• De Bachbijbel bestaat uit drie delen en bleek een ware inspiratiebron voor de Duitse componist.

    Uitgeverij Van Wijnen

'Bachbijbel' bij Arentsen

TIEL Meekijken over de schouder van Bach. In de bijbel waar de Duitse componist zijn muzikale geloof uit ontleende. Dat zeldzame moment is nog een paar dagen mogelijk bij Boek- en Kantoorboekhandel Arentsen in Tiel.

door Michel Broekhuizen

Johann Sebastian Bach (1685-1750). Eén van de grootste muzikale inspirators uit de mensheid had zelf ook een inspirator: de Bijbel, en dan met name de versie gebaseerd op de werken van theoloog en reformator Luther. Zijn muziek gold als hoogtepunt van lutheraanse kerkmuziek en diende – zoals hij het zelf zei – 'tot Gods eer' en 'tot zielsverrukking'. De componist had altijd een driedelige versie van het boekwerk, de zogenoemde Calov-uitgave, binnen handbereik die hij niet alleen uitvoerig bestudeerde, maar waarin hij ook aantekeningen maakte. Hij streepte, maakte kanttekeningen, corrigeerde en vulde Luther zelfs aan in de passages. Een groot deel van zijn muzikale werk en geloofsovertuiging vindt zijn oorsprong rechtstreeks uit de Bijbel.

Deze speciale, door theoloog Calovius verzorgde uitgave met commentaar, werd in 1934 in Amerika bij de neef van een lutherse predikant gevonden. Het is één van de weinige boeken uit het nalatenschap van de Duitser en altijd een publiek geheim geweest. Na de vondst wist de Nederlandse uitgeverij Van Wijnen, na jarenlang lobbyen, uiteindelijk de rechten te verwerven om er een facsimile, ofwel replica van te maken. Een risicovol, tijdrovend en peperduur project, waarbij het duizenden pagina's tellende boek met de witte handschoentjes aan bladzijde voor bladzijde in een superhoge resolutie gefotografeerd moest worden. Inmiddels zijn er wereldwijd slechts duizend stuks in omloop gebracht met een prijskaartje van € 4800,-. Het boek is vooral in trek bij musici en muziekliefhebbers. Vanuit Japan kwam er zelfs een order voor twintig stuks. Slechts twee zijn er in Nederland beschikbaar voor een promotietoer langs Nederlandse boekhandels.

Eén van de gelukkigen is Boek- en Kantoorboekhandel Arentsen in Tiel. Eigenaar Maurits van Wijnen: ,,Toen ik hiervan hoorde heb ik direct contact opgenomen met de uitgever, geen familie overigens, dat wij ook in aanmerking wilden komen voor de komst van dit bijzondere en zeldzame project. Het lijkt me geweldig om onze klanten kennis te laten maken met zoiets aparts, waarvan ik denk dat ik er veel mensen – muziek-, boeken- en religieuze liefhebbers - een plezier mee doe. We leggen het op de grote leestafel waar de klant het voorzichtig door kan bladeren. Zonder handschoenen, maar natuurlijk wel onder een toeziend oog'', voegt Van Wijnen, zelf fan van Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, toe.

,,De uitgever zegt dat in iedere regio een aantal zeer geïnteresseerden zullen zijn. Ik heb ook al mensen gehoord die belangstelling hebben. Het boek trekt muziekliefhebbers, maar wellicht ook mensen die geïnteresseerd zijn in deze versie van de Bijbel. En ja, de bijbel is te koop, maar dit exemplaar blijft bij ons op de tafel liggen. Het boek moet dus wel even besteld én vooraf betaald worden'', besluit Van Wijnen.

De Bachbijbel is van maandag 26 tot en met zaterdag 31 maart te bewonderen bij Boek- en Kantoorboekhandel Arentsen aan de Voorstad 9. Tel. 0344-630930, www.libris.nl/arentsen, mail arentsen@arentsen.nl.