• Mannenkoor Excelsior

Topdrukte voor Mannenkoor Excelsior

ZOELEN Mannenkoor Excelsior in Zoelen verzorgt op zondag 16 december een exclusief kerstconcert onder leiding van dirigent Ton Sauer in de Stefanuskerk in Zoelen. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis. Kinderkoor Den Aldenhaag, Harmonie Soelen en soliste Thea van Woesik uit Tiel dagen eveneens hun steentje bij. De mannen van het koor zijn als maanden aan het oefenen en weten zeker dat het straks een uitvoering is die staat.

door Neeltje van Triest

Zo aan het einde van het jaar breekt de drukste tijd voor het mannenkoor aan. Ze treden regelmatig op in de Oranjehof in Buren, het ziekenhuis in Tiel, Valentijn in Maurik, Vrijthof in Tiel en tijdens de meest uiteenlopende kerkdiensten in de regio.

In december staan ook twee optredens in eigen dorp op de agenda. De eerste keer tijdens het eigen concert, de tweede keer tijdens de Zoelense kerstnachtdienst in de Stefanuskerk op maandag 24 december, aanvang 22 uur.

Het mannenkoor, dat in 1932 is opgericht, telt negentien leden. Voorzitter Piet Talsma: ,,Dat is krap. De verhouding tussen de stemmen is nu nog goed, maar als er een paar niet zijn, geeft dat al problemen. We hebben nieuwe mensen nodig en dat willen we ook aantrekkelijker gaan maken.''

Piet schetst dat de zangers genieten van de drukke tijden en eigenlijk vaker op locatie zouden willen zingen. Hij schetst een optreden van een uurtje op een markt, bij een tuincentrum, in een winkel of instelling tegen een redelijk tarief. Hij vertelt dat het koor vorig jaar aan de vijverrand in Eck en Wiel heeft gezongen. Dat was een ervaring die zeker voor herhaling vatbaar zou zijn.

Piet: ,,Na nieuwjaar beginnen we weer met het oefenen voor de volgende uitvoering, die staat gepland op 23 maart. Dan zouden nieuwelingen naadloos kunnen instromen. De tijd is relatief kort en voor de mannen is het wel 'hard werken' om alle stukken goed onder de knie te krijgen. Tijdens deze uitvoering staan diverse leden en vrouwelijke aanhang op de planken om een gezellige eenakter van een klein uurtje uit te voeren.

BREED REPERTOIRE Toon van Zetten, pr-man van Mannenkoor Excelsior, schetst dat het repertoire van de heren breed en veelomvattend is. Ze zingen zowel luchtige nummers van de Beatles tot zware stukken van Bach.

Toon: ,,En we zingen ook in kerken. Dat zijn dan vaak christelijke liederen, maar we blijven een openbare vereniging. Stukken van Edo Staal, klassiek van Verdi, kerstliedjes van nu en popsongs. We hebben overal plezier in en wisselen regelmatig af. En ik onderschrijf de woorden van Piet dat we graag wat meer naar buiten willen treden. We blijven op dit moment teveel in een eigen kringetje zitten. We hopen dat de komst van nieuwe leden dit patroon kan veranderen.''

w[ mannenkoorexcelsior.nl.