• Neeltje van Triest

Viering Buren 625 in de maak

BUREN Het stadje Buren bestaat in 2020 625 jaar en dat zal iedereen weten. Inmiddels is een bestuur gevormd om alle activiteiten te coördineren om het historisch, feestelijk en vooral ook Burens te vieren. Zo'n 35 inwoners kwamen bijeen in het voormalige weeshuis om input te geven aan de viering van Buren625. Dat leverde een overvloed van ideeën en hersenspinsels op.

Mark Hofman, Jan Campagne, Laura Vissers, Yvonne Van Gogh, Chris van Tuyll, Henk Baars, Evert Obdeijn en Marc Coenders van de gemeente zijn de coördinatoren van Buren625. Ook burgemeester Jan de Boer draagt de viering een warm hart toe en nam de openingsspeech voor zijn rekening.

VERBINDING Hij vertelt dat hij tijdens zijn bezoek aan Kinderhook de banden heeft aangehaald en ook tijdens Buren625 de verbinding gaat zoeken. Hij gaat zich inzetten om de opening van het toeristisch seizoen in het stadje Buren te laten plaatsvinden. Ook nodigt hij VNG Gelderland uit voor een bezoek en stadswandeling. Nederland viert in 2020 75 jaar bevrijding en een kersenparty zou als alternatief voor de haringparty in buren gehouden kunnen worden. Hij vraagt Fruitdelta Rivierenland om zich in te zetten om zowel de Haagse politiek als het grotere bedrijfsleven op de mogelijkheden van Buren625 te wijzen.

Mark Hofman neemt als voorzitter van het organiserend bestuur het woord en vertelt allereerst dat hij niet gaat sjouwen met dranghekken. ,,Coördineren, faciliteren en communiceren is ons doel'', benadrukt hij. Er wordt gewerkt vanuit verschillende clusters met ieder een eigen coördinator. Cultuur, sport, natuur en natuurbeleving, bestaande evenementen, ondernemers en middenstand en als laatste jeugd, jongeren en senioren.

IDEEEN Daarna gaat hij het gesprek aan met de zaal en komen ideeën los.

Het aanbrengen van een historisch element in alle Burense straten. Willem en Anna centraal zetten gedurende het hele jaar, het inzetten van een stadsomroeper en het bedenken van een stadslied. Het houden van een reünie van alle Van Burens. En Armin van Buuren heeft aangeboden gratis te komen draaien.

Mark: ,,Dat is nog wel een dingetje, wij moeten daarbij even heel goed kijken hoe we dat qua veiligheid oplossen. Maar daar hebben we al een plannetje voor bedacht.''

OUDE TRAM Een freakparade met historische figuren, thema-diners bij de horeca, een straatontbijt met de poorten dicht, het draaien van de film Marieke van Nimwegen, het laten rijden van de oude tram, vlaggen voor alle inwoners, het vormen van een rariteitenkabinet, een gekke 1 april grap, het brouwen van Burens bier. Het gaat maar door.

Koning Willem Alexander en koningin Maxima krijgen zeker een uitnodiging, de start van de Bloesemtocht of de Tour de France vanuit Buren, de landelijke Sinterklaasintocht, de oranjepresentatie van het Nederlands elftal, het moet allemaal kunnen.

Mark Hofman: ,,Het spuien van ideeën is na vandaag echt niet afgelopen. Op 19 maart 2019 presenteren we hier het concept waarin Buren625 als rode draad tussen alle evenementen door loopt. Met de dynamiek uit deze zaal heb ik er alle vertrouwen in dat we er samen een groots feest van zullen maken.''