• Tiel 09-04-201
    TEC-Lienden voetbal, uitverkocht huis ivm strijd eerste plaats topklasse, Sven van Ingen (14) namens TEC in actie,
    iov Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Kersverse Tweede Divisionisten beginnen aardig op een bedrijf te lijken

TIEL Het televisieprogramma Zembla stelde begin deze maand zwarte betalingen in het amateurvoetbal aan de kaak. Bijna twee miljoen euro aan gevorderd belastinggeld is niet meer te innen bij verenigingen die ten onder zijn gegaan aan financiële malversaties en misschien ook wel aan hoogmoed en grootheidswaan, zo lichtten de journalistieke documentairemakers uit. In het verspreidingsgebied van Stad Tiel is een paar topamateurclubs actief. FC Lienden en TEC vertonen beide hun kunsten in de net opgerichte Tweede Divisie. Hoe hebben zij naar het programma gekeken en hoe hebben ze het eigenlijk geregeld? Hoe verlopen de geldstromen en is daar vanuit het bestuur van de vereniging zicht en controle op?

Erik de Bruin

@erikdebruin78

Om maar met die laatste vraag te beginnen. ,,Ja, daar is zicht op. De vereniging weet van de geldstromen. Daar zijn afspraken over gemaakt", aldus Nico Wagenvoort, die samen met Adrie Timmer het bestuur vormt van Stichting Voetbalondersteuning FC Lienden. De twee hoofdsponsoren zijn de sleutelfiguren achter het sportieve succes van de daarvoor in de onderste regionen acterende dorpsvereniging, die al bijna vijftien jaar een voetbalsprookje beleeft. Inclusief twee titels in de Topklasse Zondag en het algehele amateurkampioenschap dat in 2015 werd bemachtigd na een gewonnen tweekamp van zaterdaggrootmacht Kozakken Boys, die ook actief is in de Tweede Divisie. ,,De grootste successen behaalden we toen we het financieel het zwaarst hadden. We werden kampioen van Nederland in het jaar dat het aantal businessclubleden was geslonken van 440, op onze top, naar 40. Ik denk dat ik daarmee wel antwoord geef op je vraag of naast geld ook visie en netwerk een belangrijke rol hebben gespeeld. Voor ons waren die twee factoren van doorslaggevend belang om in een periode van fors dalende sponsorinkomsten een sportieve piek te behalen."

'AUTONOOM'

Er zit weer een stijgende lijn in. ,,We gaan richting de honderd", zegt Wagenvoort. De sponsor- en entreegelden gaan naar de stichting, die deze middelen aanwendt om alles te bekostigen wat samenhangt met de A-selectie. ,,Tot en met de buskosten en het verband van de masseur", aldus Wagenvoort, die samen met Timmer ('hij is de voorzitter en ik de secretaris, we doen samen de centen') autonoom opereert en een eigen beslissingsbevoegdheid heeft. Onder andere wat betreft het halen en betalen van spelers. ,,Alle selectiespelers krijgen een vergoeding, wat is opgenomen in een contract. Dat hebben we duidelijk geregeld", vertelt hij de journalist, die hem bij aanvang van het gesprek de prikkelende stelling voorlegt: Stelletje amateurs (naar de titel van de Zembla-documentaire) of goed en transparant geregeld? ,,Redelijk transparant. Het is zichtbaar voor degenen die verantwoordelijk zijn. De belastingdienst weet precies hoe onze betalingsstructuur in elkaar zit. Daar is ook overleg over geweest toen we, bijna vijftien jaar geleden, besloten dit ambitieuze traject op te starten. Onderhands betalen keuren we niet goed. Dat vindt ook niet plaats."

De stichting beschikt, zo vertelt hij onomwonden, over een budget van tweeënhalve ton. TEC-bestuurder Wim van Baal weidt hier niet over uit. ,,In het betaalde voetbal wordt dit toch ook niet naar buiten gebracht!? Je kunt je afvragen of clubs die wel een bedrag noemen wel de waarheid spreken." FC Lienden hoeft zich niet aangesproken te voelen. De Tielse Eendracht Combinatie onderhoudt, zo vertelt hij, goede contacten met die andere Tweede Divisionist uit de Betuwe, die als voorbeeld wordt gezien. ,,Lienden is al vele jaren actief op het hoogste amateurniveau. Wij komen net kijken en zijn nog bezig met een intern veranderingsproces. De organisatie moet meekantelen."

