Rozemarijn Groenenboom reservekampioen Z1

ERICHEM In het hele land vonden zaterdag provinciale kampioenschappen plaats, ondermeer om de Gelderse dressuurtitels. Rozemarijn Groenenboom, uitkomend voor manege Satana, leverde met haar Dancing Highlight een knappe prestatie. In het goedgevulde deelnemersveld van vierentwintig ruiters behaalde ze bij manege Het Veluws Ros in Ermelo een tweede plaats en werd hiermee reservekampioen van de provincie Gelderland/Flevoland. Met een score van beide jury's van 218 en 219 en dus een gemiddeld percentage van 64.3 kwam Rozemarijn slechts 1% tekort op de winnares. 

De zestienjarige amazone plaatste zich met deze tweede plaats voor de Hippiade, ook wel bekend als het NK, en kan dus in maart nog sportief revanche nemen op de nummer één. Rozemarijn is vanaf het begin begeleid door Tamara van der Velden. Ook niet de eerste den beste. Zij start binnenkort in de Prix st. George met Adventure, een door de familie zelf gefokte United-zoon. Zondag deed Tamara met twee andere troeven mee op voor haar de thuiswedstrijd in Erichem. In het zadel van Eristoff werd ze twee keer overtuigend eerste in de klasse M1 (202/201) en met Colourfull Cannonball pakte ze een keer het oranje lint in de L2 (199). Zus Natasja deed mee op dezelfde wedstrijd en eindigde met Guiletta in de L2 eveneens een keer als eerste (194). Natasja brengt deze fijnbewegende Olivi-dochter uit voor de familie Kempes. Een dochter van deze familie maakte op dezelfde wedstrijd een bijzonder overtuigend debuut in de klasse B/DE met leerpony Keulse Hoeve's Zorro door eerste te worden met hoge scores (204/204). In de L2/DE ging het oranje lint in beide proeven naar Isa van Giersbergen met Sluypenberg's Britt van de Margrietruiters (187/184). Deze combinatie deed een dag eerder mee op de thuiswedstrijd van haar club bij hippisch centrum De Lingebrug, maar verkeerde toen net iets minder in vorm. Wel in vorm bleek hier Tamara Kerssens. Zij stelde haar Heimlady op aansprekende wijze voor in de Z1 en dit leverde een tweede en derde prijs op (211/206). In de M1 deed Corina Verburg mee in Zoelen met Rozarijke en werd een keer tweede (184). De Gribaldi-dochter is inmiddels achttien jaar maar verkeert nog in uitstekende conditie. Tussen het uitkomen op wedstrijden door heeft deze vosmerrie verschillende veulens gekregen, waaronder Annerijke die zich als jonge merrie kwalificeerde voor het WK Jonge Dressuurpaarden in het Duitse Verden. Sandra Kosterman stuurde op dezelfde locatie haar Maydale's Amone twee keer naar de overwinning in de L1 (190/182). Charret Staring mocht in die rubriek met Jouke een keer aansluiten als tweede (184). Normaliter zit Lisanne van der Lee in het zadel van El-Romyo, maar tijdens deze wedstrijd verscheen haar moeder, Carollien van der Lee in de baan met de Johnson-zoon. Het rijden ging Carolien goed af, want pakte in dit debuut meteen een twee keer een tweede prijs en tevens twee winstpunten. Een keer moest ze haar prijs wel delen met Mikala Schotanus uit Lienden op de als springpaard gefokte Country Girl B (180). Janne Verstappen deed op vrijdagavond mee aan de dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij en stuurde daar in de M2/DE Omar de L'Eguille twee keer naar de eerste prijs en behaalde tevens een winstpunt.

Zondag deed de tienjarige Anouk van Hese met Contessa's Sammy mee aan paard/pony-relaisspringen op Jumping Amsterdam. In deze speciale wedstrijd werd de Liendense amazone gekoppeld aan de internationale springruiter, Maikel van der Vleuten. Beide sprongen een aantal hindernissen en zetten de snelste tijd neer. Helaas leverde een gevallen balk twee strafseconden op en hierdoor eindigde dit duo op een tweede plaats. Saillant detail; niet veel later zette Maikel de Wereldbekerwedstrijd op naam in het zadel van Arera C! Naast dressuur en springen werd er in de regio ook nog gemend. Bij PSV de Roskam was in de rubriek B-paarden Piet de Krieger oppermachtig met zijn Gelderse keurmerrie Favea (200/186). De dochter van Alexandro P was eerder succesvol op de Nationale Merriekeuring en is een beeldschone blikvanger voor de wagen. In dezelfde klasse maar dan met pony Ronny maakte vooral Wilner Vervat indruk. Hij werd een keer eerste in de dressuur met hoge punten (201) en pakte over twee vaardigheidsparcoursen in de klasse L een eerste en een tweede prijs. Erik van den Bosch van De Batouwers bleek onverslaanbaar in de rubriek Enkelspan Paard, klasse L met zijn even temperament- als talentvolle Elyvia (212/209). In dezelfde klasse, maar dan met een tweespan Shetlanders, Bartje en Calimero, ging het oranje lint zowel voor de onderdelen dressuur als vaardigheid naar Heidi Doorn. In de rubriek Enkelspan Paard L-vaardigheid werd Jack van de Water een keer eerste en een keer tweede met zijn Dorino. Geert van Dijk legde met Woldberg's Passadena beslag op de eerste plaats in de M-vaardigheid. Willie Baauw uit IJzendoorn stuurde haar Shetlander, Willem foutloos door de ZZ-vaardigheid en deze prestatie was twee keer goed voor het oranje lint.

Hippische agenda:

6 februari: menwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 6 en 7 februari: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 12 februari: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 13 februari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 14 februari: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.