Vivienne en Mariska gaan uitdaging aan

TIEL De twee Tielse meiden Vivienne Castenmiller en Mariska Heideveld zochten een uitdaging in het zwemmen, een doel om naartoe te kunnen streven. Tijdens de twee kilometer lange zwemtocht van de Amsterdam City Swim op 11 september kunnen zij, naast hun eigen doel behalen, ook nog hun steentje bijdragen aan de genezing van ALS.

Door Linsey Driessen

t @linseydriessen

Ze kenden elkaar al van vroeger, maar kwamen elkaar weer tegen in zwembad Groenendaal Plus in Tiel. ,,Ik zwem nu vanaf oktober, omdat ik veel blessures heb gehad en andere sporten dus niet meer kon doen", vertelt Mariska Heideveld. Vivienne ging om een hele andere reden zwemmen: ,,Ik was aan het trainen voor de Marathon van Rotterdam en zwemmen was wel goed voor de afwisseling van de intensieve trainingen." Het werd al snel sportief zwemmen voor de meiden, in plaats van recreatief, en dus waren ze op zoek naar een doel.

Vivienne, werkzaam in Ziekenhuis Rivierenland, kwam uiteindelijk met het idee om mee te doen: ,,We waren meteen enthousiast. Het is een goede uitdaging voor ons en we kunnen tegelijkertijd iets voor het goede doel betekenen." Ook Mariska, filiaalleider bij een kledingzaak, raakte gemotiveerd: ,,Een soort competitie in het zwemmen is leuker dan alleen maar baantjes zwemmen. De prachtige locatie in Amsterdam is natuurlijk ook een groot pluspunt."

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Zodra de eerste symptomen zich voordoen, is de levensverwachting drie tot vijf jaar. Er wordt wereldwijd al veel onderzoek naar gedaan, maar tot op heden is de oorzaak van ALS nog onbekend. ,,Je hoort steeds meer over ALS in de media, natuurlijk ook met de Ice Bucket-challenge en er zijn nog heel weinig geneesmiddelen en er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig", legt Vivienne uit.

Naast het sportieve doel hebben de dames natuurlijk ook een doel gesteld voor hun donaties. ,,We willen toch echt wel 400 euro per persoon kunnen bijdragen", vertelt Mariska. Dit is ook het bedrag dat deelnemers minimaal moeten doneren aan de Amsterdam City Swim, een inspanningsverplichting. Tot nu toe verloopt het nog wat stroef met de donaties bij Vivienne en Mariska. "Het kan beter. Het is voornamelijk familie en vrienden nu, maar het is toch wel mooi als die kring wat uitgebreid zou kunnen worden", vindt Vivienne.

Qua training liggen ze goed op schema. ,,We trainen erg intensief en het gaat echt goed. De tijd van de top 10 zwemmers zit tussen de dertig en de vijftig minuten en we zwemmen nu binnen die vijftig minuten", legt Mariska uit. Ze trainen drie keer in de week. Meestal in het zwembad, maar als het weer het toe laat, zijn ze regelmatig te vinden bij het Eiland van Maurik. ,,In open water is toch anders dan in een zwembad. Je hebt je wetsuit aan en dan is dat toch wel pittig", vindt Vivienne.

Een donatie doen? Dat kan via www.amsterdamcityswim.nl, zoek op Vivienne Castenmiller en/of Mariska Heideveld.