• Bezoekers van de bilbliotheek in De Pluk kan het bezoek van Esther Gerritsen bijna niet ontgaan.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

Veel activiteiten tijdens Boekenweek 2019

TIEL De Boekenweek staat voor de deur met als thema: de moeder de vrouw. Van 23 tot en met 31 maart vieren we boeken over moederschap en vrouwen in het bijzonder. Bekende schrijvers, interactieve en creatieve workshops, exposities, muziek en boekverfilmingen zijn slechts een greep uit de activiteiten die Bibliotheek Rivierenland in de regio organiseert. Zaterdag 23 maart vormt het Tiels Boekenfeest de aftrap van een gevarieerd activiteitenprogramma.

Het thema van de 84ste Boekenweek is De Moeder De Vrouw. Boeken geschreven door moeders, dochters en zonen. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen en discussies te voeren. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. De thematiteltafel in de bibliotheek laat zien hoe veelvuldig de moederfiguur aanwezig is in de literatuur, en hoe veelzijdig de meningen zijn over moederschap en vrouwelijkheid. Staan deze identiteiten los van elkaar, of zijn ze met elkaar verbonden? Kom naar de bibliotheek om mee te praten over dit thema, te luisteren naar onze gasten en om u te laten inspireren door de thematitels. De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.


TIELS BOEKENFEEST De aftrap van de Boekenweek 2019 vindt plaats in Zinder in Tiel. Met maar liefst vier literaire gasten. Annegreet van Bergen geeft een lezing over haar nieuwste boek Het goede leven. Adriaan van Dis en Ellen Deckwitz gaan onder leiding van interviewer Roel Knijff met elkaar in gesprek over het thema De Moeder De Vrouw en dragen ieder voor uit eigen werk. Lidewijde Paris verzorgt de interactieve workshop Hoe lees ik moeders vrouwen in de literatuur? Tussen 16:00 en 21:30 uur is er muziek, theater en dans. Er zijn kunstzinnige workshops, diverse expo's en een boekenmarkt. Het Tiels Boekenfeest is een initiatief van Bibliotheek Rivierenland en Cultuurbedrijf Tiel, met medewerking van Boekhandel Arentsen, ROC Rivor en RSG Lingecollege.

HELEEN VAN ROYEN In Culemborg verzorgt Inge van der Krabben een lezing. Samen met Sara van Heuven een avond Literatuur en Muziek. Van Heuven zet speciaal voor deze avond gedichten van de Culemborgse dichter Marco Houtschild op muziek. Het resultaat is een aantal bijzondere liedjes.

Iedereen heeft een moeder, zorgzaam en hartverwarmend, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. In Culemborg is het woord hierover aan Heleen van Royen.

FILMS In Geldermalsen slaan LingeFilm en Bibliotheek Rivierenland de handen ineen met de vertoning van een boekverfilming Dorst en het uitnodigen van de schrijfster van de gelijknamige roman en het scenario van de gelijknamige film. Voorafgaand aan de tragikomische en ontroerende film spreekt Peter van Steen met romanschrijfster, scenariste en columniste Esther Gerritsen over haar werk en de verfilming van haar roman. De film Todo sobre mi madre gaat over de archetypische vrouw, de moeder. De film draait in Stroomhuis Neerijnen en wordt toegelicht door filmexpert Marc Westermann.

Ook dit jaar weer verandert het AD Magazine speciaal voor de Boekenweek in een uitgebreide boekenbijlage. Dit Boekenweekmagazine staat vol interviews met schrijvers, inspirerende reportages, verdiepende artikelen en heel veel boekentips bij het thema De moeder de vrouw. Het Boekenweekmagazine is vanaf 23 maart gratis verkrijgbaar in de Bibliotheek.

Het Boekenweekessay, dit jaar geschreven door Murat Isik, is te leen in de bibliotheek. Murat Isik, die met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 won, vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde. Mijn moeders strijd is een ontroerend portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld.

Naast het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Jan Siebelink, en het Boekenweekessay, is er dit jaar voor het eerst ook een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door een hedendaagse vrouwelijke dichter en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw, die verschijnt in Trouw. NS is hoofdsponsor van de Boekenweek. Op zondag 31 maart kan iedereen daarom gratis reizen met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk Jas van belofte. Geschenkauteur Jan Siebelink ontmoet lezers in de trein.

Met deze literaire schrijvers te gast, de uiteenlopende lezingen, workshops en films, is er een ruime keuze aan Boekenweekactiviteiten. Een compleet overzicht van data en tijden, toegangsprijzen en de mogelijkheid tot reservering, is te vinden op de www.bibliotheekrivierenland.nl/boekenweek.