Hoofdprijs voor Stefan van der Graaff

KAPEL-AVEZAATH Veel publiek en spectaculaire strijd dat was afgelopen vrijdagavond en zaterdag te vinden bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath. Twee dagen lang stond hier alles in het teken van de indoormarathon. Internationaal menner, Rene Schuiling verzorgde een uitdagend parcours met daarin verschillende hindernissen. In de baan gaf ook een aantal regionale menners goed partij in de bloedspannende finale op zaterdagavond.

Zo stuurde Piet de Ronde uit Beusichem zijn Mr. Bojangles niet alleen foutloos rond, maar bleef ook foutloos en mocht aan het einde van de goedgevulde rubriek Enkelspan Paard dan ook als eerste opstellen. In dezelfde categorie was er nog vierde prijs voor Bert van den Hater. Hij stuurde zijn Bertje-H ook heel snel rond, maar liet daarbij een paar balletjes van de kegels rollen en dit leverde tien strafseconden op. Bij de Enkelspan Pony eindigde Janneke den Hartog uit Ingen met Indiena als tweede. Fly van Jan van Vendeloo is inmiddels gepensioneerd. Haar plaats in het tweespan is ingenomen door Caio. Dat deze zwarte goed samenspant met oudgediende Joris bleek tijdens een hele snelle rit, die ondanks een paar gevallen balletjes toch een tweede plaats opleverde. Vierde in deze rubriek werd Teun Zaaijer met zijn Jari en Jelke. De menner uit Ommeren hield de lei schoon, maar deed rustig aan met dit relatief jonge tweespan, waardoor de eindtijd iets hoger uitviel. In de rubriek Tweespan Pony was er na een foutloze rit een tweede prijs voor Stefan van der Graaff. De menner uit IJzendoorn had een goede weekend, want een aantal uren na zijn overwinning beviel zijn echtgenote van een gezonde zoon, de hoofdprijs dus! Naast de marathon vond nog een bijzonder evenement plaats, de Equisport-wedstrijd voor drie- en vierjarige paarden in Bergharen. Dit werd georganiseerd door KWPN Rivierengebied. Alle dressuurliefhebbers uit de regio volgden op het puntje van hun stoel de mooie strijd tussen de getalenteerde paarden. Marlou de Ruyter uit Rijswijk maakte hier goede sier. Bij de driejarigen ging ze gedeeld aan kop met 84.5 op Haley B, een nakomeling van Bon Bravour. Ze mocht in deze categorie ook nog een keer als zesde opstellen in het zadel van Hilary by Cendy. Bij de Vierjarigen ging ze lange tijd aan kop met Gregwaard, met een score van 83.5, maar moest op het allerlaatste moment toch Robin van Lierop voor laten gaan met 2.5 punt hoger, op zijn exclusief bewegende vosmerrie, RS2 Brigitte Bardot.

Er vonden in de regio ook nog drie "gewone" dressuurwedstrijden plaats. De eerste was vrijdagavond bij Manege Ravenswaaij. Hier behaalde Adi Cornelese een tweede prijs en een winstpunt in de L2 met S.Anubertha. De Tielse amazone heeft zich als doel gesteld om voor 31 december nog een keer in de M1 te starten met haar springgefokte merrie. Ze heeft inmiddels negen winstpunten en dus de promotiepunten voor de M1 al bijna bij elkaar. Na 31 december stopt de wedstrijdcarrière van dit duo, want dan mag S.Anubertha met zwangerschapsverlof. Ook in Ravenswaaij deden mee Karin van Zonsbeek en Myarca Dijkstra. Karin werd twee keer eerste (183/182) in de L1 in het zadel van Valentijn, inderdaad geboren op Valentijnsdag. Op dezelfde locatie mocht Myarca een keer als tweede opstellen in de L2 met Gjenstaende. Deze naam betekent "alleen overgebleven", want de moeder van deze ruin overleed toen hij elf dagen oud was. Beide paarden zijn volle broers, Santano x keurmerrie Rylou, en gefokt door Petra van den Berg uit Maurik. Volle zus van beide paarden is Fylou, zij zal in het nieuwe jaar worden uitgebracht door de zoon van Petra, Gerrel Vink. Bij hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen vond een door LR de Grote Brug georganiseerde wedstrijd plaats. Van deze club pakte Robert Rijksen een eerste prijs in de M1 met Delaila (197). Clubgenote Corrie van Meeteren deed mee in de L1: ,,Bujelinda pakte erg fijn aan. We werden dan ook eerste met 189 punten. In de proef heb ik ook nog wat kunnen uitproberen als voorbereiding op de overstap naar de volgende klasse. Het is iedere keer weer een plezier om op deze merrie te rijden."

Aansluiten in die klasse mocht de Tielse Simone Fitzgerald op haar Friese merrie, Christel (189). De Margrietruiters waren sterk vertegenwoordigd in Zoelen. In de klasse B ging het oranje lint beide keren naar Ike Niesing op haar nieuwe troef Bazaars Mafia (196/196). Manuela Briene ging beide keren aan kop op Zorro in de M1/DE (194/193). Anouk van Hese won een keer in de L1/AB met Contessa's Sammy (194).Franka Koster deed mee in dezelfde klasse, maar dan grote maat, en werd met Mirthe van 't Gildeland twee keer tweede (193/188). Benthe du Fossé domineerde vorig weekend op wedstrijd de klasse L2 met Goldwind Empire's Style en herhaalde in Zoelen simpelweg het kunstje met haar getalenteerde E-pony. Het duo komt uit voor manege Satana uit Erichem. Clubgenoot Natasja van der Velden startte zondag op de wedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil met Guiletta. De bruine Olivi-dochter van de familie Kempes lijkt inmiddels onverslaanbaar en werd weer twee keer eerste in de L1 met hoge punten (202/192). Op dezelfde wedstrijd deed ook Anne Barbara Kosterman mee met Ibi-Safire. De Duits gefokte merrie is enige tijd uit de roulatie geweest vanwege een veulen, wat ze afgelopen voorjaar ter wereld bracht, maar nu komt de nadruk weer op de sport te liggen. Het begin was goed, want de combinaties van De Margrietruiters liet een nette M1-proef zien, die werd beloond met een tweede prijs (186). Laurie Jansen deed mee aan de wedstrijd in Hemmen. De Roskamamazone zadelde voor de gelegenheid Griffin LL. Deze Olivi-zoon deed goed zijn best en dat resulteerde in twee eerste prijzen in de L1 (193/192). Op dezelfde locatie startte ook Renske Gabel met Don Juan en werd twee keer eerste in de M, met beide keren een winstpunt. De E-pony viel positief op door zijn fijne aanleuning en expressieve manier van bewegen. In het verleden kon de vosruin erg heet worden, maar zijn amazone weet steeds beter de rust in de proeven te bewaren.

Hippische agenda:

5 en 6 december: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong te Neerijnen; 12 december: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 13 en 18 december: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 19 december: Friezenwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 19 en 20 december: dressuurwedstrijd om de Zilveren Roskam in Kapel-Avezaath.