• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

Turnsters DOS Sportief laten zich gelden in rayon

ECK EN WIEL De turnsters van DOS Sportief zijn de nieuwe wedstrijdcyclus voortvarend gestart. Dat gebeurde met toonaangevende prestaties in het rayon Turnado. Voor de kers op de taart zorgden Esther Beets en Marit de Boef met een gouden en zilveren plak. Bovendien waren er talrijke klasseringen bij de beste tien in de vierde divisie. Een niveau met pittige oefenstof en veel perspectief voor de toekomst.

Rond het omvangrijke treffen in Culemborg bestond merkbare spanning, maar ook een gevoel van nieuwsgierigheid over de verhoudingen. Vooral onder de debutanten. Zo ook bij Judith Loeff (instap), die verdienstelijk debuteerde in de vierde divisie. Met 50.300 punten kwam zij slechts een tiende van een punt tekort voor een prijs. Zij werd nu zesde, maar beleefde wel de vreugde om voor het eerst op een grote wedstrijdvloer te staan met een oefening op muziek.

Bij de pupillen in de eerste leeftijdsgroep van de vierde divisie waren voor DOS Sportief Marit de Boef, Demy van Brenk en Jade Baars van de partij. De laatste had mislukte start met een struikeling bij de sprong. Dat leverde een nul score op. Met een misser aan de brug werden de kansen nogmaals verkleind, maar op de balk glorieerde zij als vanouds met 14.700 punten en een eerste positie. Demy debuteerde verdienstelijk, turnde zonder echte uitschieters, maar wel met veel potentie voor de toekomst.

Marit de Boef liet iedereen schrikken door een black-out op de balk. De jury oordeelde mild en liet haar de oefening afmaken. Door kundig coachen was zij op vloer helemaal terug. Dat mondde uit in een dijk van een oefening met de hoogste score: 14.650 punten. Zij pakte daardoor de zilveren met een totaal van 54.975 punten. Demy werd negende met 49.050 punten, Jade twaalfde met 47.200 punten.

Technische coördinator Helma van der Ven was helemaal in haar nopjes met de prestaties. ,,Maar ook met haar twee assistenten Theresa Vonk en Anna de Vries. Zij hebben voor eerst in een hogere divisie kunnen coachen. Dat ging prachtig, ik heb alleen maar vanaf kant zo nu en dan behoeven bij te sturen. Er heerste een geweldige sfeer. We voelden ons allemaal happy'', aldus haar relaas.

Bij de pupillen in de tweede leeftijdsgroep was DOS Sportief ook met drie turnsters vertegenwoordigd. Daantje Vossenaar, Amber Baars en Britt van Hoften turnden een gave wedstrijd met Britt als debutante. Het DOS-trio stuitte op geduchte tegenstand. Desondanks wisten zij zich onder de beste tien te scharen. Op vloer etaleerden Britt en Daantje op zeer jonge leeftijd de schoonheid van het turnen met scores van 13.700 en 13.650 punten. De pittige Amber schaarde zich bij de eerst vier met sprong door te kiezen voor een (keurig uitgevoerde) streksalto. Eindresultaat: Daantje zevende met 51.025 punten, Amber negende met 50.300 punten, Britt tiende met 49,550 punten.

Oogstrelend

In de vierde divisie van de jeugdturnsters liet Esther Beets hoge kwaliteit van turnen zien. Bij de recent gehouden zeskamp toonde zij al aan in goede doen te zijn. Nu was het niet anders. De turnsters van DOS Sportief presenteerde oogstrelende oefeningen. Zij behaalde op balk, brug en vloer de hoogste scores met respectievelijk 14.050, 13.850 en 15.300 punten. Het bracht haar totaal op 55.025 punten, onbereikbaar voor de concurrentie. Clubgenootje Sylvie van de Greijn - nog herstellende van een val in de zeskamp - steeg boven zichzelf uit. Zij schaarde zich op vloer zelfs bij de besten. De goedlachse turnster eindigde tot haar eigen verrassing op een verdienstelijke zevende plaats met 49.750 punten.

In de zesde divisie jeugd waren Marit Aalbertsen en Marloes van Dam van de partij. Beiden beleefden op de evenwichtsbalk een matige start door er naast te raken. De vloeroefeningen zagen er netjes uit en brug verliep volgens verwachting. Bij sprong zorgde Marloes nog voor een toetje met een tweede score. Eindresultaat: Marit vijfde met 48.450 punten, Marloes negende met 45.625 punten.

Bij foto's: Esther Beets is nog een beetje beduusd van het resultaat: goud in een gloednieuw tenue.

Marit de Boef kijkt een beetje verliefd naar haar medaille, die met een zilveren kleur echt blinkt.

Stijlvol in alle opzichten. Zo ziet de talentrijke en jeugdige selectie van DOS Sportief eruit.