Lara van Soest en Joyce van Soest Gelders Kampioen

KAPEL-AVEZAATH Aan geselecteerd worden voor het WK Jonge Dressuurpaarden gaat bijna een jaar lang observeren en trainen vooraf. Afgelopen week vond dit evenement plaats op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Naast heel veel paarden uit het buitenland deden natuurlijk ook Nederlandse combinaties mee.

Een daarvan was Farzana, gedeelte in eigendom van Yvonne Termeer uit Kapel-Avezaath en Dressuurstal van Baalen uit Brakel. De zevenjarige merrie wist zich met haar amazone Mara de Vries te plaatsen voor de finale en werd hierin knap twaalfde. Lara van Soest deed met haar pony Woldberg's Tobias mee aan een andere selectietraject. Deze jonge amazone plaatste zich tijdens de kringselectiewedstrijden voor deelname aan de Gelderse Kampioenschappen. Zaterdag was het zover en deed het duo in Wezep mee in de gecombineerde klasse M1 en M2 voor C-pony's. Acht deelnemers lieten zich van hun beste kant zien, maar Lara bleek, net als de vorige keer, niet te verslaan. Met een score van 68.08 gingen ze aan kop in deze rubriek. De combinatie is met deze prestatie tevens afgevaardigd naar het NK, op 26 augustus op de terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Lara lest al enige tijd bij Jill Huijbregts. Deze Grand Prix-amazone komt 9 augustus naar PSV de Roskam in Kapel-Avezaath en geeft daar vanaf 17.00 tot 22.30 les aan verschillende ruiters. Toeschouwers zijn welkom. Overigens was Lara niet de enige succesvolle combinatie op de Gelderse Kampioenschappen. Ook Joyce van Soest, geen familie overigens, sleepte een titel in de wacht. In haar rubriek, L1/AB deden eveneens acht combinaties mee en hiervan werd zij met Smartie kampioen (65.42). Smartie is een prachtige Welshpony, die door José van Essen was gekocht voor dochter Benthe. Helaas was de pony te onervaren en haar jonge amazone te snel af. Daarom leende José hem uit aan Joyce, die er juist heel goed mee overweg kan. Ook deze combinatie wist zicht te plaatsen voor het NK. Naast het GK vonden hier in de regio ook nog twee dressuurwedstrijden plaats.

Op de avondwedstrijd bij manege Satana in Erichem deed de Teunie Prijs mee in het Z1. Lange tijd trainde de amazone thuis, maar vond iedere keer nog verbeterpunten en stelde daarom het starten uit. Ritty van der Velden gaf haar een figuurlijke schop onder de billen en als reactie daarop deed Teunie met haar Welthit II-nakomeling Djangles mee aan de wedstrijd in Erichem. En met resultaat want het duo werd twee keer eerste met hoge punten (229.5/216). Natasja van der Velden deed mee aan de thuiswedstrijd met de als springpaard gefokte Saint Babette in de klasse M2. "Ik had wel fijn gereden, maar ik moet nog blijven werken aan meer gedragenheid en impuls. En de contragalop blijft wat lastig voor een springpaard, aan de andere kant: in het Z2 zullen de wissels wel makkelijker gaan lukken." Dit duo pakte eveneens twee keer het oranje lint (187/183.5). Zondag opende hippisch centrum De Lingebrug haar deuren voor de dressuurruiters. Cobie van der Vaart deed er mee met Hailey van der Vaart. Met deze Friese blikvanger won ze beide Z1-proeven (214/211.5). Sandra Kosterman stuurde haar Maydale's Amone naar een eerste prijs in de klasse L2 (181.5).

Hippische agenda: 9 augustus: dressuur clinic bij PSV de Roskam door Jill Huijbregts van 17.00 tot 22.30 uur; 11 en 12 augustus: Gelderse Kampioenschappen voor paardencombinaties in Wezep; 13 augustus: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen; 14 augustus: dressuurwedstrijd bij Manege Satana in Erichem; 16 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.