• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

DOS Sportief: goud, zilver en brons in teamwedstrijd rayon

ECK EN WIEL Met goud, zilver en tweemaal brons gaven de turnsters van DOS Sportief bij de eerste wedstrijd van het seizoen meteen een visitekaartje af. Dat gebeurde tijdens de teamwedstrijden van het rayon Turnado in de vierde, vijfde en zesde divisie. Coach Helma van der Ven liet zich daarover lovend uit. ,,Die zijn er dit jaar voor het eerst en zeker voor herhaling vatbaar."

De ploegen van DOS Sportief voelden zich helemaal in hun element met het systeem waarbij de hoogste drie cijfers telden voor het klassement. Dat bracht soms de nodige spanning met zich mee, zeker bij de teams die maar over drie inzetbare turnsters beschikten. Er ontstond echter wel een beeld van innige samenhang. Illustratief daarvoor was bij de jeugd in de vierde divisie de klik binnen het combiteam van DOS Sportief en Hellas met Amber Baars, Daantje Vossenaar, Julie van Westen en Eline Zoetekouw. Het leidde tot een meer dan voortreffelijke start op de balk. Het ontlokte Amber de opmerking: ,,Na het eerste toestel dacht ik, we zijn best goed." Dat klopte, want op brug en vloer staken zij met kop en schouders boven de rest uit. Op vloer zelfs twee hele punten. Met 159.250 punten haalde dit viertal het hoogste podium. Het leidde tot dolle vreugde als gold het een Olympische medaille.

Hanne de Gier, Britt van Hoften en Dana de Haas kwamen als een trio van pupil/jeugd uit in de vijfde divisie. De zenuwen overheersten, leidden tot fouten en het verspelen van kostbare punten. De evenwichtsbalk speelde in dat opzicht een hoofdrol. Niettemin bewezen de drie dat zij wel degelijk mee kunnen draaien aan de bovenkant, maar dan moet alles wel kloppen. Een zesde plaats met 143,375 vormde het eindresultaat.

Kwetsbaar

Hilde van Noort, Kim Visscher en Kirsten Eerbeek waren bij de jeugd/junior in de vierde divisie kwetsbaar door het ontbreken van een ''afvallende'' turnster. Er zaten bovendien de nodige randzaken vast aan het optreden. Zo turnde Kim haar laatste wedstrijd, terwijl Kirsten haar debuut maakte in de keuzestof. Kortom een wedstrijd met een enigszins beladen karakter. Bovendien vochten liefst negen clubs om de prijzen. Het team liet zich niet van de wijs brengen en turnde een stabiele wedstrijd. De drie wisten allemaal de altijd gevreesde balk de baas te blijven en lieten oogstrelende vloeroefeningen zien. Hilde zelfs in een nieuwe uitvoering. Zij zette er nu al één van de hoogste scores mee neer. Met 133.700 punten haalde het drietal tevens de bronzen plak. Dat veroorzaakte een emotioneel moment voor Kim, haar team- en clubgenootjes en ook trainster Helma van der Ven, die jarenlang succesvol met Kim trainde.

Bij de senior/junior vierde divisie bestond de afvaardiging van DOS Sportief eveneens uit een drietal, namelijk Sem de Haas, Anna de Vries en Stefanie Pameijer. Door ziekte ontbrak hier Berthe de Heus. Het plezier spatte van het optreden af, hetgeen zich vooral op de evenwichtsbalk vertaalde in een geweldig optreden. Sem scoorde hier zelfs met 12.050 punten het hoogste cijfer. In een nek-aan-nekrace met Hellas (136.050 punten) en Sport Balans (136.000 punten) werd het uiteindelijk brons voor DOS Sportief (135.925 punten), maar wel met de gedachte dat gezonde spanning tot mooie resultaten kan leiden.

In de vijfde divisie bracht de Eck en Wielse club met Lucia Baars, Joyce Verhoeks, Kimberley Schagen en Rowie van der Ven wel een viertal op de vloer. Voor de laatste betekende het een terugkeer in het wedstrijdcircuit na een afwezigheid van vier jaar. Dat vierde zij bij de start met twee uitstekende sprongen. Aan brug lieten enkele turnsters nieuwe elementen zien. Kimberley Schagen verraste niet alleen met meerdere sterke oefeningen, maar wist op evenwichtsbalk zelfs met 12.100 punten de allerbeste score neer te zetten. De niet geheel fitte Joyce Verhoeks ging meer keren moedig alle uitdagingen aan. Lucia Baars excelleerde op vloer met haar nieuwe compositie, die vooral uitblonk in de eenheid met de muziek. Voor Rowie van der Ven was het een eerste gelegenheid om haar nog altijd sierlijke stijl te demonstreren. Joyce Verhoeks en Kimberley Schagen sloten het optreden stijlvol af. Met deze prestaties kwamen de turnsters uit op 131,900 punten, goed voor de tweede plaats en het zilver.

Foto's:

Geheel rechts (eerste rij) het gouden kwartet Amber Baars, Daantje Vossenaar, Julie van Westen en Eline Zoetekouw bij de jeugd.

Brons voor de scheidende Kim Visscher (links), Kirsten Eerbeek en Hilde van Noort bij de teamwedstrijden van Turnado.

Stralend en blij met de zilveren plak zijn van links naar rechts Joyce Verhoeks, Kimberley Schagen, Lucia Baars en Rowie van der Ven.

Britt van Hoften, Hanne de Gier en Dana de Haas turnden wisselvallig, maar wel met perspectief naar een zesde plaats.

Anna de Vries torst een zware vracht, want zij neemt clubgenoten Sem de Haas (boven) en Stefanie Pameijer op de schouders in de vreugdedans om het brons.