• Manuela van Biesbergen
  • Nog een staaltje van lenigheid door Esther Beets, inclusief het showen van de gouden medaille.

    Manuela van Biesbergen
  • Het gehele seizoen trekken Lynn Verbeek (links) en Esther Beets (rechts) met elkaar op. Beiden zullen ook deelnemen aan het kampioenschap van het sterke district Mid-West. 

    Manuela van Biesbergen

DOS-turnster Esther Beets glansrijk naar halve finale

ECK EN WIEL Bij de beslissende regiokwalificatie van Midden-Nederland vervulde Esther Beets een glansrol. Met een onbetwiste eerste plaats ontpopte de turnster van DOS Sportief zich als een waar goudhaantje. De balkoefening vormde een pronkstukje door een surplus aan élégance en dynamiek. Met het resultaat plaatste Esther Beets zich vlekkeloos voor de landelijke halve finale bij de junioren in de derde divisie.

Coach Manuela van Biesbergen was vol lof over de prestatie. ,,Vorig jaar had Esther geen leuk seizoen. Maar hier draait zij gewoon een topwedstrijd. Het kan veranderen, zeker als je een doorzetter bent. Ook als je een doel nastreeft zoals Esther. Ik ben daarom heel trots op haar'', zo luidt de analyse.

In de landelijke derde divisie bij de junioren wemelt het letterlijk van concurrenten. In Midden-Nederland waren er dat liefst dertig. Met een tweede plaats in de eerste kwalificatie stond Beets al met één been in de halve finale, zodat het nu uitsluitend ging om voltooien van de missie. Die taak vatte de DOS-gymnaste bloedserieus op met een start op de evenwichtsbalk. Trainster Manuela van Biesbergen: ,,De oefening was gewoon een plaatje om te zien. Mooi, afwisselend in ritme, maar wel uitgevoerd als één geheel. Weinig op aan te merken dus." Met 11.700 punten was Beets daarmede de beste turnster op het smalle vlak. Dat zag ook voormalig trainster Helma van der Ven vanaf de tribune.

De oefening op vloer zag er sierlijk uit met gave acrobatische series. Door een diepe landing bij de sprong viel de score op dit onderdeel wat lager uit dan verwacht. Op de brug vocht Esther Beets knap terug door te voldoen aan de eisen van amplitude, alsook een beheerste afsprong. Het bracht haar totaal op 44,167 punten, genoeg voor goud en een dubbele doorstroming, namelijk finale district en halve finale landelijk.

LOFWAARDIGE POGING Voor clubgenote en trainingsmaatje Lynn Verbeek viel er minder te genieten, hoewel zij zich wel plaatste voor de districtsfinale. Een misser op de evenwichtsbalk bij de radslag beïnvloedde danig haar klassering, want de reglementen straffen dat met een volle punt af. Het is dan moeilijk om in wedstrijd met gelijkwaardige krachtsverhoudingen bij te komen, hoewel Lynn Verbeek dat wel probeerde. Op vloer verzwaarde zij daarvoor zelfs haar acrobatische series.

Sprong voerde zij keurig uit, maar aan brug bleef de ruimte van bewegen beneden de reglementaire maatstaven. Hierdoor vervallen punten in de samenstelling en dus ook in het totaal. Manuela van Biesbergen: ,,Jammer, maar desondanks toch fraaie dat zij de districtsfinale haalt. Er blijft dus werk aan de winkel." Lynn Verbeek eindigde met een vijftiende plaats en 41.867 punten in het midden van het veld. Dus felicitaties voor de doorstroming. Ook van Jorien Harteman, haar trainster bij ILO, de club waar zij eveneens trainingsuren maakt en die haar nu begeleidde.