'BEETJE GOEDKOOP' Net als FC Lienden werkt TEC met een aparte stichting voor de spelersbetalingen. ,,Hetzelfde model", legt Van Baal uit. ,,De stichting heeft een gelieerde overeenkomst met de vereniging, maar opereert zelfstandig en heeft haar eigen bestuurders." Het clubbestuur controleert de geldstromen niet. ,,Maar dat hoeft toch ook niet!? We laten de cijfers zien aan de KNVB en de belastingdienst. De bond heeft ons gecomplimenteerd met hoe we de geregisteerde spelerscontracten hebben geregeld. Maar ook op het gebied van veiligheid. Op de streekderby tegen FC Lienden kwamen vorig seizoen thuis 2500 toeschouwers af. We hadden het verschoven naar zaterdagavond om het affiche nog wat aantrekkelijker te maken, maar dat betekende wel dat we een uitgebreid plan van aanpak moesten maken. Namens de KNVB stond een waarnemer langs de lijn. Hij heeft ons gecomplimenteerd. Ik wil er maar mee zeggen dat we het professioneel aanpakken en ik ben ervan overtuigd dat alle clubs in de Tweede Divisie dat doen. Zo'n titel 'Stelletje amateurs' is als je het mij vraagt (ik moet er wel bij zeggen dat ik de documentaire niet heb gezien, ik richt me liever op positieve zaken) een beetje goedkoop. Als je op dit niveau actief bent, begint het aardig op een bedrijf te lijken. Zo gaan we ook te werk, als een onderneming." ,,Of onderhandse betalingen taboe zijn? Ja. Natuurlijk wordt er niet zwart betaald. Daar wil niemand zijn vingers aan branden. De KNVB verbiedt het en sponsoren willen het niet. We houden ons aan de boekhoudkundige regels. De administratie is uitbesteed aan een fiscaal gespecialiseerd accountantskantoor. We laten ons begeleiden door academici."

'HARDE KERN' 'We' is de stichting TEC 2000. Zij draagt zorg voor de spelerssalarissen. De technische staf wordt betaald door de vereniging. Dat is een verschil met Lienden waar de stichting die de financiële koers van het vlaggenschip bepaalt ook kan rekenen op geld dat binnenkomt via verkochte kaartjes bij de toegangspoort. Bij TEC komt dit ten goede aan de vereniging. Een ander verschil is dat niet alle selectiespelers een contract hebben. ,,Minstens acht. Dat is de voorwaarde van de KNVB. We hebben met elf spelers een contract afgesloten. Daar komt nog een aantal bij. De harde kern van het team krijgt betaald. Wie dat zijn, kunnen volgers van onze club zo invullen. Je praat dan over zeventien, achttien spelers waarvan er velen al vanaf het begin bij zijn. De selectie strekt zich uit tot dertig à veertig spelers. De andere helft traint volgens dezelfde methodiek en hoopt zo beter te worden en de sprong te kunnen maken. Het is écht niet alleen geld wat een rol speelt. Veel spelers met een BVO-achtergrond (waar ze in de jeugd hadden gespeeld) kozen voor de aanpak van Hanky Laetemia (tot twee jaar geleden hoofdtrainer, zijn successen werden voortgezet door de huidige oefenmeester Frits van den Berk, red.) en de visie van Stichting Topvoetbal Tiel. Wij kozen, aangevuld met een aantal routiniers, voor talentvolle spelers waar rek in zit. Waarmee we vanuit de derde klasse op konden stomen naar het hoogste niveau. Leuk voor ons (Tiel moest, zo luidde de missie van de stichting, op de kaart worden gezet, het voetbal op topamateurniveau had al vijftien tot twintig jaar stilgestaan), maar ook voor hen. De Tweede Divisie, waarin we na vijf promoties in zes jaar zijn aanbeland, is een prachtig podium om je in de kijker te spelen. Ook voor sponsoren uiteraard. We trekken steeds meer bedrijven aan wier werkgebied en naamsbekendheid de stad en de regio overstijgen." ,,Hoeveel ondernemers onze ambities ondersteunen? Dat ga ik niet zeggen. Er zitten ook sponsoren tussen die anoniem geld geven omdat ze het Tielse voetbal in het algemeen en in het bijzonder TEC een warm hart toedragen. Die willen niet op de voorgrond treden."

