Hilal Ikinci Ozcan wint Satana Bokaal

RAVENSWAAIJ In de binnenrijbaan van de Hippische Sportaccommodatie Ravenswaaij vond zondag een dressuurwedstrijd plaats, waarbij tevens een aantal rubrieken gold als selectie voor de komende indoorkampioenschappen Gelderland. Thamar Mobach van PSV de Roskam maakte een aansprekend debuut in de Z2 door met Dakar Utopia meteen twee keer eerste te worden met forse scores (224/218).

Naast haar was nog een drietal amazones van dezelfde club succesvol in Ravenswaaij. Carolien van Kraats behaalde met Hugo Boss in de L2 een eerste en tweede prijs met hoge punten (210/208). Deze combinatie rijdt er iedere wedstrijd bovenaan bij en is inmiddels verzekerd van een startplaats op de GK. In dezelfde klasse mocht Rachel Wesseling aansluiten als tweede en derde in het zadel van haar blikvanger Giovanni (199/197). Ook Maayke Romijn startte in de L2 met haar Glenna Ghriane en mocht voor haar nette rit een derde prijs ophalen (198). In de L1 stuurde Bo Burgers van De Margrietruiters haar zwarte blikvanger, Arana op aansprekende wijze naar een eerste en tweede plaats (200/186). Nog niet zo lang geleden verkocht clubgenote Rosemarijn Degen haar Stevie Boy en ging daarna op zoek naar een opvolger voor deze bonte pony. Haar keus viel uiteindelijk op een valkkleurige merrie. Ze heeft deze Caatje inmiddels wedstrijdklaar en ging in Ravenswaaij een keer proefdraaien in de klasse BB. Hierin werd het duo twee keer eerste met mooie punten (192/190).

Rijvereniging Satana werd in Ravenswaaij ondermeer vertegenwoordigd door Rozemarijn Groenenboom. Zij stuurde haar Goody-Goody RDP overtuigend naar een oranje lint in de L1. De Johnson-zoon heeft een aansprekende manier van bewegen en heeft inmiddels al de nodige prijzen op naam staan. Clubgenote Cloë de Kruijff staat nog aan het begin van haar ruiterloopbaan, maar liet in de B/AB twee fijne proeven zien met Lindehoeve's Christina en behaalde daarmee twee eerste prijzen en hoge punten (205/196). Op de vereniging van Rozemarijn en Cloë in Erichem werd afgelopen zaterdag en zondag fel strijd geleverd om de zogenaamde Satana Bokaal. Deze FNRS-dressuurwedstrijd om de naar de manege genoemde wisselbeker wordt ieder jaar in december gehouden. Om de bokaal te winnen mogen alle manegeruiters één of twee dagen starten in een F-proef op eigen niveau. De ruiter die de hoogste punten scoort, wint. Dit jaar werd de Satana Bokaal gewonnen door de dertienjarige amazone Hilal Ikinci Ozcan. Zij reed zaterdag maar liefst 238 punten bij elkaar in de klasse F4B met de inmiddels vijfentwintigjarige pony Starlight. Deze ideale leerpony is nog steeds zeer geliefd bij alle ruiters. In het verleden werd ze in de sport tot de klasse Z1 uitgebracht door Natasja en Tamara van de Velden en als laatste door Rozemarijn Groenenboom.

In Deil vond bij manege Harten Hoeve eveneens op zaterdag en zondag een dressuurwedstrijd plaats. Hier maakte ondermeer Machteld Hoeflake indruk. Met Gorelja, die ze als veulen op een veiling kocht, werd ze twee keer eerste in de L2 (194/190). Met deze bruine merrie maakt de amazone uit Zoelen haar rentree in de basissport, nadat ze al verschillende jaren op een hoger niveau uitkomt met verschillende paarden. In dezelfde klasse, maar dan met een pony deed Jill Kempes uit Erichem ook mee in Deil. Met haar Keulsehoeve's Zorro behaalde ze een eerste prijs (194). Annefleur van Meeteren uit Ommeren startte in de klasse B/C met Hanninkhoeve's Carino. Deze rubriek gold tevens als een selectiewedstrijd. De vlot voorwaarts gereden proef leverde de jonge amazone een eerste plaats met een dubbel winstpunt op (195). Op haar protocol prijkten twee achten voor de verruimingen in draf.

De wedstrijd om dressuurtrofee de Zilveren Roskam, aankomend weekend bij de Roskammanege in Kapel-Avezaath, is een begrip in de Betuwe. Op zaterdag en zondag wordt gestart in alle dressuurklassen van het B tot en met de klasse ZZ-Licht. De winnaars per rubriek van beide dagen, veertien combinaties, komen zondagavond rond 20.00 uur nogmaals in de ring om zich te meten met elkaar. Het deelnemersveld is niet alleen goed gevuld, maar tevens van hoge kwaliteit. Notoire, regionale winnaars op wedstrijden hebben bijna allemaal ook ervoor ingeschreven. De winnares van vorig jaar, Marlou de Ruyter heeft naast Gregwaard nog twee ijzers in het vuur om haar titel te verdedigen.

Hippische agenda:

17 en 18 december: dressuurwedstrijd voor Friese paarden bij HC de Lingebrug in Zoelen; 17 en 18 december: dressuurwedstrijd om de Zilveren Roskam bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 18 december: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 23 en 24 december: 24-uurswedstrijd Ravenswaaij; 28 december: Bixie-Dag bij HC De Lingebrug in Zoelen en menwedstrijd dressuur en vaardigheid bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.