij hem thuis. Eens in de zoveel tijd wordt het bouwwerk opnieuw opgebouwd. Zo kreeg De Wit ongeveer twee weken geleden een tijdelijke ruimte in Maurik ter beschikking. Daar werd het bouwwerk - van vijf bij vijf meter - compleet uitgestald. Dit opbouwen, daar is De Wit negen dagen mee bezig. Het afbouwen gaat sneller, wat in ongeveer drie dagen is gebeurd.

Omdat het zo'n werk is om het bouwwerk op- en af te breken, zou het voor De Wit perfect zijn als het bouwwerk ergens een permanente plek zou krijgen. ,,Stel je voor dat er iemand is uit Tiel en omgeving die toevallig een lege ruimte over heeft, of de Gemeente die zegt dat er ergens ruimte voor is. Ik zou graag dit werk met iedereen willen delen en mensen laten zien wat ik heb gemaakt."

Het verder uitbreiden van het circus zit er voorlopig even niet in. Hij houdt zich vooral bezig met veranderingen binnen het circus. Keer op keer ziet hij dingen die hij toch liever anders heeft. Op de vraag of het circus ooit af komt, antwoordt hij: ,,Ik ben hier nu al tweeënvijftig jaar mee bezig, maar af is het nooit."