• Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen

Sterke rit voor Thijs Gerritsen

ZOELEN Prachtige mensport was er te zien op vrijdag en zaterdag bij hippisch centrum De Lingebrug. Van heinde en ver kwamen menners naar Zoelen om daar mee te doen aan de minimarathon en de afsluitende spannende finale van de Betuwe Lingecup. Verschillende kegeldoorgangen en meervoudige hindernissen, waaronder een brug, stonden opgesteld in het af te leggen parcours. Middels snel wenden in de hindernis en gas geven op de lange lijnen konden enkele seconden van de eindtijd worden afgesnoept.

Ondermeer Thijs Gerritsen zette alles op alles om te winnen. Hij was met Sander weliswaar razendsnel tijdens de eindrace, maar liet twee balletjes rollen en zakte daardoor af naar de derde plaats in het klassement. De menner uit Maurik is 79 jaar maar weet nog niet van ophouden, naast het uitbrengen van zijn schimmelruin op wedstrijd, houdt hij zich thuis bezig met het opleiden van een tweespan jonge pony's. Janneke den Hartog stond achterop bij hem op de wagen als groom. Zij leende tevens haar zesentwintigjarige Haflinger uit aan Manon van der Molen, die met deze Alex meedeed in de Jeugdrubriek. De aanspanning bleef foutloos in beide manches en dit resulteerde in een tweede plaats. In de rubriek Tweespan Pony was er in de finale tevens een derde prijs voor Ingrid van Cleef met Princess en Lars. De aanspanning draafde probleemloos door de hindernissen, maar liep in het staartje van het parcours wel tegen een pechbal aan. Piet de Ronde uit Asch deed met zijn beide getalenteerde KWPN-ers mee in de rubriek Enkelspan Paard. In de finale stuurde hij zijn bruine ruin naar een eervolle vijfde plaats. Hij was razendsnel, maar moest wel twee balletjes laten noteren.

Machteld Hoeflake uit Zoelen kwam zaterdagavond wel even kijken naar de finale bij De Lingebrug, maar hield zich een dag later bezig met een heel andere tak van sport. ,,Vandaag ben ik met Everything is Possible naar de Subtop wedstrijd in Velddriel geweest. Hier was een rubriek uitgeschreven voor Intermediair II, U25 en Grand Prix. Deze gecombineerde rubriek hebben we gewonnen met 63.70 %. Daarmee was ik heel tevreden, een hogere score zat er voor het moment niet in, want we misten duidelijk het wedstrijdritme. Het was alweer drie maanden geleden, dat we gestart waren. Maar de kop voor 2018 is er weer af en nu gaan we gewoon weer lekker doortrainen en wat wedstrijden starten, zodat we weer in het goede ritme komen."

Nog iemand die succesvol was op dezelfde locatie was Thamar Mobach. De amazone uit Tiel startte voor het eerst in de klasse ZZ-Zwaar met haar Dakar Utopia en deed dit heel verdienstelijk door in een veld van vijftien deelnemers een tweede en derde prijs te pakken en tevens voor iedere proef een winstpunt te realiseren. Thamar heeft haar schimmelruin zelf opgeleid tot dit niveau. In de regio vond zondag bij PSV de Roskam de laatste selectiewedstrijd dressuur plaats voor ponycombinaties. Van de organiserende club in Kapel-Avezaath viel vooral het optreden van Renske Knol met haar Delphy positief op. De combinatie had nog één winstpunt nodig om te mogen promoveren naar de klasse Z1. Niet alleen slaagde deze missie, maar werden Renske en haar schimmelmerrie tevens twee keer eerste in de klasse M2 met hoge scores (200/197). Voor het overige verschenen er voornamelijk ponycombinaties in de baan. Jill Kempes startte in de klasse Z2 met haar Pippin's Playboy en werd twee keer eerste met scores van ruim 62%. Jill ging op de wedstrijd vergezeld van haar trainer, Gerrel Vink. Een megahoge score met een oranje lint was er voor Lara van Soest in de klasse M1/DE met Mastro's Newi (207.5). Dit duo selecteerde zich op indrukwekkende wijze voor deelname aan de Gelderse Kampioenschappen en dat terwijl ze nog niet eens zo lang een combinatie vormen. De overwinning in de B/DE werd verdeeld tussen Jennifer Kroon van de Rijnruiters op Bibi van Opstee (183) en Rosemarijn Degen met haar apart gekleurde Caatje (182.5). Met deze prestatie staat Rosemarijn met haar pony reserve geplaatst voor het GK. Voor dit evenement hebben zich van Stal het Gildeland inmiddels al meerdere combinaties weten te kwalificeren. Daaronder Eva Berends met Bueno van het Gildeland (B/AB), Marieke Geldof met Fleur van het Gildeland (B/DE) en Joyce van Soest op Smarty. Franka Koster is opgeleid op deze stal en stuurde er Mirthe van het Gildeland naar de klasse Z. Inmiddels is deze pony verkocht naar het buitenland en Franka heeft zich met haar nieuwe troef Fay Fortuna ZH in twee wedstrijden weten te plaatsen voor de GK in de L2/DE. Van Stal Contessa heeft Anouk van Hese zich met Contessa's Winston niet alleen voor de L1/C-dressuur weten te plaatsen maar ook voor het B-springen. Van dezelfde stal mag ook Lisa Molenaar met Contessa's Kalusha naar de GK, in de klasse M2/DE. In de B/DE is er nog een afvaardiging van Vera Havers van LR Satana in de B/DE met haar Ameretto.

Hippische agenda:

13 januari: kür op muziek bij manege De Paardesprong in Neerijnen en mennen vaardigheid bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 13 en 20 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 14 en 19 januari: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 20 januari: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 21 januari: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil.