• Richard van de Velde, Hans van Vierssen en Hein Schrama. Jack Vlaming en Rob Veltman ontbreken op de foto.

    Neeltje van Triest

Veteranendag Buren in de steigers

MAURIK Nadat de organisatie van de eerste Veteranendag in Buren op zaterdag 5 september haalrplannen bekendmaakte, druppelen gestaag de aanmeldingen binnen. Veel deelnemers hebben even de kat uit de boom gekeken, maar als ze horen dat een bepaalde collega ook gaat, worden ze over de streep getrokken. Op dit moment zijn er al aardig wat binnen, maar aanmelden kan nog steeds.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

,,We willen graag weten hoeveel veteranen er komen, dan kunnen we daar met de catering rekening mee houden.'' Mede organisator Hein Schrama lacht breeduit en vertelt dat hij samen met Hans van Vierssen en Richard van der Velde een mooi programma in elkaar heeft gezet.

Burgemeester Jan de Boer is gastheer als het om het eerste deel van het programma gaat. Dat is de onthulling van het plantsoennaambord voor het slachtoffer van de vredesmissie in Irak, Jeroen Severs, in Zoelmond. De veteranen worden hier bij uitgenodigd. Omdat het tweede gedeelte in Buren plaatsvindt, kunnen zij hun auto in Buren parkeren en worden vervolgens vervoerd naar deze plaats. Dit is het openbare gedeelte van de dag. Na het officiële gedeelte in Zoelmond keren de deelnemers van de Veteranendag terug naar Buren om met elkaar in de dependance van het Marechausseemuseum in beslotenheid verder te praten.

De gemeente Buren heeft namens de organisatie zo'n honderd veteranen benaderd. De oudste is negentig jaar, de jongste 26. Wie in een oorlog of vredesmissie heeft gediend, mag zich veteraan noemen. Ook wie nog in actieve dienst is. De organisatoren hopen dat er tijdens deze eerste ontmoetingsdag nieuwe initiatieven ontstaan om zo het onderling contact tussen de veteranen te versterken.

Deelnemers kunnen zich per mail melden op veteranenburen@gmail.com of de pagina Veteranen Buren op facebook bezoeken.