• ebRally team

Tiels ebRallyteam klaar voor Dakar 2018

TIEL Het Tielse ebRallyteam rijdt vanaf 6 januari weer over het startpodium van de zwaarste offroad rally ter wereld: Le Dakar. Vanaf dat moment in Lima - Peru, volgen 9000 zware kilometers om hen uiteindelijk naar het finishpodium in Cordoba - Argentinië te leiden.

Het ebRallyteam, met coureur Eelco Bekker en navigator Sijbrand Booij doet voor een tweede keer mee aan 's werelds grootste rally. In de Dakar 2016 was etappe 9 hen helaas te machtig en moesten zij met een kapotte auto in de snikhete woestijn opgeven. Voor de deelname aan de 2018 editie heeft het team zich dan ook dubbel zo goed voorbereid om deze uitdaging tot een succesvol einde te brengen.

De auto, een Toyota Offroad Rally Development, kortweg Toyota ORD, heeft in die twee jaar een flinke metamorfose ondergaan. Een andere versnellingsbak betekende een verplaatsing van de motor, het plaatsen van een andere turbo en een volledig nieuwe gewichtsverhouding. Maar bovenal, meer power, meer tractie, meer snelheid om de zware terreinen en zachte duinen te bedwingen.

Naast de technische veranderingen heeft het team zelf zichzelf ook flink verbeterd. ,,Natuurlijk, we zijn weer flink gaan sporten en hebben, met onder andere professionele begeleiding van Fitnessclub Tiel en de personal trainers van Move2Ur, een betere fysieke voorbereiding gekend", vertelt navigator Booij. ,,Natuurlijk voor de algemene conditie, maar ook meer op specifiek voor de rally nodige spiergroepen getraind. Ja, ook onder andere voor het scheppen", vertelt hij lachend. ,,Niet dat het de bedoeling is dat we die veel moeten gaan gebruiken, maar met de eerste 6 dagen volledige zandetappes, is de kans wel aanwezig dat we een keer vast komen te staan. En hoe beter we daar door heen komen, hoe sneller we weer in het bivak zullen zijn." En niet alleen fysiek zijn de voorbereidingen beter, ook over de kleine dingen blijkt veel beter nagedacht te zijn. ,,Betere schoppen, lichtere maar gebruiksvriendelijkere sleeplijnen, een effectiever pakket gereedschap, beter licht in de cabine en voedzamere dranken zijn enkele voorbeelden hiervan." ,,Naast natuurlijk de nodige technische cursussen die we gevolgd hebben bij ons assistentieteam, want onderweg moeten we het toch echt zelf oplossen", vult Bekker aan.

Ruim 9000 zware kilometers zal hun pad zijn tussen Lima en Cordoba. Peru, Bolivia en Argentinië worden doorkruist. Hoogten van zeeniveau tot 4500 meter. Temperaturen van -10 tot +45 graden worden verwacht. En terreinen die variëren tussen enorme zandduinen, drassige pampa's en ruige onverharde en nauwelijks begaanbare bergpaden en rivierbeddingen. Alles moet overwonnen worden, met de genadeloze klok die alle deelnemers achtervolgt. Het ebRallyteam gaat vol vertrouwen deze uitdaging aan. Met rallynummer 369 zijn zij te volgen tijdens hun Dakar 2018. Op hun eigen site www.ebrallyteam.nl of facebook en ook bij de uitzendingen van RTL GP

vanaf 6 januari op RTL 7!