• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

'Zilveren' Esther Beets verbaast met vloerscore

ECK EN WIEL De prijzenkast van turntalent Esther Beets is met een zilveren medaille in de regiofinale weer een tikje voller geworden. Bij de jeugd in de vierde divisie van de voorgeschreven oefenstof was het echter niet de meest opvallende prestatie van haar kant. De gymnaste van DOS Sportief zorgde namelijk voor een verbluffende score op vloer met 16.000 punten. Een jurywaardering die tot dusver niet is voorgekomen.

Aan de wedstrijd was een ronduit teleurstellende trainingsweek vooraf gegaan. Trainster Helma van der Ven hierover: ,,Esther was zichtbaar gespannen, ook tijdens het inturnen. In die omstandigheden moet je zorgvuldig coachen en de juiste tactiek kiezen. Voor haar is dat druk op de ketel zetten.'' Daardoor kwam een gemotiveerde turnster aan de start, die vervolgens de magisch lijkende score van 16.000 punten neerzette op vloer. Illustratief was in dat verband de uitstraling en de uiterst geringe aftrek van slechts negentiende punt in de uitvoering. Ook op brug turnde Esther zich naar een topscore. Trainster Helma van der Ven: ,,Terwijl op dat toestel nog ruimte is voor meer.'' In totaal kwam Esther Beets in de meerkamp tot 53.025 punten, wel een vol punt achter de winnares.

Clubgenootje Sylvie van de Greijn hield zich goed staande in het grote en sterke deelnemersveld. Zij had na drie toestellen nog zicht op een plaats in de districtsfinale. Op het onderdeel sprong verdween dat vooruitzicht. Het werden twee mindere beurten waardoor het avontuur eindigde op een 24ste plaats met 45.333 punten.

Miniem verschil

Demy van Brenk, Jade Baars en Marit de Boef wisten bij de pupillen in de vierde divisie het beste in zich boven te halen. Debutante Demy van Brenk liet zien dat zij er helemaal bij hoort. Na twee toestellen had zij zich zelfs op een vierde plaats genesteld. Vooral de waardering op sprong met 13.550 punten droeg hieraan bij. Op brug overtrof zij zichzelf met een volledig doorgeturnde oefening. Op balk liet zij een prachtige oefening zien, maar een afstap veroorzaakte wel een punt aftrek. Doordat zij in de vloeroefening nog een aantal pluselementen mist verkleinden plotseling de kansen. De sterke uitvoering kon dat net niet goedmaken, want de DOS-turnster kwam met 52.700 punten de minieme marge van 0,033 punten (!) te kort voor kwalificatie. Zij is nu eerste reserve voor het districtskampioenschap.

Jade Baars laat op de wedstrijd altijd meer zien dan op de training. Het was nu niet anders. Het werd een stabiele wedstrijd met gave oefeningen. Op de balk viel wel de strakke uitvoering op. Met 53.483 punten en een elfde plaats verzekerde Jade zich van een plaats in de distictsfinale op 4 juni in Amsterdam.

Marit de Boef mistte nipt het podium. Daarvoor was vanwege de grote deelname plaats voor de beste vijf, maar de DOS-turnster vergaarde 0,15 punten te weinig. Zij turnde goed uitgevoerde oefeningen. Op alle toestellen leidde dat tot klassering bij de beste twaalf. Het aantal dat als limiet gold voor de kwalificatie. Marit toonde zich een mooie en technisch sterke gymnaste. Zij boekte een totaal van 54.017 punten, eindigde als achtste en stroomde daarmede door naar de districtsfinale.

Bij foto's: Esther Beets was helemaal in haar nopjes met de zilveren plak in de regiofinale. Zij kwalificeerde zich daarmede tevens voor de finale van district Mid-West.

Demy van Brenk, Jade Baars en Marit de Boef vormen een vrolijk trio. De eerste moet nog even afwachten, de andere twee turnden zich naar de districtsfinale.

Voor Sylvie van de Greijn (links) vormde de regionale finale het slot van een mooi turnseizoen. Hier is zij met clubgenootje Esther Beets nog vol verwachting bij de start.