Dubbelslag voor Machteld Hoeflake

TIEL Machteld Hoeflake was bijzonder succesvol afgelopen week. Vrijdag startte de Tielse amazone op de wedstrijd in Harmelen in de rubriek Intermediair II. Haar Everything Is Possible liep heel fijn door de proef en dat resulteerde in een eerste plaats met 68.42%. Vervolgens deed ze zaterdag dichter in de buurt mee aan een wedstrijd. ,,Met Gorelja L, dat is een dochter van de Grand Prix-hengst Bordeaux, heb ik meegedaan bij hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen, in de klasse L2. Ik had mijn handen vol aan haar, want ze was erg fris en looplustig. Toch was ik na afloop van de proeven zeker tevreden, want ze is nog jong en heeft nog niet zoveel wedstrijdervaring. We eindigden op een tweede en derde plek met 196,5 en 191 punten. We trainen rustig verder. Op het programma staan nog een paar wedstrijden in de L2 en daarna stappen we over naar de M1."

Twee keer overtuigend eerste in de L2 werd Marlou de Ruyter met blikvanger Haley B (220/214). Deze vijfjarige dochter van Bon Bravour heeft al diverse malen indruk gemaakt en prijzen gewonnen in de finale van verschillende Jonge Paarden-proeven. De Rijswijkse amazone stelde haar ook zeer professioneel voor. De klasse L2 en L1 werden in Zoelen gecombineerd. In de L1 behaalde Tielse Lisa Knevel, een leerlinge van Marlou, een eerste en tweede prijs met hoge scores, 208.5 en 206.5. Haar Hot Chocolat is eveneens een bijzonder getalenteerd paard en laat zich ondanks haar jonge leeftijd heel fijn rijden op het wedstrijdterrein. In de klasse B debuteerde Marielle Jonkers uit Lienden op aansprekende wijze door met Estinov tweede te worden (206.5). De zwarte ruin is spring gefokt, maar is ook tussen de hekjes een heel mooi paard om te zien met een fijne manier van bewegen. In dezelfde klasse, maar dan met een pony startte Chloë de Kruijff met Lindehoeve's Christina. Twee keer een oranje lint en een winstpunt was het resultaat voor deze combinatie van rijvereniging Satana. Op dezelfde locatie startte Jacqueline Wildemans van PSV de Roskam voor het eerst in de Z1 met Cupido. Ze kocht de bruine ruin een paar jaar geleden als springpaard, maar brengt hem ook af en toe uit op een dressuurwedstrijd. Dat hem dat ook goed afgaat, bleek uit beide eerste plaatsen met winst.

Zondag werd bij HSA Ravenswaaij een dressuurwedstrijd georganiseerd. Hier maakte de handige Gerrel Vink goede sier met de door Martin van Arkel gefokte Baron A. In het ZZ-Licht werd het duo twee keer eerste (237/227). De Sandreo-zoon beschikt over veel uitstraling en een werkwillig karakter. In de L1 werd Ylona van Ginkel twee keer eerste met haar nieuwe troef Giovanni (192/190). In beide proeven mocht Mette Stapel van de Batouwers met haar veelzijdige Riaola als tweede aansluiten (191/189). Twee regionale amazones gooiden dit weekend ook nog hoge ogen op de Gelderse Kampioenschappen. Beide behaalden een zesde prijs in het grote deelnemersveld. Carolien van Kraats stelde haar Hugo Boss fijn voor in de L2 (196.5/191.5). Hetzelfde gold voor Rozemarijn Groenenboom in het zadel van haar Goody-Goody RDP (203/201.5). Terwijl de Gelderse Kampioenschappen al volop aan de gang zijn, werd zaterdag en zondag in Bergharen nog gesprongen om zich voor het GK te kwalificeren. Sarana van der Velden deed er mee in de klasse M met World Girl K. Haar dubbel nulrit leverde een mooie vierde prijs op. In de B/DE bleef Sanne Soetens met haar Double Trouble eveneens twee keer foutloos en werd daarmee eerste. Eveneens foutloos, maar wat langzamer, was Franka Koster met Myrthe van 't Gildeland. Het duo, wat ook uitkomt in de Z1-dressuur, eindigde op de vijfde plaats. Anouk van Hese stuurde in dezelfde klasse, maar dan kleine maat, haar Contessa's Sammy in razendsnel tempo naar de eerste plaats.

Iedereen heeft ze in zijn of haar omgeving wel eens gezien; dressuurruiters en/of ouders en begeleiders, die nadat ze hun protocol terug kregen geen goed woord meer overhebben voor de jury. Hoe moeilijk of hoe makkelijk is nu eigenlijk dat dressuur jureren? 25 januari krijgt iedereen de kans om dat nu eens uit te vinden. Onder leiding van Dirk de Haas, jury tot en met Grand Prix-niveau, wordt een speciale avond in het kader van 'jureren kun je leren georganiseerd'. In de baan rijdt een combinatie een dressuurproef. Dirk zal vervolgens daarna, met behulp van filmbeelden, zijn jurering van de combinatie toelichten.Waarbij uiteraard ruimte is voor een leerzame discussie. Vervolgens vindt de huldiging van de kringkampioenen plaats. Daarna is het de bedoeling dat de aanwezigen op eigen kracht een 'nieuwe' combinatie (klasse B/L) gaan beoordelen. Inmiddels heeft een fors aantal mensen zich al aangemeld, maar men kan zich hiervoor nog opgeven bij marinaburger@hetnet.nl Aanvang 19.00 uur bij HC de Lingebrug in Zoelen. De toegang is gratis en publiek is welkom.

Hippische agenda:

25 januari: clinic 'Jureren kun je leren' bij HC de Lingebrug in Zoelen; 27 januari: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 28 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen en dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 29 januari: dressuurwedstrijd bij De Harten Hoeve in Deil; 3 en 4 februari: menmarathon bij PSV de Roskam; 4 februari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug; 4 en 5 februari: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 5 februari: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem.