• Helma van der Ven

Turnsters DOS Sportief wacht spannend seizoen

ECK EN WIEL Met tussen de 35 en 40 turnsters is DOS Sportief in het nieuwe seizoen vertegenwoordigd in de wedstrijden. Het merendeel komt uit in rayonverband, maar regionaal gaat de club eveneens de strijd aan in Midden-Nederland en Noord-Holland. Op tal van wedstrijden zijn er kwalificaties te verdienen voor doorplaatsing, soms tot aan de nationale kampioenschappen toe.

In het rayon doet DOS Sportief mee in de tweede tot en met zesde divisie. Het zijn vier turnsters in de zesde divisie, acht in de vijfde, twaalf in de vierde, vier in de derde en één in de tweede. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal deelneemsters in de opleidingsniveaus pré-instap en kabouter.

DOS Sportief neemt opnieuw deel aan de competitie Noord-Holland met in de derde divisie Esther Beets en Lynn Verbeek (traint bij ILO en DOS Sportief). Beiden zijn junior. Nynke van Wijk gaat me als instapper. In de regiowedstrijden Midden-Nederland - waarin kwalificatie voor de bondsfinales speelt - komen daar pupil Noëlle Stap (tweede divisie pupil) en Stefanie Pameijer (derde divisie senior) bij.

Aan de START competitie bij Hellas wil DOS Sportief met circa twaalf turnstertjes meedoen. Het zijn beginnende talentjes onder de noemer kabouter en pupil. Zij kunnen middels deze confrontatie de eerste wedstrijdervaring opdoen. Deelname aan de teamwedstrijd van de regio Midden-Nederland wil de technische leiding in een later stadium bekijken.

Binnen de selectie van DOS Sportief zijn er weinig mutaties. Wel hebben Hilde van Noort en Rowie van der Ven besloten te stoppen met wedstrijdturnen. Zij blijven actief binnen de club met assisteren. Het omvangrijke jurykorps van DOS Sportief staat er goed voor, want iedereen is bijgeschoold en heeft zijn brevet verlengd. Het zijn voor de nationale categorie: Helga van Noort, Harry Swijnenburg, Diana de Bruine, Helma van der Ven en Christa van de Greijn en voor de voorgeschreven oefenstof: Theresa Vonk, Marja de Heus, Merel de Boer en Manuela van Biesbergen.

De wedstrijdafdeling van DOS Sportief gaat ook in de presentatie ''met de tijd'' mee. Zo zijn de gloednieuwe turnpakjes in aantocht, maar daaraan zijn de nodige kosten verbonden. De ouders zijn in de bres gesprongen, maar organiseren ook een sponsorrun, namelijk op vrijdag 3 november (19.30 uur) en zaterdag 4 november (9.00 uur). Dat gebeurt in combinatie met de maandelijkse kijktraining. ,,De kids hebben vooraf gelobbyd om hun pak bij elkaar gesponsord te krijgen'', zo legt Helma van der Ven uit. ,,Ze lopen dus in eerste instantie voor hun eigen pak." Iedereen is welkom om het spektakel mee te maken.