• Jean-Paul Opperman

Trouw bibliotheeklid leest liefst vier titels tegelijk

TIEL In Kapel-Avezaath staat hij bekend als 'de lezer'. Een treffende karakterschets, want Olof Kooij is gewoon dol op lezen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Wekelijks is hij meerdere keren te vinden in de bibliotheek en altijd heeft hij een stapel van vijftien, merendeels geleende boeken binnen handbereik. Het is eerder regel dan uitzondering dat hij in vier titels tegelijk bezig is.

[Olof Kooij

Arnhem, 1946

Woont in Kapel-Avezaath

Gepensioneerd hogeschooldocent

Is trouwe bezoeker en gebruiker Bibliotheek Rivierenland

,,Toen ik nog werkte als hogeschooldocent aardrijkskunde was de verhouding vijftig procent studieboeken en vijftig procent literair. De druk is verdwenen sinds ik gepensioneerd ben. Maar ik blijf ik nog graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied, fysische geografie. Daarvoor ga ik dan wel geregeld naar de universiteitsbibliotheek Utrecht."

Voor literatuur en andere genres maakt Kooij dankbaar gebruik van de Tielse bieb. ,,Drie tot vier keer per week ga ik er enkele uren heen. Je kunt er perfect tijdschriften lezen. Mijn belangstelling is heel divers dus lees ik bladen als Op Pad en Tuin maar ook Psychologie Magazine, Happinez en Quest. Daarna ga ik naar de leeszaal om er boeken te selecteren. Ik lees er een stukje in en als het interessant genoeg is, leen ik het. Wat ik prettig vind aan de bibliotheek, is dat nieuwe aanwinsten en aanbevolen boeken opvallend liggen uitgestald. Dat vergemakkelijkt de keuze."

Per week werkt hij vier tot vijf titels weg. ,,Boeken zijn ook gekoppeld aan de reizen die mijn vrouw en ik maken." De leeshonger ontstond tijdens zijn middelbareschooltijd. ,,Ik ben gevoed door de leraar aardrijkskunde. Later, tijdens mijn studie, gold het uitgangspunt: één bron is geen bron. En zo ging ik meerdere boeken of artikelen raadplegen om een genuanceerd beeld te krijgen."

Olof Kooij vindt de bibliotheek een onmisbare schakel in de samenleving en kijkt uit naar de nieuwbouw in project Westluidense Poort. "Ik verwacht veel van het nieuwe gebouw. Het is belangrijk dat er een ruimte is waar je ontspannen, op eigen tempo en met goede verlichting boeken en tijdschriften kunt in zien.''

De Bouwplaats

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang.

In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.