Wat jij moet weten over zonnepanelen

01-10-2019, 13:47 |Van onze partner

De zonnepanelen markt ontwikkelt zich continu. Dit zie je terug in zowel de ontwikkeling van de techniek, als in de prijs. Hierdoor is het steeds aantrekkelijker om te investering in zonnepanelen. Aangezien er verschillende mogelijkheden zijn, lees je in dit artikel wat je moet weten over zonnepanelen. 
 

De soorten zonnepanelen
Er zijn een aantal verschillende soorten zonnepanelen. Zo zijn er monokristallijn, maar ook polykristallijn, dunne film en glas-glas zonnepanelen. De eerste twee soorten zie je het vaakst op de Nederlandse daken. Monokristallijn zijn panelen die een hoger rendement hebben dan polykristallijn, waardoor ze met een kleiner oppervlakte toch een hoog rendement behalen. Polykristallijn panelen hebben een lager rendement, maar door het kortere productieproces zijn ze ook goedkoper. Hierdoor zijn deze panelen juist interessanter voor een groter oppervlakte.  Daarnaast heb je nog de amorf (dunne film) en glas-glas zonnepanelen. Amorf panelen hebben het laagste rendement en de laagste prijs, maar zijn buigzaam en daardoor overal te plaatsen. Glas-glas panelen zijn de nieuwste en duurste zonnepanelen en hebben het beste rendement en langste levensduur.

Is het mogelijk om op mijn dak zonnepanelen te plaatsen? 
Je hoort soms dat zonnepanelen alleen op schuine daken rendement hebben. Dit is een fabeltje want, het is mogelijk om op alle typen daken zonnepanelen te plaatsen of te integreren. Zo is het mogelijk om je zonnepanelen op een plat dak plaatsen, voor platte daken zijn er namelijk statieven. Deze zorgen ervoor dat je panelen in de optimale hoek staan en zoveel mogelijk zonlicht opvangen.
 

Waaruit bestaat een zonnepaneleninstallatie?
Een installatie bestaat uit een aantal onderdelen: het paneel, de omvormer, het statief, eventueel een meter en de bedrading. Het paneel zet zonlicht om in gelijkstroom, waarna de omvormer de geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je gebruikt voor je apparaten in huis. De panelen zijn geplaatst op je dak op een statief. Heb je een plat dak? Dan zorgt het statief dat de panelen schuin staan. Daarnaast is het nog mogelijk om een eventuele meter aan te sluiten, waardoor je ziet hoeveel stroom je al hebt opgewekt. 

Wat levert een zonnepaneel op? 
Een zonnepaneleninstallatie is een investering, maar je verdient je investering steeds sneller terug door de continu ontwikkelende techniek en dalende prijs. De gemiddelde installatie heeft een terugverdientijd van zeven jaar. Dat betekent dat je na zeven jaar, geniet van gratis stroom. Een andere bijkomstigheid is dat de waarde van je woning verhoogt.  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het type, de aantallen en het huishouden. Zo is het mogelijk voor een huishouden van één persoon om al €500 per jaar te besparen en een huishouden van vier personen zelfs €1.000 per jaar.