• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

Turnsters DOS Sportief maken sterke indruk in rayon

ECK EN WIEL De eerste rayonwedstrijd in de keuzestof leverde de turnsters van DOS Sportief vier ereprijzen op. De mooiste kwam op naam van Hilde van Noort met goud bij de junioren in de vierde divisie. Bij de jeugdturnsters was ook het brons van Kim Visscher aansprekend. Daarnaast zorgden Lucia Baars en Joyce Verhoeks nog eens voor zilver en brons in de vijfde divisie.

Op de zaterdag van Sint Nicolaas leek dat in Culemborg op het uitdelen van cadeautjes uit eigen zak, maar daarmede werd geen recht gedaan aan het echte wedstrijdbeeld. Daarin lagen elementen als concentratie en inspanning opgesloten, zoals bij de altijd hard werkende Hilde van Noort. ,,Zij liet zien dat intensief en efficiënt gebruik maken van trainingsuren - en thuis bijhouden van je kracht en lenigheid - wordt beloond. Plus een enorm portie doorzettingsvermogen'', zo oordeelde een trotse technisch coördinator Helma van der Ven.

Op brug zette zij meteen de toon met de hoogste score. Op balk kon zij dit succes vasthouden. Daarna was het showtime voor Hilde met een geweldige presentatie op vloer. Veel uitstraling, power en plezier leverden met 11.650 punten wederom de eerste score op. Het totaal van 43.925 punten was ruim voldoende voor goud. In dit veld kende clubgenootje Marlene Butter een moeilijke seizoenstart. Week voor week stijgt haar niveau, maar nu bleef het vooralsnog bij een vijftiende plaats met 39.400 punten.

Voortvarend

Bij de jeugdturnsters ging Kim Visscher voortvarend van start met een tweede score bij sprong. Brug en vloer zagen er verzorgd uit, terwijl het op de altijd moeilijke balk bij een kleine hapering bleef. De DOS-turnster zag haar constante optreden beloond met brons en een totaal van 44.676 punten. De elegante Manon van Kuilenburg turnde een vloeroefening met flair. Haar D-scores (inhoud) op brug en vloer waren nog niet hoog genoeg om bovenin mee te draaien, maar haar uitvoering verraadde perspectief voor de toekomst. Zeker als zij helemaal blessurevrij is. Nu leidde haar deelname tot een negende plaats met 40.067 punten.

Stefanie Pameijer kwam bij de junioren in de derde divisie niet in haar wedstrijdritme. Ook had ze de pech dat onder haar balkoefening het ontruimingsalarm afging en de balk tussentijds moest verlaten. Achteraf bleek er niets aan de hand en kon de wedstrijd worden hervat. Het beste toestel voor Stefanie was vloer met een tweede positie. Zij eindigde met 41.817 punten als tiende. Sem de Haas turnde een stabiele wedstrijd met eveneens een sterk optreden tijdens de vloeroefening. Eindresultaat: elfde met 38.133 punten.

Miniverhaal

Anna de Vries debuteerde in de vierde divisie bij de senioren verdienstelijk met een achtste positie. Op vloer liet zij haar visitekaartje achter met een bijzondere oefening. Er zit zelfs een miniverhaal aan vast. De muziek zocht Anna met haar zusje uit, de choreografie kwam van Manouk van Dommelen, laatste jaar studente aan de dansacademie, tevens oud turnster. Nu al turnde Anna zich nu al bij de beste drie op dit onderdeel met 12.050 punten. Ook sprong zij voor de eerste keer de altijd imposante serie van arabier-flickflack-schroefsalto. Op sprong ging het daarentegen bijna mis bij de tweede poging, maar door haar ervaring wist zij dit bijzonder goed op te lossen. Brug blijft nog een zwak punt in de vierkamp ondanks een persoonlijke overwinning op dit toestel. Op balk liet Anna een mooie oefening zien met 11.350 punten, opnieuw genoeg om bij de besten te behoren.

In de vijfde divisie bij de jeugd ging het voortvarend met Joyce Verhoeks, hoewel de sprong in het voortraject nog enige probleempjes opleverde. Niet in de wedstrijd, want daarin zorgde zij voor twee geslaagde beurten. Daarmede schaarden zij zich in de top. Met een gave balkoefening als basis nestelde zij zich op de vierde plaats met 42.900 punten. Daarmede haalde Joyce de extra bronzen plak binnen. Kimberley Schagen verging het minder goed, verliet de balk een keer en was bij vloer even de weg kwijt. Zij herstelde zich wel, maar moest genoegen met plaats veertien. Haar totaal was 40.842 punten.

Lucia Baars turnde in het eerste jaar als junior een sterke wedstrijd met vooral fraaie oefeningen op brug en evenwichtsbalk. Zij stond na twee onderdelen nog onderin, mede door een lagere uitgangswaarde bij sprong. De presentatie op de balk - met zuivere handstand en losse rol - oogde als een plaatje. Met een waardering van 12.100 punten stak zij ver boven de rest uit. Het leidde tot een zilveren medaille met 43.983 punten.

Bij foto's:

Hilde van Noort (links) is in haar nopjes met de gouden plak. Zij wordt hier geflankeerd door Joyce Verhoeks (rechts), die in haar klasse de extra bronzen medaille bemachtigde. Beiden tonen op charmante wijze het eremetaal.

Een duo van DOS Sportief met Kim Visscher (rechts) en Lucia Baars (links), die respectievelijk brons (vierde divisie) en zilver (vijfde divisie) veroveren.