• Ria Scholten

De beste haring in de regio

Advertorial

BEUSICHEM Vrolijke gezichten bij de verschillende verkoopwagens van Visspecialist Struik. Op een groot spandoek staat te lezen dat het team van Struik ook dit jaar uitstekend heeft gescoord bij de jaarlijkse AD Haringtest. Jaap Struik vertelde met enige trots welke beoordeling aan de hoge score ten grondslag ligt.  

Het is zaterdagmorgen en de stemming bij de verkoopwagen van de visspecialist op het Peulenplein is feestelijk. ,,We zijn bijzonder blij met de behaalde negentiende plaats", vertelt Jaap Struik. ,,Van het AD kregen we aanvankelijk het bericht dat wij een 8,8 hadden gescoord. In de krant wordt echter melding gemaakt van een 9-. Bij de zes afgenomen testen, die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd,  hebben wij nooit een lager cijfer behaald dan een 8,5. Dit zegt iets over de constante kwaliteit van onze haring. Het AD meldt bij de beoordeling onder andere: 'Jaap Struik is een van de ondernemers, die bewijst dat ook vanuit een verkoopwagen uitstekende producten kunnen worden geleverd. Een voorbeeld voor velen van zijn collega's. Van de schoonmaak tot het laatste hapje bij de staart, het klopt gewoon'."

FRIS EN ZILT

Net als vorig jaar is de haring van uitstekende kwaliteit. ,,Ze is fris en lekker zilt", aldus Jaap. ,,De haring die wij verkopen is MSC gecertificeerd. De afkorting staat voor Marine Stewardship Council. MSC draagt onder andere zorg voor een duurzame visstand en een gezond ecosysteem. Het laatste houdt in dat de haringvangst minimale effecten heeft op het omringende zeeleven. Elke vijf jaar moet de haringvangst opnieuw gecertificeerd worden. Dit jaar was het weer zover. Schotse en Nederlandse haringvissers hebben besloten voor het eerst samen te werken en zo in één keer MSC gecertificeerd te worden. Dat scheelt tijd en kosten. Het is mooi dat zij met vlag en wimpel zijn geslaagd."

Van 25 tot en met 30 september wordt de Bewuste Vis Week gehouden. Doel van de campagneweek is consumenten bewust laten worden van de impact die visserij en aquacultuur heeft op het milieu. Verder heeft de week tot doel consument te stimuleren om áls zij vis eten te kiezen voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis. De Bewuste Visweek is een initiatief van Aquaculture Stewardship Council (ASC), de Marine Stewardship Council (MSC) en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Uiteraard doet ook Visspecialist Struik mee. ,,Die week verkopen wij alleen duurzaam gekweekte en gevangen vis", laat Jaap weten. ,,We houden verschillende proeverijen en de klanten kunnen profiteren van aantrekkelijke acties."

De overheerlijke haring is op dinsdag de gehele dag van 09.00 tot 18.00 uur verkrijgbaar bij de standplaats op het Marktplein in Beusichem.