• bibliotheek Rivierenland

Wie heeft het mooiste Wilde Bijenverhaal?

TIEL Helaas gaat het niet goed met de bijen: er is veel te weinig te eten en er zijn te weinig nestelplekken. Om meer aandacht voor dit probleem te vragen en om er direct praktisch iets aan te doen hebben Bij Bewust Betuwe en Bibliotheek Rivierenland de handen ineengeslagen en een Wilde Bijen verhalenwedstrijd voor schooljeugd in de regio georganiseerd.

 

Iedereen heeft wel eens een honingbij gezien. Maar niet iedereen weet dat er in Nederland wel ruim 360 verschillende soorten bijen zijn. En dat bijvoorbeeld een hommel ook een wilde bij is. Wereldwijd zijn er meer dan 20.000 soorten wilde bijen! Meer dan 75% van onze groente en fruit en 90% van de wilde bloemen hebben bestuivers zoals bijen hard nodig. Ook in het fruitrijke Rivierenland zijn honingbijen en wilde bijen onmisbaar.

 

WEDSTRIJD Kinderen van 6 tot 12 jaar worden opgeroepen zonnebloemzaadjes te zaaien en mee te doen aan een verhalenwedstrijd. Zij kunnen in alle vestigingen van Bibliotheek Rivierenland een Wilde Bijen wedstrijdflyer ophalen waarop een zakje zonnebloemzaadjes bevestigd zit. Op de flyer staan zaai-instructies en uitleg hoe zij mee kunnen doen aan de wedstrijd. Deelnemers wordt gevraagd hun Wilde Bijenverhaal te schrijven, dichten of tekenen. De verhalen moeten uiterlijk 1 juni worden ingeleverd.

 

JURY Een deskundige jury beoordeelt de verhalen. Kars Veling van de Vlinderstichting, journalist en fervent vogelspotter Louis van Oort, schrijfster Margot Vonk en striptekenaar Arie van Vliet, Marloes Reuvers van Bibliotheek Rivierenland en Jacqueline van Rooij van Bij Bewust Betuwe vormen samen de jury.

De jury maakt de uitslag op woensdagmiddag 20 juni in alle vestigingen van Bibliotheek Rivierenland bekend tijdens het voorleesuurtje. Winnaars zullen worden uitgenodigd om hun verhaal voor te lezen. De winnende verhalen worden gebundeld en in boekvorm uitgegeven met illustraties van Arie van Vliet. Uiteraard ontvangen zij een exemplaar van het boek en daarnaast mogen ze een workshop striptekenen volgen. Voor alle deelnemers is er een aandenken aan de wedstrijd.

 

Info: www.bibliotheekrivierenland.nl