Noortje van Veldhoven twee keer eerste

ZOELEN Met vier dressuurwedstrijden, een Bixie-wedstrijd, een paardendoedag, een ponyveiling en een eventingwedstrijd in de regio was het op paardengebied zonder meer een heel druk weekend.

Afgelopen woensdag vond bij HC de Lingebrug in Zoelen een avondwedstrijd plaats. Noortje van Veldhoven deed er mee in de klasse L1 met Gaudi Vita en werd twee keer eerste (198/194). Vorig jaar startte Noortje nog met Golda, maar deze merrie bleek toch wat te sensibel en te heet in het rijden. Golda verhuisde naar een nieuwe eigenaar en haar plaats werd ingenomen door Gaudi Vita, waarmee Noortje vanaf de eerste dag een goede klik heeft. Op dezelfde locatie waren er ook twee oranje linten voor Gerrel Vink op Helena (198.5/196.5). Een drukke week overigens voor deze ruiter uit Maurik, want hij organiseerde zaterdagavond bij Stal Vink in Zoelen de eerste, professionele eliteveiling voor pony's. Er kwam veel kooplustig publiek op af en er veranderde een behoorlijk aantal pony's van eigenaar.

Op vrijdagavond maakte Ilse de Wit met haar Ukaja indruk tijdens de dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij. Het duo van de Rijnruiters liet twee hele fijne M1-proeven zien en werd daarmee twee keer eerste (202/191). Ilse gaat met haar paard niet vaak van huis om wedstrijd te rijden, maar komt wel bijna altijd thuis met een of meerdere prijzen. Twee jeugdige amazones van rijvereniging Satana startten zaterdag op de dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy. Hoewel ze hem nog maar enkele maanden rijdt, werd Jill Kempes twee keer eerste in de Z2 met haar bijzonder getalenteerde pony, Pippin's Playboy (66.95/64.63). Cloë de Kruijff stuurde haar Lindehoeve's Christina ook een keer naar een oranje lint in de L2/AB. Van dezelfde Erichemse club startte Rozemarijn Groenenboom op zondag bij manege De Paardesprong in Neerijnen. Met Goody-Goody RDP debuteerde ze in de Z2 en werd meteen eerste (217.5). Eerder reed zij al Z2 met haar pony, maar in de ponyproeven zitten geen changementen. Deze extra moeilijkheidsgraad leverde echter in de proef de combinatie geen problemen op. Tielse Lorraine van den Brink verscheen op dezelfde locatie in de baan met een jong paard. Ze deed met deze Helios mee in de M1 en werd twee keer overtuigend eerste (213.5/196.5). Daarmee leverde deze wedstrijd het duo maar liefst vijf winstpunten tegelijk op. Een keer aansluiten in deze rubriek mocht de netjes rijdende Rachel Wesseling met Giovanni (195). Deze combinatie komt uit voor PSV de Roskam. Dat geldt ook voor Fleur Wezenberg. Zij werd met de Connemara, Faramir in beide L2-proeven eerste (184/181.5). Dit is het laatste ponyjaar van Fleur, die inmiddels thuis al volop traint met een paard.

Op Landgoed Mariënwaerdt stond alles in het teken van eventing. Rijvereniging De Malsnaruiters zette er met behulp van een flink aantal vrijwilligers een dijk van een wedstrijd neer. Esmeralda van Kranenburg uit Wadenoijen deed mee in de klasse B met Fearless en werd Dagkampioen: ,,Twee jaar geleden heb ik meegedaan aan een crosscursus, die georganiseerd werd door De Malsnaruiters. Daar heb ik echt de smaak te pakken gekregen. Wat zeker ook geholpen heeft is dat Fearless een hekel heeft aan dressuur. Hij wil best even zijn best doen, maar altijd alleen maar dressuur oefenen gaat met hem niet lukken. Daarentegen is hij supersafe in de cross. Ik heb Fearless zelf gefokt uit Riverdance. Eerst heeft mijn zusje een poosje met hem gereden, maar zij stopte met paardrijden. Fearless heeft toen een poosje te koop gestaan. Ik reed toen ZZ-Licht-dressuur met mijn eigen paard Here I Am en vond één paard wel genoeg. Maar Here I Am raakte geblesseerd en toen ben ik met Fearless aan de gang gegaan. In Beesd liep hij heel fijn. Volgend jaar start ik in het begin van het seizoen nog een keer een B-cross, maar daarna wil ik over naar de klasse L. Ik was vroeger een echte dressuuramazone, maar stiekem vind ik nu crossen leuker." In de klasse B was er ook nog een vierde prijs voor Priscilla Spierenburg, die met haar Armstrong ook een fijn crossseizoen achter de rug heeft. In de klasse BB stuurde Brigit de Man haar Colino S naar de overwinning. De Liendense amazone heeft veel ervaring met eventing rijden en was ook nauw betrokken bij de voorbereidingen van de cross in Beesd. Achter haar mocht, als tweede, opstellen Annebeth de Kok met haar schimmelmerrie Elise. Bij de pony's ging in de klasse BB de sterk rijdende Lizet van Weelie aan kop met Miranda.

Hippische agenda: 14, 18, 21 en 28 oktober: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 15 oktober: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 18 oktober: Bixie en ponyspelletjesdag bij PSV de Roskam; 20, 22 en 29 oktober: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij.