• Gemma Jansen

Marije van der Graaff en Erik van den Bosch districtskampioen

ZOELEN Bij manege Het Veluws Ros in Ermelo vond zaterdag de kampioenstrijd van mendistrict Oost plaats, in de disciplines dressuur en vaardigheid. Kampioen in de klasse M-dressuur werd Marije van der Graaff met Bjokke.

Lange tijd stond de menster uit IJzendoorn aan de zijlijn. ,,Sinds een half jaar ben ik weer lekker aan het wedstrijd rijden, nadat het er lange tijd bij ingeschoten was vanwege de drukte met de kinderen. Bovendien kreeg ik tijdens de zwangerschap van de jongens last van bekkeninstabiliteit. Daardoor had ik heel veel pijn en kon amper op de menwagen klimmen. Sinds vorig jaar lente gaat dat steeds iets beter en de jongens worden ouder, daardoor wordt alles ook makkelijker. Bjokke begon wat gespannen in de proef, maar ging steeds fijner lopen met de kampioenstitel als resultaat. Ik heb in Ermelo ook nog mee gedaan aan de M-vaardigheid. Rene Schuiling had daarvoor een technisch en kampioenswaardig parcours neergezet. Ook hierin pakte Bjokke heel goed aan, maar we hadden toch twee pechballetjes en dus geen prijs. Bjokke is een negenjarige, Friese stermerrie, die door ons zelf is gefokt. Ze is niet sloom, maar wel goudeerlijk. Ik kan alles met haar en durf er bij wijze van spreken een kind mee op pad te sturen. Voorafgaand aan het kampioenschap heb ik haar twee keer onder het zadel gereden, dat ga ik nu ook weer wat meer oppakken."

Marije was niet de enige succesvolle menster uit de regio. Judian Zaaijer deed in Ermelo mee in de L-vaardigheid met Jani van de Korenhoeve. Echtgenoot Teun is begonnen met deze Arabo-Fries. Hij rijdt de zwarte blikvanger nog regelmatig in tweespan, maar voor het enkelspan mennen heeft Judian zich Jani toegeëigend en er een echte klik mee. Na een scherpe rit werd Judian reservekampioen. Ze hoefde alleen nog maar Erik van den Bosch uit Beusichem met Elyvia voor zich te dulden. Deze menner werd kampioen in de L-vaardigheid. Hij had zich niet rechtstreeks weten te plaatsen hiervoor, maar mocht zaterdag onverwacht een opengevallen plaats innemen. Hiervan maakte hij graag gebruik en met een geweldig resultaat dus. Elyvia is tuigpaard gefokt en het hackney-bloed in haar stamboom zorgde voor een sensibel karakter. Inmiddels is ze negen jaar en kan Erik met haar lezen en schrijven.

Bij Hippisch Centrum De Lingebrug vindt bijna ieder weekend wel een wedstrijd plaats. Afgelopen zaterdag was de prima organisatie daarvan in handen van rijvereniging De Waalzoomruiters. De dag was drukbezet en er werd goed gepresteerd. Ondermeer de zussen Van Soest uit Lienden maakten indruk. Maud behaalde twee keer een tweede prijs in het zadel van Rafaella van het Gildeland (192/191), Joyce die eerder al Gelders Kampioen werd in de L2/AB met Smarty prolongeerde haar succes door nu twee keer eerste te worden in die klasse (203.5/189.5). De wedstrijd was een goede oefening voor deze combinatie, die aanstaande zaterdag hun geluk gaan beproeven op het NK. De eer van de Margrietruiters werd hooggehouden door Danielle van Neerbos, die met Dazzling eerste werd in de ZZ-Licht (221.5) en Manuela Briene, die twee keer tweede werd met hoge punten in de L2 (200/197). Ook hoge scores waren er voor Dorothe Ducro van de Rijnruiters in de klasse B met Estherette (209/196). Dit optreden leverde dus vier winstpunten in één keer op.

Op zondag opende PSV De Roskam haar deuren voor de dressuurliefhebbers. In het ochtendprogramma startte Ylona van Ginkel met Dashing. Deze leerlinge van Jorgen Ros reed twee Z2-proeven uit het boekje. Opgetoomd met een simpele trens liep de bruine zoon van Hotline met veel harmonie en lossigheid door de gevraagde oefeningen en dat gaf een heel mooi beeld. Ylona berijdt Dashing samen met haar zus Fenna, beurtelings starten zij op wedstrijd. Laurie Jansen heeft lange tijd aan de zijlijn gestaan vanwege aanhoudende problemen na een vervelende val van een paard. In Kapel-Avezaath verscheen ze weer in de wedstrijdring met Griffin LL. In de M1 werd ze eerste en tweede (194/186). Het is de bedoeling dat deze amazone van de organiserende vereniging binnenkort met de grote vosruin van Olivi overstapt naar de Z1. Clubgenote Lizet van Weelie deed mee in de klasse L1 met haar pony, Miranda. De leerlinge van Florence Faber liet met twee nette proeven de concurrentie probleemloos achter zich (193.5/182).

Hippische agenda: 16, 25 en 30 maart: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 18 maart: dressuurwedstrijd bij Manege Satana in Erichem; 24 en 25 maart: dressuurwedstrijd bij HC De Lappenheide in Acquoy; 24 en 28 maart: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen.