• www.rontermeer.nl

Tiel kandidaat voor WK wielrennen voor militairen

TIEL Tiel is kandidaat voor het organiseren van het Wereldkampioenschap wielrennen voor militairen in 2018. De definitieve keuze moet nog worden gemaakt tussen drie Nederlandse organisatoren.

Aan het wereldkampioenschap doen ruim vijftig landen mee. Daaronder veel toppers die voor hun land al eerder werden uitgezonden naar de Olympische Spelen of wereldkampioenschappen. Voorzitter Eric de Jongh van de Stichting Wielerpromotie Tiel is dan ook trots dat de Tielse organisatie is benaderd voor de organisatie.

,,Nederland, het ministerie van defensie, wilde het kampioenschap graag organiseren om kans te maken in deze zware titelstrijd. Het zoeken was naar een relatief vlak parkoers met toch de nodige natuurlijke hindernissen zoals wind, bochtjes en smalle wegen. De KNWU heeft het ministerie van defensie op onze ervaring met dergelijke wedstrijden gewezen."

In Tiel bestaat een jarenlange expertise met het houden van eendaagse wedstrijden. Wim van Rooijen, inmiddels uit het bestuur getreden maar nog steeds adviserend op de achtergrond, speelde daar een belangrijke rol in. De Jongh: ,,Natuurlijk vragen wij Wim om mee te denken. Het is de bedoeling dat hij met onder andere Gert Jakobs in een comité van aanbeveling komt. Maar ook bij het uitzetten van een parkoers zijn beiden erg belangrijk."

De gedachte is om eerst een grote lus door de regio te rijden om dan op het parkoers van de jaarlijks te houden profronde van Tiel te eindigen. ,,We denken aan zo'n twaalf rondjes door de binnenstad met de rechte Waalkade, de krappe bochtjes in de binnenstad en het klimmetje naar de Waalkade. Een uiterst sfeervol, maar ook technisch erg lastig parkoers. Begin januari 2017 komt een afvaardiging kijken naar dit deel van het parkoers. Een spannend moment voor ons, want neem maar aan dat wij dit evenement erg graag willen houden."

Veel aandacht gaat uit naar de veiligheid. ,,Dat is bij alle wedstrijden die wij organiseren zo. De Holland Ladies Tour hebben we al enkele jaren in goede en vooral veilige banen kunnen leiden met uitstekende juryrapporten. Dat is ook nu ons uitgangspunt. Bij zo'n wereldkampioenschap is de uitstraling erg groot, er mag niets mis gaan."

Stichting Wielerpromotie Tiel hoeft overigens alleen voor het parkoers en de finishlocatie te zorgen. ,,Andere zaken zoals huisvesting, verzorging en dergelijke neemt het ministerie voor haar rekening. Toen de vraag bij ons terecht kwam om ons te kandideren hebben we JvR de Batauwers, onze plaatselijke wielervereniging, even aangekeken. Ook zij knikten instemmend om dit te organiseren. We hebben nu eenmaal veel vrijwilligers nodig voor het uitzetten en het leveren van hoekenwachten langs het parkoers. Dat is een organisatie op zich, die we met een gerust hart aan JvR de Batauwers kunnen overlaten."

De voorzitter hoopt dat de inspectie komende januari goed verloopt. ,,Zodra wij zekerheid hebben of het door gaat, kunnen we aan de slag. Er is veel werk te verrichten, maar we gaan er voor. Aan ons enthousiasme ligt het in ieder geval niet."