Kristel van Zoest in vorm met Raja

RAVENSWAAIJ Op de hippische sportaccommodatie Ravenswaaij vinden regelmatig wedstrijden plaats. Ruiters overal vandaan weten hun weg erheen goed te vinden.

Vrijdagavond deed Kristel van Zoest er mee met haar Arabo-Fries, Raja. Het optreden leverde in de klasse L1 twee eerste plaatsen op met mooie scores, 198 en 195. Vier winstpunten in een keer dus voor deze combinatie, die uitkomt voor PSV de Margrietruiters. Clubgenote Danielle van Neerbos deed mee op dezelfde locatie, maar dan op zondag. In het zadel van de fijne lopende Dazzling werd ze eerste in het ZZ-licht (224.5). Thuis traint deze amazone al volop voor de overstap naar de ZZ-Zwaar. De andere proef in het ZZ-Licht werd een overwinning voor Petra van den Berg (223.5). De amazone die in Maurik een gelijknamige pensionstal runt stond verscheidene jaren aan de zijlijn, maar heeft nu in Diamo Gold een heel fijn wedstrijdpaard gevonden, waarmee ze meteen op hoger niveau kon instromen en serieus meedoet voor de prijzen. In de Z1 werd Aliene Ruyter twee keer tweede met haar internationale eventingpaard, Bomba (216/210.5). De vader van deze bruine ruin is het Olympische springpaard, Verdi. Voorafgaand aan het naderend crossseizoen liet Aliene in Ravenswaaij Bomba al weer even wat proefervaring opdoen. In de eventing moet een paard meer dan gemiddeld goed zijn in alle drie de onderdelen, dressuur, springen en crossen. Bomba heeft vorig jaar op internationaal niveau al bewezen een dergelijk paard te zijn. In de M2 legde Liane Maatkamp met Gigant twee keer beslag op het oranje lint en wist in deze lastige klasse tevens een winstpunt te realiseren. Vanwege zijn grootte heeft Gigant er langer over gedaan om volwassen te worden, maar nu dat het geval is, ontpopt hij zich tot een heel fijn en meewerkend wedstrijdpaard. In Ravenswaaij reden tevens twee ponyamazones in de prijzen. Zo werd in de L1, kleine maat Fleur van Veenendaal twee keer eerste met Wild Woud's Ruben en behaalde in die klasse tevens een winstpunt. Sanne Soetens verscheen in de baan met Double Trouble. Met deze bruine ruin is ze succesvol in de springsport. Dressuur gaat hem eveneens makkelijk af en het duo werd een keer eerste in de B/DE (180.5). Bruce Buyserd uit Eck en Wiel runt sinds enige tijd een eigen africhtings- en trainingsstal, Stal Buyserd. Zondag startte hij met twee trainingspaarden op de dressuurwedstrijd in Maarn. ,,In de klasse L1 deed ik mee met de pas vierjarige Jupiter, een nakomeling van Eye Catcher. Deze rijd ik voor de familie Van Alphen. We werden twee keer eerste met toppercentages van 72.17 en 70.5. Bizar zo'n fijn karakter hij heeft voor een hengst. Hij bleef steeds heel goed bij de les en toonde veel aanleg voor het dressuurwerk. Op de zesjarige dochter van Tango, Hianca van de familie Van den Berg werd ik twee keer eerste in het M1 met hoge scores, 79.33en 73.33. Zij liep twee ongelooflijk goede proeven en heeft veel potentie voor het hogere werk. Nu maar op zoek naar een investeerder voor deze merrie, zodat ik haar wat verder door kan rijden. Het is iedere dag genieten van zoveel talent!"

Hippische agenda: 18 en 28 april: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 20 april: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij en oefenparcours onder begeleiding van Rita Kievith bij PSV de Roskam; 21 april: springwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 22 april: dressuurwedstrijd bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg; 28 april: springwedstrijd van RV de Batouwers in Kapel-Avezaath; 29 april: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen en proefgerichte dressuurclinic met Dirk de Haas en Jörgen Ros.