• Jasper Geelen

Vier bands tijdens finale Parel van de Betuwe

TIEL Zinder Podium en Stichting Parel van de Betuwe presenteren zaterdag 21 april de jaarlijkse finale van de Parel van de Betuwe in Zinder, Rechtbankstraat 1, Tiel. De zaal gaat open om 20:30 uur, de entree bedraagt tien euro. Op het podium staan vier bands: EgoTwister, Spark of Sanity, Scarlet Rose en Revolt7. In de voorrondes werd duidelijk dat de Betuwse muziekscene veel kwaliteit te bieden heeft. Het wordt een spannende strijd tijdens de finale.

In 2008 werd Revolt7 opgericht door Leroy en Martijn. Het begon met covers, maar na een poosje werden er ook eigen nummers geschreven. In 2016 kwam bassist Danny bij de band en was de groep compleet. In februari 2018 kwam hun nieuwe album 'Amplified' uit. De band zit in een goede flow en gaat laten zien dat die finaleplek meer dan verdiend is.

Alternatieve rockband Spark of Sanity uit Zaltbommel bestaat uit Nick, Laurens, Bjorn en Robin en heeft ondertussen een eigen geluid gevonden waar de jury, tijdens de voorronde, erg over te spreken was. Ze laten zich inspireren door Britse poprock en het ruigere Amerikaanse geluid, waarbij je kunt denken aan bands als Royal Blood en Arctic Monkeys.

In januari 2013 begon de akoestische reis van Scarlet Rose. De optredens waren een succes, maar toch was er iets dat ontbrak. Niels, Luc, Twan en Gerjan zaten vol power, maar deze energie was nog niet zichtbaar voor het publiek. De elektrische gitaren werden uit de kast getrokken en bassist Joshua kwam bij de band. Scarlet Rose brengt vol enthousiasme hun muziek en zijn op de trein gestapt waarvan het eindstation nog niet in zicht is.

In 2016 kwamen Wilco, Sjoerd, Sander, Sagai en Waylon Francis bij elkaar en in een "split-second" viel alles op zijn plaats en was EgoTwister geboren. Het was geen rustige bevalling, want deze stevige hardrockband produceert flink wat geluid met hun melodieuze gitaren en steady ritmesectie. Het repertoire van de band is vol van de vette grooves, stevige riffs, veel variatie en de inspiratie blijkt eindeloos. Denk aan vette grooves, stevige riff en veel variatie

Van alle bands die zich dit jaar hebben aangemeld voor de Parel van de Betuwe, zijn er in totaal acht geselecteerd. Die bands hebben vervolgens tijdens twee voorrondes in het Wapen van Lienden en De Gelderlandfabriek in Culemborg op het podium gestaan. De jury van de voorrondes selecteerde de vier beste bands voor de finale. Op 21 april geeft elk van deze bands een optreden van 30 minuten. De speelvolgorde wordt voor aanvang via loting bepaald. Na afloop van de vier optredens wordt de winnaar bekend gemaakt door de jury, welke bestaat uit deskundigen uit verschillende hoeken van de muziekwereld.

De winnaar van de juryprijs krijgt, net als de winnaars van de tweede en derde prijs, een geldbedrag. Daarnaast mochten de winnaars van de voorgaande edities een optreden verzorgen op Appelpop, afgelopen editie goed voor zo'n 125.000 bezoekers.

Eén van de finalisten kan tevens een publieksprijs in de wacht slepen. Betalende bezoekers krijgen bij binnenkomst, voor de eerste band het podium op komt, (21:00 uur) een stembiljet, waarmee zij na de optredens hun favoriet kunnen bepalen. De band met de meeste publieksstemmen wint vervolgens ook een geldbedrag.


Daarnaast wordt deze avond ook de zogenaamde 'Gouden Koffer' uitgereikt. Alle bands die hebben gespeeld tijdens de voorrondes van de Parel van de Betuwe, hebben de mogelijkheid gehad een cover te spelen van een bekende band/artiest, dit jaar Queen. De organisatie van de Parel van de Betuwe kiest voor de leukste, origineelste, beste cover van deze editie. De prijs zal bestaan uit leuke en handige hebbedingetjes voor de muzikant van nu, maar ook een optreden in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Info: www.parelvandebetuwe.nl/