• foto Rias Immink

    foto Rias Immink

'Wij zijn een heel tevreden stelletje'

ZOELMOND Bertus en Mientje Prins-van Hemert waren vorige week zestig jaar getrouwd. Dit hebben ze met hun twee kinderen, vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen gevierd in De Rozenhoek in buurdorp Ravenswaaij. Hoewel Mientje in Buren geboren en getogen is, is het echtpaar een bekend en geliefd Zoelmonds stel. Ze hebben zich tijdens hun 60 huwelijksjaren altijd maatschappelijk ingezet. Mientje heeft daar zelfs nog een onderscheiding voor gekregen.

Bertus en Mientje zijn allebei 81 jaar, Bertus is drie weken ouder. Ze kennen elkaar vanaf hun 16e levensjaar en moesten trouwen toen Bertus in dienst zat. Voor Bertus de enig tijd dat hij niet in Zoelmond woonde, want ze trouwden in bij de ouders van Mientje in Buren. Eenmaal uit dienst, betrokken ze een huisje aan de Zandweg in Zoelmond. Dat konden ze wat later ruilen tegen een woning in de Schoolstraat. Daar wonen ze nu 56 jaar.

Bertus: ,,Ik was metselaar in de bouw en heb 43 jaar gemetseld. Als ik langs mijn metselwerk kom, is het nog steeds of het een stukje van mij is.''

Door de jaren heen hebben ze van alles mee georganiseerd en overal aan meegeholpen in hun dorp. Bertus is 10 jaar voorzitter van de FNV Bouwbond afdeling Beusichem / Zoelmond geweest, heeft gevoetbald bij BZS en was onder andere bij de biljart en de carnaval. Mientje was van meet af aan actief bij het Zoelmondse kerkenwerk en startte het Zoelmonds kinderkoor op. Volgens Bertus waren daar alle kinderen uit het dorp lid van. Ze is daar 18 jaar heel erg actief mee bezig geweest. Het kinderkoor bestaat al langer niet meer. Daarnaast is ze 25 jaar actief geweest bij Roemenië Contact in Tiel en vijf keer als vrijwilligster meegereisd naar Roemenië. Bertus ging twee keer mee en zag met eigen ogen dat het de laatste jaren veel beter ging in dit land. De organisatie Roemenië is in 2015 gestopt met haar vrijwilligerswerk.

Mientje: ,,We hebben alles met liefde en plezier gedaan. Dat zeg ik ook namens mijn man, want ook hij heeft er zestig jaar opzitten. Bertus lacht en vult aan: ,,Het vrijwilligerswerk wordt nu wel een beetje minder. Maar als we met het mooie weer samen op een bankje buiten zitten, zijn we nog steeds een heel tevreden stelletje.''

Namens de gemeente kwam burgemeester Jan de Boer het echtpaar feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Ongetwijfeld heeft hij tijdens de koffie genoten van de vele Zoelmondse belevenissen van het nog steeds actieve bruidspaar.