• Tiel 30-07-2017
    Profronde Tiel, Dumoulin wint en Laurens ten Dam tweede
    iov Stad Tiel
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Tiel is een echte wielerstad; veel belangstelling en enthousiasme

TIEL De Profronde van Tiel, de zevende alweer, kreeg de gewenste winnaar. Publiekstrekker Tom Dumoulin, winnaar de van Ronde van Italië dit jaar, klopte in de eindsprint zijn ploeggenoot van Sunweb Laurens ten Dam overtuigend. Derde werd Dylan Groenewegen, de snelste man op de Champs Elyssee in de onlangs verreden Tour de France.

Tiel bofte, niet alleen met deze winnaar, maar ook met het weer. Vielen er tijdens de start van het evenement nog enkele druppels, al snel kleurde het zonnetje de stad oranje. Prima omstandigheden voor aantrekkelijke wedstrijden op het bochtige en dus technisch lastige parkoers door de binnenstad.

Het enthousiaste publiek dat in groten getale naar Tiel was gekomen om hun wielerhelden in levende lijve te zien genoot met volle teugen. De terrasjes waren vol en wel overal langs het parkoers stonden fans om aan te moedigen. Wat vreemd was in dat kader de rij bij de ijssalon, allen met de rug naar het parkoers toe, de ogen alleen gericht op de koude lekkernij.

Na twee derde koers ontbrandde de strijd bij de profs echt. Daarvoor toonden de verschillende renners zich aan het publiek, waarbij de plaatselijke vereniging Metec uiterst actief was. Zijn eerste poging mislukte nog, maar vervolgens splijtte de hoofdmacht uiteen. Een kopgroep van acht renners met daarin ook Tielenaar Oscar Riesebeek deed een gooi naar de zege.

Dumoulin had voorin de steun van Ten Dam, die al twee maal eerder de ronde van Tiel op zijn naam schreef. Beide renners sloegen ook het beslissende gaatje dat leidde tot de zege van Dumoulin. Op royale afstand van het tweetal snelde Groenewegen als derde over de meet. Riesebeek eindigde de ronde op een zesde plaats.

De profs vormden het sluitstuk van een wielerdag waarop de liefhebbers op hun wenken werden bediend. Drie absolute wereldtoppers in het vrouwenpeloton, Nederlands kampioen Chantal Blaak, winnares van La Course Annemiek van Vleuten en winnares van de Ronde van Italië en Olympisch kampioen Anna van der Breggen voerden een prachtige wielershow op.

Van Vleuten, afkomstig uit Wageningen voelde Tiel als een halve thuiswedstrijd. Zij wilde graag winnen maar moest afrekenen met de ploeggenoten Van der Breggen en Blaak. In de slotronden rekende zij wel af met Van der Breggen, maar Blaak kon zij niet afschudden. In de eindsprint bleef Van Vleuten het antwoord op de snelle Blaak schuldig. Van der Breggen werd derde.

Het publiek was eveneens de grote winnaar bij de koppelkoers, waarin bekende wielrenners als Johan Museeuw, Andrea Tafi, Rob Harmeling en Gert Jacobs minder gerenommeerde maar wel in de regio bekende personen in hun wiel meekregen. Het leverde een geanimeerde strijd op, waarin vooral de niet zo geoefende regionalen menig zweetdruppeltje moesten laten om hun voorganger bij te houden.

Bij de amateurs, die nog wel te maken kregen met regenbuien, waarvan enkele valpartijen he gevolg waren streed het duo Bart Lemmen en Frank Visser om de winst. Visser trok daarbij het aan langste einde.

Opnieuw bewees de Profronde van Tiel dat Tiel een echte wielerstad is. De basis voor komend jaar werd gezien de grote belangstelling en het enthousiasme alweer gelegd. Op naar de achtste uitgave.