Hellas levert talent: drie turners Verhoef op NK

TIEL Jasper (18), Oscar (14) en Simon (11) Verhoef kwamen onlangs tegelijkertijd uit op het Nederlands Kampioenschap Turnen in Leek. Ook zus Vera turnt de sterren van de hemel. Ze hebben duidelijk de genen van hun moeder Carla van Paassen meegekregen, die jaren geleden ook furore maakte tijdens het wedstrijdturnen. Vader Michel Verhoef blijft niet achter en volleybalt, terwijl Carla tegenwoordig actief is bij de bootcamp. Allemaal in de sporthal van Hellas, wat inmiddels hun tweede thuis is geworden.

Jasper, Oscar en Simon zitten met trainster Marry Ewald aan tafel. Jasper heeft zijn havo-examen achter de rug en had net voor de wedstrijd nog even vakantie gevierd op Blanes. Jasper: ,,Tijdens de wedstrijd was ik wel moe. Maar ik deed mee in de meerkamp en dat liep best wel lekker, totdat ik tijdens de voltige viel. Daardoor heb ik een element niet gehaald.'' Jasper turnt in de derde divisie en behaalde in Leek uiteindelijk een achtste plaats. Hij baalt nog steeds, want tijdens de voorrondes verzamelde hij iedere keer meer dan tachtig punten. Bij de toestelfinales hoort Jasper wel bij de beste zes turners van Nederland in zijn lichting.

Ook Oscar had pech. Hij had zichzelf zo gefocust op een nieuwe oefening in de ringen, dat hij het na het nieuwe element het even niet meer wist. Ook bij hem liepen de andere oefeningen als een zonnetje en hij eindigde uiteindelijk op een negende plaats in de eerste divisie. Oscar haalde wel brons op sprong. Zijn broer Simon viel tijdens zijn piekmoment van de brug en eindigde als negende in de tweede divisie. Maar ook hij behaalde een derde plaats op rek. Toch blijven ze onder leiding van trainster Marry en haar levensgezel Godfried enthousiast aan het oefenen.

Jasper vertelt dat ze nooit klaar zijn met turnen. Sinds kort doet hij ook aan fitness, omdat hij het leuk vindt en omdat hij er bij het turnen nog meer gemak van heeft. Na zijn diploma gaat hij zich specialiseren in elektrotechniek. Voor Oscar is hij het grote voorbeeld, want ook hij wil na zijn havo-diploma verder in deze branche. Simon zit in groep zeven van De Bataaf en gaat eerst maar naar het vwo, dan ziet hij wel weer. Hij heeft een tijdje gitaarles gehad en zit nu op streetdance. Simon heeft in het verleden brons gehaald tijdens de toestelfinales en hoorde het hele jaar bij de beste drie in zijn categorie.

De keuze voor turnen kwam van moeder Carla. Ze vertelt dat Jasper niet zo makkelijk liep en dat ze hem daardoor op de gym bij Hellas had gedaan. En voor ze het wist had hij daar zijn hobby van gemaakt. Marry: ,,Het zijn allemaal harde werkers, ze geven het niet snel op. En ik heb liever te maken met een harde werker, dan met een talent dat niets doet. Ze zijn een van de weinigen die zelden een les overslaan. Ze zijn er praktisch altijd. Simon loopt hier vanaf zijn jazzdance gewoon even binnen om 2,5 uur te trainen. En Jasper werkt bij de Mac, maar wel om de trainingstijden heen.''

Jasper glundert bij de woorden van Marry, maar krijgt ineens haast. Hij moet nog even werken. Toch komt hij nog eenmaal terug als hij zich heeft omgekleed. Of er een bedankje voor Marry en Godfried in de krant bij kan. Ze doen zoveel voor hem en zijn broers.