• Jorryt de Lannoy
  • Jorryt de Lannoy
  • Jorryt de Lannoy
  • Jorryt de Lannoy
  • Jorryt de Lannoy

Tielse Jorryt gaat met zeep en tandenborstel de boer op

TIEL Jorryt de Lannoy uit Tiel houdt zich bezig met heel apart vrijwilligerswerk. Als de tijd het toelaat, gaat ze in Myanmar en Cambodja achterop een brommer bij scholen langs om kinderen meer hygiëne bij te brengen. Hard nodig, want normaliter wassen ze daar alleen hun handen ná het eten, omdat ze dan zo vies zijn. Tandenpoetsen is helemaal een noviteit. Jorryt hoopt daar verandering in te brengen.

door Neeltje van Triest

@neeltjevt

Jorryt: ,,De kinderen daar zijn vaak ziek. De uitleg dat diarree kan ontstaan door slechte hygiëne, omdat ze hun handen niet goed wassen, is nieuw voor ze. In deze landen sterven er nog steeds mensen aan de gevolgen van diarree. Gewoon omdat ze het geld niet hebben om bij uitdroging, naar de dokter te gaan. Met mijn voorlichting probeer ik dit preventief aan te pakken.

Jorryt de Lannoy werkt als voedingsassistente in Ziekenhuis Rivierenland.  Ze heeft een man, twee zoons en een leuk huis in Tiel. In 2015 bezocht ze met haar vader Myanmar en voelde zich direct helemaal thuis in dit Boeddhistische land. Eenmaal terug wilde ze graag wat gaan betekenen voor deze mensen. Na een lange zoektocht kwam ze in 2016, via een organisatie, uit bij een schooltje in Krong Samraong, Cambodja. Mister Ya heeft dit schooltje daar geopend voor de kinderen die geen geld hebben om naar school te gaan. Hij is een begrip in zijn omgeving, omdat hij regelmatig spraakmakende projecten met buitenlandse vrijwilligers weet te realiseren. Door al deze hulp beschikt dit schooltje over een leuk geschilderd gebouw, lopend water, nette schoolborden en zelfs wat laptops. Daarnaast hebben Koreaanse stagiaires zonnepanelen aangelegd en leren de kinderen Engels. Dit alles in schril contrast met de omliggende scholen. Deze moeten soms in de open lucht hun lessen verzorgen, hebben vaak geen lopend water en is er een tekort aan geschoolde leerkrachten.  Jorryt heeft van het geld dat ze in Nederland had ingezameld bij twee van deze scholen muren laten timmeren. Dan hoeven de leerlingen in ieder geval niet in de volle wind of brandende zon te zitten. Daarnaast heeft ze dit jaar ook twaalf watertankjes gedoneerd die gefilterd water geven.

Jorryt: ,,In Cambodja stapte ik 's morgens volgepakt met poetsmateriaal achterop de brommer. Mijn tolk, mr.Da, en ik rijden over eindeloze zandwegen, om verschillende schooltjes te bezoeken. Daar leg ik de kinderen uit waarom, wanneer en hoe ze hun handen moeten wassen en tanden moeten poetsen. Wat wij in onze jeugd dagelijks kregen te horen, is hier dus echt nog geen gewoonte. De kinderen weten vaak niet eens hoe ze een tandenborstel moeten vast houden en ik word dus ook geconfronteerd met veel rotte tandjes en bloedend tandvlees. Na de voorlichting krijgen ze zeep, pasta en tandenborstels, wat ze echt als een cadeaus ontvangen. Door de armoede zijn dit echt luxe artikelen. Als mensen moeten kiezen tussen het kopen van eten of zeep, is zo'n keuze snel gemaakt.

VRJWILLIGERS Om haar goede werk nog meer body te geven, is Jorryt via een organisatie op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die in Cambodja aan de slag willen. Jorryt: ,,In Cambodja rijdt de trein nu wel een beetje, ik heb daar een grote rugzak achtergelaten, met daarin al het benodigde materiaal zoals een modelgebit, zandlopers, instructie kaarten en teiltjes. Daarnaast heb ik de gehele voorlichting in het Engels uitgetypt zodat iedere vrijwilliger er in principe mee aan de slag kan. Alleen de tandenborstels, zeep en pasta moeten nog aangeschaft worden.",,Ik wil me meer gaan richten op Myanmar. In mijn beleving is het daar nog harder nodig. In Myanmar heb ik een ziekenhuis en een klooster bezocht. Helaas heb ik bij gebrek aan geld niet iedereen van materiaal kunnen voorzien. Ik hoop er in 2018 weer naar toe te gaan, met weer een mooi geld bedrag. Daarbij wil ik benadrukken dat ik de reis en het verblijf altijd helemaal zelf bekostig. Al het geld dat ik ophaal zet ik in om het beter voor de mensen daar te maken.'' In Myanmar heeft ze inmiddels goed contact opgebouwd met de studenten Lowk Tin Maung en Khin Swe Myint. Zij helpen haar in Myanmar bij haar hygiëneproject met de inkoop en om te communiceren met de lokale bevolking. ,,Op een gegeven moment vroeg Khin Swe Myint aan mij of ik pennen wilde sponsoren. Veel leerlingen van het klooster moeten examen doen, maar dat kan niet zonder pen. Wat je met een dergelijk  klein gebaar bereikt is onbeschrijfelijk.''

Al twee jaar op rij heeft Jorryt een tas vol gebruikte brillen van Optiek van Es uitgedeeld aan de monniken in Myanmar en de kliniek in Cambodja. De laatste keer had ze had ook een doos vol verbandmateriaal van de ziekenhuisapotheek en de apotheek aan de Meslaan meegesleept. Ook die kreeg een goede bestemming. Jorryt: ,,Bijna overal waar ik kijk is geld nodig, maar ik wil altijd met eigen ogen zien wat er gebeurd met het geld en ga altijd zelf mee om iets te bekostigen. Niet omdat ik het niet vertrouw, maar omdat ik het graag met foto's wil kunnen laten zien aan mijn donateurs. Gelukkig krijg ik veel steun van sponsors. De Stichting Ziekenhuis Veraf bijvoorbeeld, die heeft onlangs nog vijfhonderd euro gedoneerd. Daar kan ik zoveel goeds mee doen. Ik ben de hulp steeds meer aan het professionaliseren en hoop dat ook andere sponsors mijn initiatief willen steunen. Het is zo hard nodig.''

Meer info over de projecten: www.joropreis.nl of jorryt@delannoy.nl. Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen dat doen op bankrekeningnmr NL40ABNA 0579155897, tnv. J.de Lannoy, onder vermelding van Hygieneproject.