Hoofdrol voor stal van 't Gildeland

ZOELEN Hanno en Geesje van Kalkeren runnen in Lienden Stal van 't Gildeland. Hanno beleert er pony's voor de wagen, Geesje rijdt paard en geeft een aantal kinderen rijles. Deze kinderen startten inmiddels bijna allemaal ook op wedstrijd.

Lesgeven gaat haar goed af, want bijna al haar jeugdige leerlingen waren afgelopen zaterdag zeer succesvol op de dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen. Zo verscheen Franka Koster in de baan met Mirthe van 't Gildeland. Deze NRPS-er doet het ook heel goed op het hoogste niveau in het aangespannen werk met Hanno. In Zoelen verschenen Franka en Mirthe voor het eerst aan start in de klasse Z1. Hierin ondervonden ze weinig concurrentie, werden twee keer eerste en behaalden tevens in beide proeven een winstpunt (211/206.5). Lara van Soest wordt ook begeleid door Geesje. Zij is momenteel heel goed in vorm met haar Woldberg's Tobias en mocht twee keer het oranje lint ophalen voor haar beide ritten in de M1/AB (191/185.5). In de B/DE stuurde Lisa Polman de fijn bewegende Fleur van 't Gildeland naar de overwinning (199/195).

In dezelfde klasse, maar dan kleine maat werd de overwinning verdeeld tussen Joyce van Soest (199.5) en Maud van Soest (195) op respectievelijk Muffin van 't Gildeland en Bueno van 't Gildeland. Voor sommige klassen gold de wedstrijd in Zoelen als selectiewedstrijd voor de Gelderse Kampioenschappen. Hierin kon maar één proef worden gereden. Rozemarijn Groenenboom van LR Satana heeft een bijzonder fijn paard aan de Johnson-nakomeling Goody-Goody en werd met hem eerste in de L1(206). Werd ze vorige selectiewedstrijd nog tweede met haar nieuwe topper Hugo Boss, ditmaal eindigde Carolien van Kraats bovenaan met haar zwarte Uphill-zoon in de klasse L2 (196.5). In de M1 ging het oranje lint naar Bruce Buyserd (201). Hij zadelde voor de gelegenheid, de Bodyguard-zoon Franklin M, die hij sinds kort uitbrengt voor de bekende paardenfokkersfamilie Van Mook. ,,Er kon maar één proef worden gereden. Hierin liep hij heel goed, hij was weliswaar er scherp, maar liet zich wel fijn bewerken. In de proef zaten nog wat kleine puntjes, die beter kunnen. Dat is voor nu ons huiswerk. Franklin is echt een heel fijn paard; hij werkt graag hard en geeft alles."

In de M2/DE verscheen Amber van Lavieren van LR de Waalzoomruiters in de baan met Candy Boy. Deze combinatie startte wel twee proeven, werd tevens twee keer eerste en behaalde in deze voor hun nieuwe klasse ook meteen een winstpunt. Thamar Mobach deed met Dakar Utopia mee in de Z1 en won beide proeven (212.5/207.5). Op zondag vond nog een dressuurwedstrijd plaats bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath. In de B stuurde een enthousiaste Hanneke Berwald haar Bellefleur twee keer naar een tweede prijs (191/190.5). De bruine merrie gaat steeds fijner lopen. Noortje van Velthoven uit Tiel won twee keer de klasse L1 met haar temperamentvolle Golda (195.5/193). ,,Ik was zelf vandaag nog niet helemaal tevreden. Thuis in de training loopt Golda heel fijn, maar hier is ze dan af en toe afgeleid en komen mijn hulpen niet helemaal door. Wel fijn dat de goede stukken in de proeven wel meteen gewaardeerd worden met hoge punten." Maayke Romijn stuurde in de L2 haar Glenna Ghriane een keer naar een eerste prijs (188). Deze klasse werd bij de ponycombinaties gewonnen door Willemijn van Zandwijk met Chanel (188.5/184.5). Willemijn is een fanatiek eventingamazone, maar het crossseizoen is weer achter de rug. In de winterperiode traint de zeventienjarige amazone vooral verder in de onderdelen springen en dressuur en doet in die disciplines ook aan wedstrijden mee.

Hippische agenda:

2 en 11 december: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 3 en 4 december: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 10 en 11 december: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil; 17 en 18 december: dressuurwedstrijd voor Friese paarden bij HC de Lingebrug in Zoelen; 17 en 18 december: dressuurwedstrijd om de Zilveren Roskam bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 18 december: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy.