Paardensport: Echtpaar in de prijzen

RAVENSWAAIJ Het was weer een druk weekend voor wat betreft de paardensport in de regio.

Vrijdagavond konden de dressuurruiters terecht bij HSA Ravenswaaij. Hanno van Kalkeren maakte van de gelegenheid gebruik door te starten in de klasse M2 met Gucci van het Gildeland. Het duo werd twee keer eerste en behaalde voor iedere proef een winstpunt. Daarmee zijn ze hard op weg naar de klasse Z. Een dag later deed echtgenote Geesje met hetzelfde paard mee in Zoelen waar voor de vierde week op rij bij hippisch centrum De Lingebrug een dressuurwedstrijd plaatsvond. Deze keer werd de wedstrijd georganiseerd door rijvereniging De Waalzoomruiters. Geesje en haar vosmerrie werden een keer eerste in de klasse Z2 en het optreden leverde eveneens een winstpunt op. Op dezelfde locatie eindigde Danielle van Neerbos met Empire een keer als eerste in de M1 (197). De handige amazone berijdt de grote Trakehner voor een eigenaar. In de L2 was er nog een tweede prijs voor Henrieke Meyering met Des'Ree (187). Manuela Briene stelde Shanike op aansprekende wijze voor in de klasse L1 en dat leverde een eerste prijs op (196.5). De overwinning in de klasse B/DE ging naar Thirza van de Pol op Kate (194/186.5). In beide proeven mocht Richelle Elzinga, van de organiserende club, aansluiten als tweede (191.5/186). Een bijzondere wedstrijd voor deze amazone, want vanwege het bereiken van de achttienjarige leeftijd is haar ponytijd voorbij en moet ze voortaan met haar Gordon uitkomen tussen de paarden.

Bij manege De Paardesprong werd op zowel zaterdagavond als zondag een dressuurwedstrijd georganiseerd. Rozemarijn Groenenboom uit Buren was er nadrukkelijk aanwezig met twee paarden. Met Guinness RDP behaalde ze het oranje lint in de klasse Z1 (220). In het zadel van haar andere troef Goody-Goody RDP werd ze tweede in de klasse Z2 (215). De jonge amazone heeft beide paarden zelf opgeleid tot dit niveau. Instructie volgt ze al enige tijd bij het bekende jurylid, Karin Retera. Ingrid de Wit wordt tegenwoordig op de wedstrijd begeleid door jurylid Pauline van Aalst. Ze krijgt haar Emaika F steeds fijner aan het lopen en dat resulteerde in de klasse Z1 in een eerste en tweede prijs (221.5/214). Twee keer een tweede prijs was er in Neerijnen in de M2 voor Tamara van der Velden met Eristoff (186.5/186). De combinatie maakt binnenkort de overstap naar de klasse Z1. Corina Verbrug heeft vanaf het begin een goede klik met Heimlady en berijdt de bruine merrie met plezier. Ook op wedstrijd kan het duo goed meekomen en werden ze zondag twee keer eerste in de M1 met hoge scores (210/208). In het verleden was Heimlady al succesvol in de sport met Vivianne van Dijk en Tamara Kerssens. Ook twee keer een oranje lint met hoge punten was er in de klasse B voor Annouk de Bruin in het zadel van de fijnbewegende vos Cevano (210/203.5).

Naast alle dressuurwedstrijden konden ook de liefhebbers van het aangespannen rijden op pad. Speciaal voor hun werd vrijdagavond een vaardigheidswedstrijd georganiseerd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath. Lisanne van Meerten uit Lienden deed mee met twee pony's. Met de leidsels in handen van haar prijzenpakker Justine werd ze een keer eerste in de klasse M. In de klasse L werd ze twee keer eerste met haar andere troef, Thom. In de laatste rubriek gaf ze daarmee het nakijken aan haar grootvader, Tony Gorissen uit IJzendoorn. Hij mocht in beide parcoursen als tweede, achter zijn kleindochter, opstellen. In de rubriek Tweespan Pony, klasse L werden de eerste prijzen verdeeld tussen Stefan van der Graaff met Kenwood en Luuk en Ingrid van Cleef met Princess en Lars. Bij de L-paarden ging het oranje lint naar Erik van den Bosch met Elyvia. De menner uit Beusichem krijgt zijn even talent- als temperamentvolle merrie steeds beter onder controle. In de klasse M eindigde Piet de Ronde in beide parcoursen als eerste met zijn paard Giovanelli. Dochter Sandra deed mee op dezelfde wedstrijd en werd een keer eerste in de rubriek Enkelspan Pony, klasse Z met de door de familie zelf gefokte Hoogveld's Yasmin. Het andere parcours in die klasse werd een overwinning voor Marisca Waasdorp met haar voormalige rijpony, Sterry.

Hippische agenda: 9 en 10 december: selectie springwedstrijd bij HC De Lingebrug in Zoelen; 10 en 15 december: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 15 december: veteranenwedstrijd dressuur bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 16 en 17 december: dressuurwedstrijd om de Zilveren Roskam bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.