DRAAGVLAK Van Baal zit bovengenoemde stichting voor. ,,Pas sinds drie jaar wat betekent dat ik de vraag of er in het verleden ruggespraak heeft plaatsgevonden met de leden niet kan beantwoorden. Dat was voor mijn tijd. Wat ik wel weet en zie is dat de sportieve prestaties worden omarmd door supporters en voetballiefhebbers. Dat er een supportersclub is opgericht zegt genoeg en je had vrijdagmorgen de glunderende gezichten van de vrijwilligers moeten zien. De avond ervoor hadden we in Haaksbergen HSC'21 met 1-5 ingemaakt in de eerste ronde van de KNVB Beker. Ze waren ze trots als een pauw en kijken al uit naar de ontmoeting met Cambuur Leeuwarden, die eind oktober op bezoek komt." FC Lienden, dat een dag daarvoor zijn huid duur had verkocht aan AZ, is zulke successen wel een beetje gewend. De blauw-witten schoten ook als een komeet hoog, maar dat dateert alweer van pakweg tien jaar geleden. Ze manifesteren zich al een decennium als één van de beste en bekendste amateurploegen van Nederland. Gevraagd naar het draagvlak binnen de vereniging vertelt Nico Wagenvoort dat de professionalisering van het eerste team werd toegejuicht. ,,Natuurlijk is er altijd een deel van de leden dat het niet interesseert en dat is nog steeds zo. Anderen vinden het wel leuk. Er is geen weerstand tegen. Dat zou ook gek zijn want de hele vereniging profiteert mee. We houden bij elke thuiswedstrijd verlotingen voor de jeugd en de kantine-opbrengsten vloeien ook de clubkas in.''

'INBEDDEN' De club zegt met beide benen op de grond te staan en wil na de opeenvolgende kampioenschappen niet ineens de hemel gaan bestormen. Wagenvoort: ,,De Tweede Divisie is ons plafond. We bekijken het van jaar tot jaar letten er goed op dat we niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Vanuit het verleden weten we heel goed dat het beschikbare budget kan fluctueren. Incidenteel werken we met meerjarige spelerscontracten van maximaal twee jaar. Daar wil je niet aan vastzitten als de financiële mogelijkheden beperkt raken. De meeste contracten zijn dan ook eenjarig.'' 'Stabiliseren' is het toverwoord bij TEC. ,,Een plekje veroveren in de Tweede Divisie, dat is onze eerste doelstelling'', zegt Van Baal. ,,Laten zien dat we op dit niveau thuishoren. Inbedden en aan het einde van het seizoen evalueren. Waar staan wij en waar staat de vereniging?''

Wagenvoort heeft het programma wel gezien. Gevraagd naar zijn mening haalt hij zijn schouders op. ,,Ik heb eigenlijk niets nieuws gehoord.'' ,,Of de KNVB scherper moet letten op financiële malversaties? Nee, dat móet de belastingdienst doen. De KNVB kan de cijfers niet zien. Elke maand moeten clubs loonbelasting afdragen. Als er niets binnenkomt of minder dan normaal zouden ze toch gealarmeerd moeten zijn!?''

Geen moeite met hulp gevallen voorzitter

Een zeer grote naheffing van de belastingdienst. Dat heeft zeven amateurclubs, die gemeen hebben dat ze als Klein Duimpje met zevenmijlslaarzen door het amateurvoetbal stapten, de afgelopen jaren de das omgedaan. Waaronder VVA'71 uit het Utrechtse Achterberg. Zowel de ongekende opmars als de ondergang (de dorpsclub werd eind vorig jaar failliet verklaard) wordt, zo was in de Zembla-documentaire te zien, toegeschreven aan de voormalige voorzitter. Johan van Kouterik wordt met naam en toenaam genoemd en min of meer aan de schandpaal genageld. Dat hij dit seizoen is betrokken bij FC Lienden roept vragen op. ,,Johan van Kouterik heeft veel bestuurlijke ervaring opgebouwd bij de KNVB, waar hij onder andere voorzitter was van de regio Midden'', steekt Nico Wagenvoort van Stichting Voetbalondersteuning FC Lienden (zie het hoofdartikel) van wal. ,,Met zijn kennis en contacten helpt hij ons aan de licentievoorwaarden te voldoen. De KNVB stelt eisen op het gebied van kunstgras, jeugd en spelerscontracten. Daar weet hij veel van af. Hij neemt ons veel werk uit handen. We zijn erg blij met zijn adviezen.'' Van Kouterik oefent, zo vertelt Wagenvoort, een niet-betaalde functie uit. Met wat er bij VVA'71 is gebeurd, zegt hij geen moeite te hebben. ,,Ik ken Johan al jaren en weet wat hij allemaal heeft gedaan voor de club en voor de gemeenschap. Toen het goed ging liep iedereen achter hem aan. Nu is hij misschien de kop van Jut. Ongetwijfeld zijn er fouten gemaakt (ik ken de ins en outs niet), maar het faillissement zal niet alleen zijn schuld zijn. Ondernemers hebben bovendien recht op een doorstart, waarom hij dan niet?''

FC Lienden en TEC zeggen desgevraagd nooit een fiscale naheffing/vordering te hebben gehad.