• Jan Bouwhuis

Waarom prehistorisch familiegraf niet in Zinder?

Waarom prehistorisch familiegraf niet in Zinder?

TIEL Vorige week ging de column Spot op de Betuwe over de vondst van het prehistorisch familiegraf bij de opgravingen op Medel. Daarin werd de vraag gesteld waarom de botjes niet in Zinder te zien zijn en werd gesteld dat de gemeente zich deze opgraving heeft laten afpakken. De gemeente Tiel wil hierop reageren.

,,Ook de gemeente had graag gezien dat het graf getoond had kunnen worden in Tiel. Dat is om verschillende redenen echter niet mogelijk gebleken. Een hele praktische reden is dat het graf eenvoudig weg te groot en te zwaar is om in het Flipje en Streekmuseum tentoon te stellen. En ook in Zinder is geen plaats voor een omvangrijk familiegraf. Bovendien mis je in dit centrum voor kunst en cultuur de historische context om het prehistorisch familiegraf goed tot zijn recht te laten komen.

De vondst van dit zeldzame graf is van nationaal belang. Tiel voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van heel Nederland en dat wordt verteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het is een grote eer voor een archeologische vondst om te worden opgenomen in de nationale rijkscollectie. Hier is ook de context te zien van het leven in die tijd.

In het Flipje en Streekmuseum is een kleiner graf uit dezelfde tijd te bekijken. Ook dit graf is gevonden bij de opgravingen in Medel."