• Jasper Geelen

Vier bands tijdens finale Parel van de Betuwe

TIEL Twentietoe en Stichting Parel van de Betuwe presenteren zaterdag 16 april de jaarlijkse finale van de Parel van de Betuwe in Twentietoe aan de Beethovenstraat 22 in Tiel. De zaal gaat open om 20:30 uur, de entree bedraagt 10 euro. Op het podium staan vier bands: Fuzzball Jr., Spool, DEPOSIT en Ice Cream and the Melon. In de voorrondes werd duidelijk dat de Betuwse muziekscene veel kwaliteit te bieden heeft.

FuzzBall Jr. is gevormd met vele muzikale invloeden van o.a. Jimi Hendrix, the Black Keys en Foo Fighters. Door twee scheurende en ronkende gitaren aangevuld met strakke beats van de drums, is dit geen doorsnee rocktrio. Door strakke en compacte nummers met pakkende riffs is FuzzBall Jr. klaar om diverse podia te bestormen.

DEPOSIT is een vijfkoppige hardcore-formatie uit Tiel, die in 2015 is opgericht. Hun nummers met pakkende gitaarriffs, stevige drumpartijen en punchy stemgeluid bevatten invloeden uit punk en metal. Geen poespas, maar recht voor z'n raap!

Ice Cream and the Melon is een garage/indierockband uit Tiel. De band is in 2014 opgericht, maar was pas in 2015 compleet en speelt sindsdien eigen werk, waarmee ze het publiek laten genieten van sterke composities en poëtische teksten.

De uit Leerdam afkomstige band Spool werd in 2011 opgericht. Om het draagvlak van de band te kunnen vergroten, nam Spool in 2012 hun eerste demo op. In de jaren daarop werkten ze aan hun repertoire en traden ze op in kleine zalen en op festivals. In 2015 doken ze weer de studio in en brachten ze een EP en single 'Fall Down' uit.

Van alle bands die zich dit jaar hebben aangemeld voor de Parel van de Betuwe, zijn er in totaal dertien geselecteerd. Die bands hebben vervolgens tijdens drie voorrondes in De Snellenburg in Opheusden, De Gelderlandfabriek in Culemborg en De Beurs in Tiel op het podium gestaan. De jury van de voorrondes selecteerde de vier beste bands voor de finale. Op 16 april geeft elk van deze bands een optreden van 30 minuten. De speelvolgorde wordt voor aanvang via loting bepaald. Na afloop van de vier optredens wordt de winnaar bekend gemaakt door de jury, welke bestaat uit deskundigen uit verschillende hoeken van de muziekwereld.

De winnaar van de juryprijs krijgt, net als de winnaars van de tweede en derde prijs, een geldbedrag. Daarnaast mochten de winnaars van de voorgaande edities een optreden verzorgen op Appelpop, afgelopen editie goed voor zo'n 125.000 bezoekers.

Eén van de finalisten kan tevens een publieksprijs in de wacht slepen. Betalende bezoekers krijgen bij binnenkomst (tot de eerste band begint om 21:00 uur) een stembiljet, waarmee zij na de optredens hun favoriet kunnen bepalen. De band met de meeste publieksstemmen wint vervolgens ook een geldbedrag.

Daarnaast wordt deze avond ook de zogenaamde 'Gouden Koffer' uitgereikt. Alle bands die hebben gespeeld tijdens de voorrondes van de Parel van de Betuwe hebben de mogelijkheid gehad een cover te spelen van een bekende band/artiest, dit jaar Justin Timberlake. De organisatie van de Parel van de Betuwe kiest voor de leukste, origineelste, beste cover van deze editie. De prijs zal bestaan uit leuke en handige hebbedingetjes voor de muzikant van nu.

Info: www.parelvandebetuwe.nl

Foto: Fuzzball Jr.