Glasvezel in Tiel: waar op te letten bij overstappen

15-10-2019, 08:19 |Van onze partner

Als inwoner van Tiel heb je op dit moment helaas nog geen toegang tot snel glasvezelinternet. Het goede nieuws is dat er een project loopt voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Er hebben zich in de afgelopen maanden voldoende belangstellenden gemeld om te starten met de aanleg ervan. Dat betekent dat, als alles goed gaat, de eerste glasvezelaansluitingen volgend jaar zomer een feit zijn. Dat betekent dat je als inwoner van Tiel over een tijdje de keuze hebt om over te stappen naar een provider die glasvezelinternet aanbiedt. Het is belangrijk om de verschillende internet providers goed met elkaar te vergelijken, zodat je een abonnement kiest dat bij je past. Welke aanbieders zich op het glasvezelnetwerk in Tiel gaan storten, is nog niet bekend. Er wordt een zogenaamd ‘open’ netwerk aangelegd. Dat betekent dat elke provider gebruik mag maken van het netwerk. Als we kijken naar eerdere projecten, dan zien we dat er zich meestal wel meerdere providers melden, dus je hebt altijd wat te kiezen. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een glasvezelabonnement?
 

Verschillen tussen glasvezelabonnementen
Vaak zijn de internetsnelheden bij de verschillende providers niet heel verschillend. Je kunt meestal kiezen uit 50 Mb/s, 100 Mb/s of zelfs 500 Mb/s. Kijk goed naar je huidige en verwachte internetgebruik om in te schatten welke snelheid je nodig hebt. Voor de meeste bewoners van Tiel zal een abonnement van 500 Mb/s wat te veel van het goede zijn. De verschillen tussen de aanbieders zit ‘m waarschijnlijk vooral in de diensten die naast het internet worden aangeboden, zoals interactieve tv en vast bellen. Veel providers maken gebruik van het platform van KPN. Dit is een heel degelijk platform met een prima ontvanger en app voor smartphone en tablet. Onder andere XS4ALL en Budget Alles- in-1 maken hier gebruik van. Er zijn ook providers die een eigen platform hebben ontwikkeld zoals Online, T-Mobile en Youfone. Dit betekent vaak dat er andere zenders in het aanbod zitten en het allemaal net even anders werkt. Hecht je veel waarde aan bepaalde zenders? Dan is het belangrijk dat je dit goed onderzoekt. Op een goede vergelijkingssite kun je je favoriete zenders selecteren, zodat je alleen de abonnementen ziet waar die zenders aangeboden worden. Wil je graag vast bellen via je glasvezelabonnement? Bij de meeste aanbieders zal dat geen probleem zijn. De kosten hiervan lopen vaak nogal uiteen, dus is het belangrijk dat je dit goed vergelijkt. De overstap naar glasvezel is misschien sowieso een goed moment om te bedenken of je nog vast wilt bellen: vaak is het een stuk duurder dan bellen via je mobiele abonnement, waarbij je vaak al onbeperkt kunt bellen.
 

Alvast overstappen?
Het is nog niet precies duidelijk wanneer je in Tiel kunt overstappen op glasvezelinternet. Daarom kun je overwegen om ook nu alvast te kijken naar het VDSL- of kabelinternet dat in Tiel wordt aangeboden. In veel gevallen past je huidige abonnement niet meer bij je eisen en wensen en overstappen is zo gedaan.