Paardensport: Annemarie van der Hulst geeft jeugd het nakijken

RHENOY Rachel Wesseling bereed in het verleden een springgefokt paard naar de klasse Z. Inmiddels is ze overgestapt naar een dressuurgefokt paard. Deze vierjarige Giovanni is een zoon van Zhivago en lijkt een heel fijn wedstrijdpaard te gaan worden. De amazone van PSV de Roskam deed zaterdag met hem mee aan de wedstrijd bij stal De Kooihoeve in Rhenoy. In de eerste proef liep de zwartbruine ruin nog wat onwennig rond en werd eerste zonder een winstpunten te behalen. In de tweede proef bleef hij goed bij de les en dat leverde naast een oranje lint tevens twee winstpunten tegelijk op (197). Op dezelfde locatie deed ook Adi Cornelese mee. Met haar S.Anubertha pakte ze een tweede prijs in de L2 (185). De vosmerrie is momenteel drachtig van een springhengst en Adi gaat haar startkaart met deze merrie afmelden aan het einde van dit jaar. Ze heeft zich als doel gesteld om nog voor die tijd in de M1 te starten met S.Anubertha en heeft de hiervoor benodigde winstpunten bijna behaald. Een optreden in de M1 zou een waardig afscheid van de wedstrijdsport betekenen voor dit duo.

Op zaterdag vond er een avondwedstrijd voor de klassen M en Z plaats bij PSV de Roskam. In de Z2 liet Annemarie van der Hulst twee nette proeven zien met Silhouet M. De amazone is al enigszins op leeftijd maar gaf de jeugd het nakijken door twee keer eerste te worden en tevens winst te behalen. In de Z1/DE startte Dilay Callaars van manege Satana. Toen ze begon met Romy werd haar te verstaan gegeven, dat ze met deze Haflinger niet verder zou komen dan de klasse B en L. Toch hebben ze samen de nodige prijzen gewonnen, van de B tot en met de Z. Dilay wilde heel graag nog een keer een winstpunt halen in deze klasse en dit lukte, waarbij ze tevens eerste werd. De zeventienjarige Romy gaat nu met pensioen en Dilay is op de manege in Erichem al volop aan het trainen met een paard. Robert Rijksen van LR de Grote Brug deed ook mee in Kapel-Avezaath. Hij berijdt een apart bewegende nakomeling van Wynton. Deze Delaila paart haar surplus aan kwaliteit aan een extra temperamentvol karakter. Robert kan er steeds beter mee overweg en de combinatie werd dan ook twee keer tweede in de M1 (187/182). In deze rubriek moest hij wel beide keren Juria van Eldik voor laten gaan. Met Diamand, een eigen fokproduct van Painted Black, werd deze amazone van De Waalzoomruiters eerste (188/184).

Ook een dag later kon op dezelfde locatie en in dezelfde klasse worden gestart. Moeder en dochter; Aïda en Farida maakten hierin goede sier door beide met hun amazones, respectievelijk Sanne Boers (190) en Laurie Jansen (189) een tweede prijs te behalen. De L2 werd op deze wedstrijd met overmacht gewonnen door de bekende eventingamazone Tonke van de Pol. Ze stuurde haar Hazelberg's Fabulous heel fijn rond en dit leverde niet alleen oranje linten maar ook hoge punten op (206/198). In dezelfde klasse maar dan bij de pony's ging de eerste prijs in beide proeven naar Benthe du Fossé met Goldwind Empire's Style (195/192). De vosruin was eerst nog even kijkerig in de ring, maar Benthe wist hem goed naar de ontspanning te sturen. Vooral de stille aanleuning en de mooie oprichting vielen bij deze combinatie positief op. Melianne van Wakeren verscheen in de ring met haar eigen paard, een vosmerrie van Moorland's Bodyguard. Deze Gommibee heeft nog weinig ringervaring, maar was heel braaf en voorwaarts tegelijk en dit leverde twee keer een eerste prijs op in de L1 (206/197). Melianne is tevens de instructrice van de Tielse Mendel Janssen. Deze reed mee in de klasse B/DE en behaalde twee keer oranje in het zadel van haar E-pony Magic (187/185). Dezelfde klasse kleine maat werd een overwinning voor Sjanne Uittenbogert met Rico. Het optreden van dit duo leverde tevens een winstpunt op. De moeder van Sjanne is Karin van Essen, die ook in de Z heeft gereden. In de rubriek B-paarden was er nog een tweede prijs voor Nicole Timmerman met Diva (187). De zwarte merrie heeft een stokmaat van 1.36 en lijkt een mini-Fries. Koningin Elisabeth van Engeland heeft verschillende van deze Fellpony's op stal en maakt er ondanks haar hoge leeftijd van negenentachtig jaar regelmatig een buitenrit mee. Diva wordt zeer veelzijdig gebruikt, want naast dat ze ingezet wordt voor een dressuurproef, draait ze ook haar hoef niet om voor een cross- of springparcours.

Werd er zondag bij PSV de Roskam gereden in de klasse B tot en met M2. Bij Manege Ravenswaaij konden de ruiters in de klassen Z1 tot en met ZZ-Licht terecht. Tamara Kerssen verscheen in de baan met Heimlady en pakte met deze chique Trakehner een tweede prijs in de Z1 (209). Aansluiten als derde in deze rubriek mocht Patrick van Manen met D'Amours Uva (205). Deze combinatie heeft in de verschillende klassen nogal wat prijzen gewonnen, maar het begin in de Z1 ging moeizaam. Zowel ruiter als paard lijken er meer ingegroeid te zijn en nu komen de winstpunten en prijzen weer in beeld. Na haar deelname aan de Hippiade was het even rustig rond Maxime Bakker van hippisch centrum De Lingebrug, maar zondag verscheen zij weer in de wedstrijdbaan met Eurythmic. Bij hippisch centrum De Lappenheide in Acquoy reden zij fijn door beide M2-proeven heen en dat leverde dan ook meteen weer twee eerste prijzen op (209/192). Op dezelfde locatie pakte Linda van Loon uit Beusichem nog een winstpunt en een eerste prijs in de L1 met haar Indy.

Aankomende vrijdagavond en zaterdag staat bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath alles in het teken van de indoormarathon. In een uitdagend parcours staan verschillende hindernissen opgesteld met meerdere doorgangen, alsmede kegelpoorten waar de paarden en pony's met hun aanspanningen doorheen moeten en daarbij de balletjes op de kegels moeten laten liggen. Vanwege het hoge tempo waarin het parcours afgelegd dient te worden, is dat laatste een hele opgave. Er komen tijdens deze wedstrijd zo'n honderd aanspanningen in de baan, daaronder enkelspannen en tweespannen. In de ring verschijnen lokale helden, maar ook een aantal deelnemers van verder uit de buurt en daardoor wordt de strijd alleen maar spannender. Publiek is van harte welkom om vanaf de zijlijn de verrichtingen van de menners te volgen. Op zaterdagavond om 19.00 uur begint de bloedspannende finale, waarin de beste menners van de wedstrijd het nogmaals opnemen tegen elkaar.

Hippische agenda:

27 november: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 27 en 28 november: Menmarathon bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 28 november: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 28 en 29 november: dressuurwedstrijd bij de Hartenhoeve in Deil; 5 en 6 december: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong te Neerijnen.