• Gemma Jansen

Topscore voor Dilay Callaars

OMMEREN Het Paasweekend voor de paardensport begon dit weekend in deze regio op zaterdag bij de dressuurwedstrijd van De Margrietruiters. Zij hebben tegenwoordig op hun clubterrein in Ommeren de beschikking over meerdere zandbanen en dit trekt steeds de nodige deelnemers, ook van verder weg. Onder stralende weersomstandigheden konden de ruiters optimaal presteren. Van de organiserende club maakte Alina Willemsen indruk met Fiorella M en werd een keer eerste in de klasse L1 (187). In de klasse B-paarden werd de tweede prijs verdeeld tussen Esther van Moorselaar met Fientje (195.5) en Lisa Polman met Katootje van het Gildeland (193.5). Er deed nog een amazone van die stal mee aan de wedstrijd, Geesje van Kalkeren. Zij werd met Fuego van het Gildeland in de klasse Z1 een keer eerste en tweede (214.5/212). Het optreden van Manuela Briene met haar Shanike leverde in de klasse M1 twee oranje linten op (188.5/185).

Een dag later konden de dressuurruiters terecht bij Manege Satana in Erichem. Hier won Dilay Callaars de tweede B-proef met Jumanji met maar liefst 206 punten. Dilay heeft de winstpunten voor de overstap naar de klasse L1 al even binnen, maar ze doet bewust rustig aan met haar jonge paard. Hierbij vindt ze het vooral belangrijk, dat ze met een fijn gevoel door de proeven kan. Soms wordt Jumanji in de proef nog wat flegmatiek en ze traint thuis om hem steeds beter aan de hulpen te krijgen. De zussen Van der Velden deden ook mee aan de thuiswedstrijd. Zo startte Tamara in de klasse M1 met haar eigen fokproduct Infinnity met een eerste prijs (196) in de tweede proef als resultaat. Hij voelde volgens Tamara nog wat traag aan, maar de jury was erg gecharmeerd van deze grote vriendelijk ruin. De overwinning in de klasse Z1 werd verdeeld tussen beide zussen. In de eerste proef was er een eerste plaats (209) voor Tamara met haar trainingspaard Hamora, een gevoelig en sensibel paard met veel potentie welke ze rijdt voor eigenaresse, Berty Wortman. "Het is nog een beetje zoeken hoever ik kan gaan met haar. In de training laat ze al hele mooie stukken zien, nu is het doel dit ook op wedstrijd te kunnen tonen." In de tweede proef waren de hoogste punten voor Natasja met Saint Babette (211). "Ik ben al erg tevreden dat mijn paard steeds meer bergopwaarts door de proef loopt. Nu moeten we dat nog kunnen uitbouwen naar meer impuls en controle, want daarin komen we nog te kort." Naast een dressuurmatig opleiding heeft Natasja zich de laatste jaren ook verdiept in het zogenaamde Working Equitation.

Aanstaande zondag wordt bij manege Satana een wedstrijd voor deze sterk groeiende paardensportdiscipline georganiseerd. Van 's morgens 8.30 uur tot 's avonds 20.15 uur verschijnen er combinaties in de baan, waaronder Eugen Kuni de bondscoach van Nederland. Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. Beginnende combinaties starten met de dressuurproef en trail. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert. De sport stamt niet alleen af van het werken met paarden in het veld, de tradities en arbeidsdressuur vormen nog steeds een levende basis van ieder onderdeel. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails en het runderwerk. Deelnemende paarden moeten licht aan de hulpen staan, wendbaar zijn en moedig. In de hoogste klasse (Masters) worden alle wedstrijdonderdelen ook nog eens met één hand gereden. Kijk voor de startlijst: http://satana.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=293

Tweede Paasdag vond op het clubterrein van Rijvereniging Ons Genoegen in Beesd een bijzondere gebeurtenis plaats. Een aantal vooruitstrevende leden van deze club besloot vorig jaar niet alleen de 'oude' zandbaan te vernieuwen maar tevens deze uit te breiden met een losrijgedeelte op zand. Een goede zet, want zandbanen zijn populair bij spring- en dressuurruiters. De officiële opening van de nieuwe rijbanen middels een dressuurwedstrijd trok een fors aantal deelnemers van heinde en verre. Na afloop was iedereen razend enthousiast over de nieuw aangeboden faciliteiten. Een van de deelnemers was Lilian Sikkema. Zij startte in Beesd met haar nakomeling van Tango, Gustav. In de L1 leverde het optreden van dit duo een eerste en tweede prijs op met hoge scores, 206 en 201.5. Piet de Ronde uit Asch deed afgelopen weekend mee aan de internationale menwedstrijd in het Limburgse Kronenberg. Met zijn Mr. Bojangles reed hij niet in de prijzen, maar mee kunnen doen op dat niveau is een prestatie op zich.

Hippische agenda: 26 april en 3 mei: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 27 april en 5 mei: dressuurwedstrijd bij PSV De Roskam in Kapel-Avezaath: 28 april: dressuurwedstrijd bij PSV De Lekzoomruiters in Culemborg en wedstrijd Working Equitation bij Manege Satana in Erichem; 3 mei: dressuurwedstrijd bij rijvereniging Ons Genoegen in Beesd; 4 mei: dressuurwedstrijd bij rijvereniging Tielerwaard-West in Herwijnen; 10 mei: dressuurclinic Dirk de Haas en Jorgen Ros bij PSV de Margrietruiters in Ommeren.