• Gemma Jansen

Lara van Soest voor de vijfde keer op rij Kringkampioen

NEERIJNEN Afgelopen vrijdag vond bij manege De Paardesprong in Neerijnen een leerzame avond plaats. Met medewerking van verschillende combinaties uit de regio verzorgde Grand Prix-jurylid, Dirk de Haas een leerzame uiteenzetting 'jureren kun je leren'. Hieraan voorafgaand werden de kringkampioenen van de indoorselectiewedstrijden gehuldigd. Voor de vijfde keer op rij werd Lara van Soest naar voren geroepen. Ditmaal voor haar prestaties in de klasse Z1/DE met haar Onyx van de Kleine Vlier. Samira Zadora start nog maar net op wedstrijden, maar wist nu al met haar amazone, Wieneke Voerman beslag te leggen op de kringtitel in de klasse B. In deze klasse, maar dan bij het springen ging Thamar Mobach aan kop met haar Jappelou. De kringtitel bij het L-springen voor pony's was voor Anouk van Hese met Contessa's Baileys en in het M/Z-springen werd het kampioenslint verdiend door Sanne Soetens met haar Double Trouble. Zaterdag werd op dezelfde locatie de inmiddels welhaast traditionele kür op muziek gehouden. Maar liefst veertien combinaties verschenen in de baan in deze voor het toegestroomde publiek altijd interessante rubriek om naar te kijken. Tijdens de Gelderse Kampioenschappen over enkele weken bestaat de finale in de hogere dressuurklassen altijd uit een kür op muziek. Logisch dus dat een aantal geselecteerden voor de provinciale titelstrijd in Neerijnen hun generale repetitie hielden. Dit gold ook voor Marlou de Ruyter. De bij De Dalhoeve in Ommeren woonachtige amazone verscheen in de baan met Gregwaard. In de reguliere ZZ-Licht-proef bleek dit duo al onverslaanbaar, met een score van 242.5. Om vervolgens met een nieuwe hardstyle-kür indruk te maken en eveneens eerste te worden (71.50). Gregwaard is inmiddels acht jaar en het laatste jaar duidelijk sterker geworden. Hij weet nu zijn expressieve bewegingsvorm gedurende de hele verrichting vast te houden. Dit duo zou op de Gelderse Kampioenschappen nog wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien.

GOED WEEKEND VOOR MACHTELD Een dag later organiseerde rijvereniging Ons Genoegen een dressuurwedstrijd bij hippisch centrum De Lingebrug. Onder meer kringkampioen Lara van Soest deed mee in Zoelen. Zij zette andermaal twee fijne Z1-proeven neer met haar pony Onyx van de Kleine Vlier. Hiermee werd de amazone uit Ingen twee keer eerste met scores van 69.12 en 68.53. In dezelfde klasse, maar dan bij de paarden was er nog een tweede prijs voor Bo Burgers van de Margrietruiters met Arana (61.62). De zwarte merrie raakt steeds beter bevestigd in de oefeningen van deze zware klasse en Bo kan inmiddels heel goed overweg met het pittige temperament van Arana. Machteld Hoeflake woont tegenover De Lingebrug en reed dus bijna een thuiswedstrijd met haar Ivano H: ,,Het was een heel goed weekend: zaterdag zijn onze hengsten, El Perdón en Gonzales geslaagd voor het eindexamen van het NRPS. Zondag reed ik met Ivano in Zoelen een persoonlijk record met een percentage van 71.3. Hiermee werden we tweede. Het leuke ervan is, dat mijn ouders er ook zo van genieten, zonder hun trouwe steun en support was ik in ieder geval nooit zo ver gekomen."

JANNEKE DEN HARTOG NIET TE KLOPPPEN Naast dressuur rijden onder het zadel werd er bij PSV de Roskam ook nog gemend. Hier gooide vooral Janneke den Hartog hoge ogen met haar Anke van de Lage Landen, waarmee ze op de laatste Hippiade kampioen werd in de klasse Z. De Friese merrie is bezig met haar afscheidstour, want Janneke brengt haar uit op het hoogste niveau van het mennen en vindt daar geen uitdaging meer in. Liever begint ze weer overnieuw met een jonge pony. In Kapel-Avezaath kaapte de menster uit Ingen nog een keer de prijzen weg: in de ZZ-dressuur werd het duo twee keer eerste met 192.5 en 191 punten en won ze ook nog een keer de ZZ-vaardigheid. Ook Marjolein Jonker maakte indruk, met haar Jarvik bezette ze twee keer de eerste plaats in de L-dressuur met hoge punten, 204.5 en 203.5. In de klasse B was er een eerste prijs voor Mette van Dongen met Walewijc's Maaike (197.5). De andere proef in deze klasse werd een overwinning voor Patrick van Zoest met zijn paard Raja (188). Dezelfde aanspanning zette ook de L-vaardigheid op naam als enige foutloze in de eerste omloop. Deze klasse werd bij de pony's in beide parcoursen gewonnen door Mirjam Wage. Ze bleef met haar razendsnelle Winalda maar liefst vier keer foutloos en zette daarbij ook supertijden neer. Deze menwedstrijd gold ook als selectiewedstrijd voor het kampioenschap van Mendistrict Oost. Erik van den Bosch uit Beusichem wist zich hiervoor te plaatsen in de klasse M middels een foutloze rit en een eerste plaats met zijn Elyvia. De bruine merrie beschikt over veel temperament, maar dit is door haar menner steeds beter in goede banen te leiden. Opvallend zijn haar ijver en oplettendheid in het parcours.

HIPPISCHE AGENDA 25 en 27 januari: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 19 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 20 januari: dressuurwedstrijd bij De Harten Hoeve in Deil, 2 februari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 3 februari: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen.