• Marlou op Gregwaard.

    Gemma Jansen

Marlou de Ruyter wint opnieuw Zilveren Roskam met Gregwaard

KAPEL-AVEZAATH Of het er nu mee te maken had dat het de laatste selectiewedstrijd voor de Gelderse Indoorkampioenschappen was of dat de wedstrijd om dressuurtrofee de Zilveren Roskam nog steeds een magische aantrekkingskracht uitoefent, de startlijst van afgelopen zaterdag en zondag bij PSV de Roskam puilde uit. De kwaliteit van de combinaties in de afsluiten finale op zondagavond was in Kapel-Avezaath van een bijzonder hoog gehalte en voor het publiek een plezier om van begin tot eind naar te kijken. Beide voor de finale uitgenodigde juryleden beloonden alle combinaties met minimaal twee winstpunten per proef.

Vorig jaar werd deze prestigieuze dressuurtrofee gewonnen door Marlou de Ruyter met Gregwaard. De Rijswijkse kwalificeerde zich met deze vosruin voor de finale middels twee eerste prijzen en hoge scores (224/216.5) in de M2 op zondag. In de twaalf combinaties tellende finale eindigde ze met een score van 74.58 en een voorsprong van bijna vier procent op de nummer twee magistraal en zonder discussie bovenaan. Ze mag nu voor het tweede jaar op rij de trofee thuis op de schoorsteen zetten. Marlou rijdt de absolute blikvanger Gregwaard voor zijn fokker en gedeeld eigenaar Luuk van Rijn en voor gedeeld eigenaar Nol Gerritsen van De Dalhoeve. Op dit hengstenstation annex trainingscentrum is Marlou in haar dagelijks leven stalamazone. Overigens had de handige amazone nog twee ijzers in het vuur. Ze wist zich middels twee eerste prijzen in de L2 (214/214) ook met Haley B te plaatsen voor de finale. Met deze beeldschone en extra bewegende merrie eindigde ze als derde met 70.33. Alsof dat nog niet genoeg was, werd ze zondag in de klasse Z2 twee keer eerste (220.5/214) met de KWPN-goedgekeurde Feel Good en stuurde de sterk marcherende hengst in de finale naar een zesde plaats.

Tielse Lisa Knevel is de trouwe groom van Marlou en heeft sinds een aantal maanden ook de beschikking over een eigen paard. Met deze Hot Chocolate werd ze op zondag twee keer eerste in de L1 (206/205.5) en behaalde in de finale een mooie vierde plaats. De vijfde plaats in die finale werd bezet door de zeer sympathiek sturende en mooi stil zittende Machteld Hoeflake op haar Gorelja. Op zaterdag was de verrichting van deze combinatie in het L2 twee keer goed voor een eerste prijs (208/197.5). De bruine merrie valt op door haar open aanleuning en tactmatige manier van bewegen. Als zevende mocht opstellen in de finale Bruce Buyserd met Franklin M. Eerder die dag werd hij tweede in de M1 (202), maar omdat de nummer één Rogier Termeer zich een dag eerder al had weten te plaatsen voor de finale kreeg de ruiter uit Ingen ook een kans. Zijn bruine ruin liet veel kracht en expressie in beweging zien. Rogier eindigde in de finale als achtste. De ruiter uit Tiel was de verrassing van de wedstrijd. Na negen jaar afwezigheid heeft hij het rijden weer volop opgepakt en liet vooral op zaterdag twee bijzonder mooie proeven zien met Fahron M en werd hiermee dan ook moeiteloos twee keer eerste (222/218). Op zondag wilde hij ook nog graag de selectieproef rijden met de donkerbruine ruin. Ook hierin werd hij eerste (206), maar in de finale was Fahron duidelijk wat moe en dat weerhield dit duo van een hogere klassering. Wel een combinatie om voor de toekomst in de gaten te houden. De tiende plaats in de finale was voor Rozemarijn Groenenboom met Goody-Goody RDP. Op zaterdag ging deze combinatie overtuigend aan kop in de selectieproef (213.5). De zwarte ruin beschikt over een bijzonder sterk achterbeen en werd goed voorgesteld door zijn jonge amazone, die nog niet zo lang geleden de overstap maakte van de pony's naar de paarden. Natuurlijk was er ook nog een aantal combinaties, dat weliswaar niet in de finale kwam, maar wel in de prijzen reed. Zo werd zaterdag twee keer tweede in de klasse B Manon Berends, die pas onlangs is gestart met Bella Donna (187/184). De tweede prijs in de L1 werd zaterdag verdeeld tussen Lisanne Wijnands op Go Black (188) en Marcella de Ronde met Giovanelli (183.5). Carolien van Kraats deed beide dagen mee met haar meewerkende Hugo Boss, met maar liefst vier tweede prijzen als resultaat (208/201.5/196/194.5). Rachel Wesseling eindigde in de L2 op een derde plaats met Giovanni (194). In de M1 stuurde Gerrel Vink zijn Glowstar naar een eerste en derde prijs (197.5/196). In dezelfde klasse was er beurtelings een derde prijs voor Birgit Kwint met Bailando (196) en Dianne de Jong op Sire (190.5). De verrichting van Floor Faber met Evazelma in de M2 leverde eveneens een oranje lint op (194.5).

Tamara van der Velden van manege Satana ging wat verder van huis. Zij deed in Rhenoy bij Stal de Kooihoeve mee aan een dressuurwedstrijd. In het zadel van palominopony Colourfull Cannonball werd ze twee keer eerste in de M2 (216/209). In januari maakt deze combinatie de overstap naar de klasse Z. Op dezelfde locatie was het optreden van Sjanne Uittenbogert met Everest Mike in de L2/DE eveneens goed voor een eerste prijs en een winstpunt. Bij hippisch centrum De Lingebrug werd zaterdag een dressuurwedstrijd voor Friese paarden gehouden. Hier maakte ondermeer Cobie van der Vaart goede sier, door twee keer tweede te worden in de L2 in het zadel van Hailey van der Vaart (199/196).

Night of the Horse

Tijdens een kringvergadering werd in het voorjaar het idee geopperd voor een 24-uurs-wedstrijd. Peggy en Floris Brink die hun roots hebben liggen bij De Weteringruiters in voorheen Houten, waren bekend met dat fenomeen en namen de organisatie van een dergelijke wedstrijd in de Betuwe dan ook voortvarend ter hand. 23 december vanaf 14.00 uur tot 24 december tot 14.00 uur zal Manege Ravenswaaij het toneel zijn van een op-en-top paardensportbeleving voor jong en oud. Deze vierentwintig uur durende wedstrijd staat in het teken van het inzamelen van geld voor KIKA ofwel Stichting Kinderen Kankervrij! Zowel ruiters als organisatie doneren per start €2,- ten behoeve van KIKA. Dat betekent dus per deelnemer per proef een bijdrage van vier euro voor KIKA. Natuurlijk staat er ook een collectebus in de brasserie van de manege en zal het goede werk van KIKA gedurende de gehele dag en nacht onder de aandacht worden gebracht. De dressuurruiters B t/m ZZ-licht rijden in de nacht! Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten: KNHS dressuur en springen Bixie, KNHS springen BB t/m ZZ, FNRS dressuur, een fun-marathon-mennen, guppy rijlessen en hoefijzer schilderen voor jonge kinderen en nog diverse andere demonstraties.

Hippische agenda:

23 en 24 december: 24-uurswedstrijd Ravenswaaij; 28 december: Bixie-Dag bij HC De Lingebrug in Zoelen en menwedstrijd dressuur en vaardigheid bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.