• Astrid Oostenbrug
  • Astrid Oostenbrug

Feestelijk 'examen' voor beweegdiploma DOS Sportief

ECK EN WIEL Opnieuw een feestelijke gebeurtenis bij DOS Sportief. Dit keer met de afsluitende les voor het beweegdiploma. De allerjongsten in de gymsport lieten zien dat zij over tal van vaardigheden beschikken. Sinds de invoering van het Nijntje beweegdiploma door de KNGU loopt DOS Sportief voorop met het aanbod hierin.

In een eerder stadium introduceerde de Eck en Wielse club het programma ook al op de scholen in de gemeente Buren. ,,Het is vooral bedoeld om de motoriek te testen en eventuele klachten tijdig te signaleren en onderkennen'', zo legde initiatiefneemster Jolanda van 't Verlaat bij een vorige gelegenheid uit. Zij is ook de deskundige coördinator bij DOS Sportief.

Het gaat bij het beweegdiploma daarnaast om beter leren bewegen. DOS Sportief hecht veel waarde aan een goede begeleiding in de eerste jeugdjaren. Zelfs in die mate dat het beweegdiploma volledig is geïntegreerd in de gymnastiekles van de peuters. Bij het seizoenslot lieten de kinderen zien dat zij beschikken over tal van vaardigheden zoals rollen, springen, gooien en voorwerpen schuiven met de voet.  Om een en ander spelenderwijs te oefenen kregen de kleintjes iedere woensdagochtend les van Jolanda van `t Verlaat met assistent Gustav van Blokland. Bij het 'examen' op de slotdag was er ook hulp van Lars de Boer en Astrid Oostenbrug. 

Slingers en ballonnen sierden de sportzaal, ijsjes waren er als traktatie voor de dertien peuters van twee tot vier jaar bij de beslissende proef voor het beweegdiploma van Nijntje. Het werd een gezellig feestje vanaf de tribune gadegeslagen door ouders, grootouders en andere belangstellenden. Afsluitend ontvingen alle kinderen een certificaat of diploma, afhankelijk van de mate van ontwikkeling en de daarbij horende vaardigheden.