• Veldrijden voor de jeugd in de regio

    Jeroen Wijngaard
  • Thymen Arensman nam deel aan de DVV Trofee

    Jeroen Wijngaard

West-Betuwse Wielerrubriek: Veldrijden in de regio

TIEL Waar de profs vaak moeten afreizen naar onze Zuiderburen is er voor de jeugd en amateurs ieder weekend wel een veldrit te rijden in de regio.

door Jeroen Wijngaard

Bij de Tielse vereniging, JVR de Batauwers staat veldrijden altijd hoog op de lijst voor wat betreft de jeugdontwikkeling. Er wordt actief meegedraaid in de diverse klassementen en op het eigen parcours in Tiel is voldoende ruimte om alle onderdelen uit het veldrijden wekelijks te beoefenen. Spelenderwijs werken de jongste wielrenners met veel plezier aan hun techniek op de fiets, wat hun rijvaardigheid over enkele maanden op de weg weer ten goede komt. Om ook het competitieve onderdeel te beoefenen, rijden veel jeugdrenners van de Batauwers wedstrijden in het KNWU-district midden. Afgelopen zondag werd de vierde wedstrijd voor deze Midden-Nederland competitie verreden in Woerden. Op een mooi en modderig parcours werden er goede resultaten behaald tussen de jeugdrenners van de andere verenigingen uit Midden-Nederland.

In het district Midden-Nederland werd daarnaast afgelopen zaterdag de Nationale Veldrit in Rhenen verreden met veel renners uit de regio op de diverse startlijsten. Van masters tot nieuwelingen werd er op en rond Kwintelooyen gestreden voor een mooie klassering in deze wedstrijd die meetelt in de Topcompetitie. Namens JVR de Batuwers stond de uit Tiel afkomstige Levi van Hoften op het podium, hij werd derde bij de junioren.

ARENSMAN Op papier leek het al een zwaar weekend te worden voor Thymen Arensman maar de realiteit bleek nog veel zwaarder. Door materiaalpech op de verkeerde momenten en twee zware wedstrijden op het programma kon de jonge Deilenaar geen rol van betekenis spelen.

Op zaterdag stond Arensman aan de start van de Jaarmarktcross in het Belgische Niel. Na het winnen van de Koppenbergcross stond hij bij de beloften aan de leiding van het DVV Trofee klassement en de organisatie in Niel wilde de leider graag aan het vertrek hebben. Het was een uitermate snel parcours waar echte scherprechters ontbraken en met twee lekke banden kort na de start was de rol van de klassementsleider vrij snel uitgespeeld. Een 34ste plaats op ruim 2 minuten achterstand op winnaar Ben Turner was het resultaat.
Op zondag moest er alweer gecrost worden, ditmaal tussen de profs/eliterenners in Belgische Asper-Gavere. Op en rond het militair terrein werd deze loodzware klassieker in het kader van de Superprestige afgewerkt. Met een startpositie achteraan was het zaak om in de beginfase snel op te schuiven maar een afgebroken voorderailleur gooide roet in het eten. Thymen liet zich niet uit het veld slaan en probeerde nog iets van de wedstrijd te maken maar een 42ste plaats achter winnaar Mathieu van der Poel was alles wat er nog in zat. Het betekent dat hij komend weekend geen deel uitmaakt van de Nederlandse selectie voor de Wereldbeker in het Tsjechische Tabor op zaterdag. Zondag staat onder andere de Flandriencross in het Belgische Hamme op de kalender, een veldrit die weer meetelt in het klassement voor de DVV Trofee.

KENNISMAKEN EN TRAINEN Dit weekend maakte Quinty Ton voor het eerst kennis met haar ploeggenoten van Swabo Ladies. Het team had een trainingsweekend ingepland om de rensters en begeleiding bij elkaar te brengen. De ploeg kent veel ervaring maar gaat met de promotie naar de professionals een nieuw tijdperk in; hierbij hoort ook een gedegen voorbereiding. Er werd genoeg gefietst en voor de 20-jarige wielrenster uit Geldermalsen werd het eerste deel van haar wedstrijdprogramma besproken. Meer hierover in de komende edities van deze rubriek.