Kringkampioenen gehuldigd

ZOELEN Zaterdag vond bij hippisch centrum De Lingebrug een drukbezette dressuurwedstrijd plaats. Anet van Kalkeren van rijvereniging De Grote Brug startte er in de klasse Z2 met haar Eyecatcher en behaalde na een fijne proef een eerste prijs (213).

Clubgenote Noelle Geurts verscheen voor het eerst sinds lange tijd weer in de ring met haar Dulcinea Dior. In de Z1 was het optreden van dit duo ook meteen weer goed voor een eerste prijs (211). Rozemarijn Jongepier uit Tiel is met haar Forever hard op weg naar de Z1 en behaalde in Zoelen twee keer een tweede prijs in de M2 (186.5/180). Drie winstpunten tegelijk en een eerste prijs waren er in de M1 voor Corina Verburg in het zadel van Heimlady (210.5). De andere proef in die klasse werd gewonnen door Danielle van Neerbos met Empire (192.5). Beide winnende paarden zijn van het ras Trakehner. In de klasse L1 ging in beide proeven Manuela Briene aan kop met haar Friese merrie, Shanike (196.5/195.5). Kristel van Zoest verscheen in de baan met haar nieuwe topper. Deze Raja voert eveneens voornamelijk Fries bloed, maar ook nog een scheutje Volbloed Arabier. Het duo werd twee keer eerste in de klasse B (200/198.5). Niet alleen de paardencombinaties bleken in vorm, maar ook verschillende ponycombinaties. Zo werd Jill Kempes twee keer eerste in de Z2/DE met haar getalenteerde Playboy's Pippin (73.38/73.21) en startte Lara van Soest met een nieuwe pony. Met deze Onyx van het Kleine Vlier werd ze eerste in de M1/DE (199.5). Beide jonge amazones werden de avond ervoor tijdens een bijeenkomst bij HSA Ravenswaaij gehuldigd als kampioen van Kring Rivierengebied Indoor 2017/2018. Jill voor de klasse Z en Lara, met haar andere troef Mastro's Newi, voor de klasse M. Zij gaan hun geluk over enkele weken beproeven tijdens de Gelderse Kampioenschappen. Ditzelfde geldt voor de kampioen van de klasse B, Marieke Geldof met Fleur van het Gildeland.

Bij het ponyspringen, klasse L ging de kampioensrozet met kringtitel naar Iris van der Gaag en Sandu. Vera Meurs mag zich kampioen B-springen noemen met Contessa's Top Gun. Marisca Waasdorp werd met Faterma kampioen in dezelfde klasse, maar dan in de richting dressuur. Marlou de Ruyter zette de L-klasse op naam met blikvanger Infinity. In de klasse Z1 ging de kringtitel naar Machteld Hoeflake in het zadel van Gorelja. Deze amazone had een fijn weekend, want zondag deed ze met haar Everything is Possible mee aan de Subtopwedstrijd in Berlicum en werd hier in de Grand Prix, het hoogst haalbare op dressuurniveau, eerste met 64.95 %.

Op zondag opende ook HSA Ravenswaaij haar deuren voor de dressuurliefhebbers. Reed Danielle van Neerbos een dag eerder nog in de prijzen met Empire, deze wedstrijd lukte haar dat met haar eigen paard, Dazzling. Het duo werd eerste in de klasse ZZ-Licht (214). Rijvereniging De Batouwers werd er vertegenwoordigd door Mette Stapel die haar als springpaard gefokte Riaola heel netjes voorstelde in de klasse M1 en daarvoor beloond werd met twee eerste prijzen (197.5/188.5). In de klasse B ging in beide proeven Liza van de Waal aan kop met Elrona (W 204.5/199.5). Deze merrie komt uit de bekende Rona-stam van de familie Van Sijpveld. In de B beide keren als tweede aansluiten mocht Thomas Londeman met Celesta (195.5/190.5). Deze merrie is eerder succesvol uitgebracht in de klasse Z door Maayke Romijn en nu een ideaal leerpaard voor de ruiter van rijvereniging Satana.

Een heel andere tak van sport vond zaterdag in Kapel-Avezaath plaats; een menwedstrijd, vaardigheid. Joan van Rijn maakte als lid van de organiserende vereniging goede sier met twee pony's. Met de leidsels in handen van Voswijk's Trop Tard werd ze eerste en tweede in de klasse M. Voswijkck's YumYum stuurde ze in dezelfde klasse een keer naar de overwinning. In de klasse L-paarden ging clubgenote Judian Zaaijer een keer aan kop met haar Jani van de Korenhoeve. Allebei een keer als tweede aansluiten in die klasse mochten Bert van den Hater, na twee foutloze omlopen met Sjeikan-H, en Jan van Zetten met Edolein. In de klasse Z was er nog een tweede prijs voor Lisanne van Meerten met Justine. Middels deze rit wist ze zich te plaatsen voor het districtskampioenschap. Hier kwalificeerde ze zich al eerder voor met Thom, de pony van haar moeder. Ingrid van Cleef won beide L-parcoursen met haar snelle tweespan Lars en Princess.

Hippische agenda:

19 januari: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 20 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen en dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 21 januari: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil en oefenparcours springen bij HSA Ravenswaaij; 27 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen en menwedstrijd dressuur bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 28 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lappenheide in Acquoy.