• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

Sterk optreden turnsters DOS Sportief in rayon

ECK EN WIEL Het leidinggevende team van DOS Sportief viel bij de eerste rayonwedstrijd keuzestof van de ene verbazing in de andere. Dat gebeurde bij onverwachte successen, zoals de gouden plak van Kirsten Eerbeek, maar ook bij ongebruikelijke missers. Coördinerend coach Helma van der Ven toonde zich optimistisch. ,,We hebben van allemaal veel mooie elementen gezien. Maar ook plezier, uitstraling en fysiek sterker wordende turnsters.''

Er waren geen teleurstellende uitingen in het DOS-kamp, eerder ging het over de geslaagde oefeningen. Zoals bij Kirsten Eerbeek, die debuteerde in de vierde divisie door een vrijwillige promotie. Zij gaf meteen een visitekaartje af met de hoogste score op sprong: 11.550 punten. Op brug turnde zij zonder stop zeer sterk. De overgang naar een vloeroefening op muziek vraagt nog gewenning, maar door een keurige afwerking wist Kirsten de aftrek te beperken. De altijd hachelijke balk vormde toen het sluitstuk, maar juist in die fase toonde zij de gewenste beheersing. Met een totaal van 45.317 punten bezorgde zij DOS Sportief een gouden opening van de lange wedstrijddag.

Esther Beets promoveerde verplicht naar de derde divisie, omdat zij vorig seizoen afsloot met de districtstitel. Het betekende een pittige verhoging van de eisen. Bovendien liet de concurrentie zich geducht gelden. Allemaal zaken die nog een aanpassing vereisen in het trainingsprogramma van deze talentvolle turnster. Haar bewonderenswaardige wedstrijdinstelling hielp haar desondanks een stuk op weg, zoals bij de bij de sprong. Het eindresultaat van 42.850 punten (zevende plaats) werd een beetje ongunstig beïnvloed door een val van de balk. Trainster Helma van der Ven: ,,Voor haar nieuwe opsprong kreeg Esther heel veel complimenten. Er is voor haar beslist nog meer te halen."

Feestje

Hilde van Noort - uitkomende bij de junioren in de vierde divisie - miste een deel van de voorbereiding door ziekte. Gaandeweg de wedstrijd kwam echter het vertrouwen terug. Sprong en brug oogden stabiel, op balk was haar optreden zelfs overtuigend met 10.900 punten. Het inspireerde haar dusdanig, dat de vloeroefening uitmondde in een waar feestje met fraai uitgevoerde acrobatische elementen en gymnastische sprongen. Gekoppeld aan een gave presentatie mondde dat uit in een waardering van 12.700 punten. Niemand kon daarbij in de buurt komen. Nipt bleef zij van goud en zilver verwijderd. De drie op het podium lagen namelijk super dicht bij elkaar. Hilde won brons met 44.575 punten, nummer twee verzamelde 44.783 punten, nummer één 44.800 punten.

Anna de Vries en Berthe de Heus vertegenwoordigden DOS Sportief bij de senioren in de vierde divisie. De met veel sprongkracht bedeelde De Heus startte goed op brug, maar moest pech incasseren aan de balk. Vloer en sprong toonden een evenwichtig beeld, maar vooralsnog bleef het bij een elfde plaats. Anna de Vries heeft in haar echter weer een maatje in de wedstrijd gekregen. Op haar minst favoriete toestel de brug viel de score van 10.200 punten mee. Op balk volgde een oogstrelende oefening met 11.850 punten. Dat was zelfs de tweede score in een groep van liefst 24 turnsters. Op vloer turnde Anna een krachtige oefening, waarbij in het begin wel kleine fouten vielen, maar in het tweede deel een schitterend herstel ontstond. Met twee waardevolle sprongen liet zij een uitstekende indruk achter in samenhang met een duidelijke progressie in haar totale optreden. Het leidde allemaal tot een zesde plaats, wel precies buiten het podium.

Ideaal duo

Stefanie Pameijer maakte haar debuut bij de senioren in de zwaar bezette derde divisie. Zij werd gecoacht door Manuela van Biesbergen, die zelf een aantal jaren in dit niveau turnde. ''De twee vormen een ideaal duo op de wedstrijdvloer'', zo meldde de DOS-leiding. Stefanie turnde ontspannen, maar wel gefocust. Zij wist zich bij de eerste tien te turnen in een sterk veld. De positieve uitstraling leidde tot een totaal van 44.183 punten.

Bij DOS Sportief beginnen ook turnsters uit de Plusgroep zich danig te roeren. Soms al in de vierde divisie, maar in hoofdzaak in een categorie lager. Rowie van der Ven had zich bij de senioren een andere rentree gewenst. Zij moest door een val bij het inturnen vanaf de balk de wedstrijd verlaten. Joyce Verhoeks ging goed van start op brug, verspeelde echter op de andere onderdelen kostbare punten door slordigheden. Zodoende bleef het bij een elfde plaats met 41.742 punten.

Kimberley Schagen beleefde een spannende wedstrijd door een nieuwe combinatie aan brug. De balk kende beheersing, hetgeen zich vertaalde in een zesde positie met 42.908 punten. Lucia Baars kwam voor de eerste keer uit in de vierde divisie. Zij begon met twee goede sprongen, turnde een vloeiende brugoefening en hield zich staande op de balk. De afsprong ging echter verre van vlekkeloos. De nieuwe vloeroefening gaf een mooi beeld. Het was allemaal goed voor een zesde plaats en dus weer precies naast het erepodium. Totaal 43.133 punten.

Sem de Haas moest haar eerste wedstrijd in de vierde divisie aan zich voorbij laten gaan vanwege een longontsteking. Op 11 februari volgt nog een herkansing.

Ook Manon van Kuilenburg kon er niet bij zijn. Zij kampt met een blessure.

Bij foto's:

Kirsten Eerbeek is zichtbaar verrast met de gouden plak, maar wel in haar nopjes.

Hilde van Noort showt met gepaste trots haar bronzen medaille.

Een DOS-kwartet dat zich elegant presenteert. Het zijn van links naar rechts Anna de Vries, Berthe de Heus, Kimberley Schagen en Joyce Verhoeks.

Medaillewinnares Hilde van Noort wordt hier geflankeerd door clubgenootjes Lucia Baars (links) en Stefanie Pameijer (rechts).

De complete afvaardiging van DOS Sportief bij de junioren en senioren in vrolijke stemming.