• Jan Lemmers kijkt met gezonde spanning uit naar de wielerkoers.

    Neeltje van Triest

Wielerkoers debuteert tussen de corsostoeten door

TIEL Het Tielse Fruitcorso groeit dit jaar uit van een middaghappening tot een volledig middag- en avondprogramma. Na het reguliere corso zijn de aansluitende wielerkoers en Corso by Night nieuwe publiekstrekkers.

Onder andere de bekende Tielenaar Jan Lemmers heeft zich hard gemaakt voor een nieuwe wielerkoers in Tiel. Deze wordt door de organisatie van het Fruitcorso samen met wielerclub JVR de Batauwers georganiseerd. De koers bestaat uit drie verschillende wedstrijden.

Om 16.45 uur starten de Prominenten. Daarvoor hebben een aantal burgemeesters van de deelnemende Fruitcorsogemeenten samen met medewerkers van Fruit Delta onder leiding van de Tielse burgemeester Hans Beenakker de koers op de fiets officieel in gebruik genomen. De prominenten rijden vervolgens een 'dernykoers', een wedstrijd achter lichte motoren, waarbij de gangmaker mee trapt. Na enkele opwarmrondjes valt bij de finish iedere keer de laatste deelnemer af. Dit gaat zo door tot er twee renners overblijven die dan strijden om de eer.

Lemmers: ,,Het parcours van het corso en van de wielerkoers zijn nagenoeg hetzelfde. De start en finish zijn voor de tribunes op het Taluud, daarna de Jacob Cremerstraat, Lingedijk, Stationsstraat, Stationsplein, dr. Schaepmanstraat, Veemarkt, Hasselmanplein en bij Oostendorp weer het Taluud op. De toegang daar wordt nog verbreed. Het complete parcours is 1450 meter lang. En er doen ook drie vrouwen aan mee.''

Om 17.30 uur is het tijd voor de nieuwelingen, jeugd rond 15/16 jaar die een belofte voor de toekomst zijn. Zij rijden 40 kilometer volgens de regels van de wielerbond, inclusief bijbehorende prijzen en premies. De nieuwelingen komen uit heel Nederland.

Om 19.00 uur maken onder andere vijf of zes renners uit het Metec-TKH Continental Cyclingteam hun opwachting. In totaal doen zestien renners aan deze koers mee. Metec-TKH staat onder leiding van Michel Megens, directeur Metec en laat zowel nationaal als internationaal zeer regelmatig van zich spreken.

Lemmers: ,,We hadden ook graag gezien dat renner Oscar Riesebeek mee zou doen, maar hij rijdt dan een koers in Slowakije. Ook Thymen Arensman uit Deil, tweede in de Ronde van de Toekomst, ofwel de jongerenversie van de Tour de France, hadden we gevraagd, maar hij fietst de Olympia's Toer. Regiorenner Rik van IJzendoorn rijdt in China. Jammer, want hij rijdt bij Team Novo Nordisk, want net als de rest van de ploeg heeft hij diabetes. Zijn deelname zou heel passend geweest zijn, omdat het Betuwse fruit en het fruitcorso ook staat voor een gezond leven. Wie onder andere wel komt is Robin Wennekes en een aantal afgevaardigden en gastrenners uit de stal van Michel Megens. Ook dit wordt een afvalkoers. Ik kijk er met gezonde spanning naar uit.''